20 november 2014

Waarom ik geen borstvoeding, maar flesvoeding ga geven

Geplaatst in: zwanger

Borstvoeding of kunstvoeding

Borstvoeding of kunstvoeding, twee manieren van voeden die regelmatig tot heftige discussies leiden. In dit blog leg ik uit waarom ik besloten heb om volledige flesvoeding (dus kunstvoeding) aan mijn kindje te gaan geven.

Afbeelding via Shutterstock.

Als je nog helemaal niet over het krijgen van kinderen annex het stichten van een gezin aan het nadenken bent, heb je er waarschijnlijk geen idee van hoe complex die wereld van de befaamde roze wolk is vormgegeven. Want binnen die roze babywolk hebben zich namelijk allemaal aparte werelden gevormd die op een bepaalde manier met jouw baby zijn verbonden. Eén van die zogenaamde werelden is de wereld van het voeden.

Voeding, iets dat op elk levend wezen – de flora en fauna om ons heen – betrekking heeft, is essentieel voor het voortbestaan van de soort en daarmee dus ook voor een pasgeboren baby. Je zou kunnen stellen dat het concept voeding in twee soorten opgedeeld kan worden: enerzijds is er de voeding die door ‘iets’ uit de natuur zelf wordt aangeleverd, en anderzijds is er de voeding die door deskundigen zo goed mogelijk wordt nagebootst en niet meer van het zogeheten echte product onderscheiden kan worden.

Omdat ik natuurlijk niet optimaal thuis ben in de gehele wereld der kunstmatige voedingsproducten, wil ik het hier verder bij laten en hoop ik mijn punt in lekentaal duidelijk gemaakt te hebben. Ik doel hier namelijk op het onderscheid tussen borst- en flesvoeding en daarmee ook op wat daar allemaal bij komt kijken. Zaken waar je als persoon zonder kinderen waarschijnlijk nog geen verdere weet van hebt.

Om iets jongs en kwetsbaars in leven te kunnen houden, zijn letterlijk sloten vol melk nodig. Spreekwoordelijke sloten waarvan we in de eerste instantie verwachten dat ze, dan al niet met de nodige hulp van buitenaf of opstartproblemen inbegrepen, uit twee rijk gevulde borsten zullen vloeien. Kies je voor deze manier van voeden en lukt het je om dit een bepaalde tijd vol te houden, dan ben je een BV’ende (borstvoedende) moeder. Lukt deze manier van voeden niet of kies je er om welke reden dan ook (meteen) voor om je pasgeboren baby kunstmatige voeding toe te dienen, word je een FV’ende (flesvoedende) moeder genoemd.

De termen BV en FV doen in de baby- en voedingswereld regelmatig het nodige stof opwaaien. Zo wordt (en dat vind ik zelf uiteraard ook heel logisch) het geven van natuurlijke voeding (altijd) aanbevolen, omdat het ervoor zorgt dat het kindje via de moeder meteen de nodige en belangrijke stoffen binnenkrijgt. Gewoon puur natuur, alsof er geen enkele moeite voor gedaan hoeft te worden. Het geven van BV wordt dan ook wel als beste en belangrijkste vorm van voeden neergezet.

Wanneer je er echter voor kiest om voeding uit een fles toe te dienen, zijn de moedermeningen daarover behoorlijk verdeeld. Overstappen van BV naar FV, omdat het echt niet anders ging, wordt dan nog wel geaccepteerd, maar wie daarin een andere keuze maakt (door dus vanaf het begin flesvoeding te willen geven) zal stevig in haar schoenen moeten staan.

Hoewel alle in Nederland verkochte kunstvoedingsmerken zijn goedgekeurd en gezond verklaard en je dus geen slechte moeder/ouder bent wanneer je dit als voeding toedient, lijk je aan de belangen van je kind voorbij te gaan door het niet eerst via de natuurlijke weg te proberen. Zonder natuurlijk alle moeders over één kam te willen scheren, doel ik hiermee op de fanatieke en misschien wat radicaal ingestelde vrouwen die zichzelf tot de ‘borstvoedingsmaffia’ rekenen. Ja, dat lees je goed: er bestaat zelfs een naam voor deze fanatieke voorstanders en na enkele verhalen via fora tot me genomen te hebben, kan ik zelfs stellen dat lang niet elke moeder zich schaamt voor het gebruiken van deze term.

Ikzelf keur noch het geven van BV, noch het geven van FV af, maar vind wel dat het geven ervan op een persoonlijke voorkeur gebaseerd is en dat deze keuze (en de vrouw die achter deze keuze staat) niet met de grond gelijk gemaakt hoeft te worden. Toen ik tijdens mijn researchmomenten op diverse fora vrouwen elkaar compleet zag neerhalen, schrok ik daar best wel van. Wanneer je kiest voor het geven van kunstvoeding ben je een egoïst, slechte moeder en ben je niet bereid om alles voor je kind op te offeren. En dat leest best heftig weg..

Ook ik heb ervoor gekozen om in ieder geval mijn eerste kind (mochten er ooit meerdere volgen) flesvoeding te geven en om tot dat besluit te komen, heb ik heel wat uren denkwerk verricht en afwegingen gemaakt. Voor mij is het met name erg belangrijk (geweest) om het voeden van mijn kind met anderen te kunnen delen; uit handen te kunnen geven, zodat ik zelf weer sneller op krachten kan komen. Want ja, de zorg voor deze baby komt straks voor ten minste 95% bij mij terecht en hoe eerder ik me lichamelijk weer goed voel, des te sneller ik voor die 95% kan gaan.

Over een paar weken woon ik voor het eerst officieel samen, maar dan wel met een klein mensje dat nog heel lang van mijn zorg afhankelijk is. Ik probeer me net als anderen voor te bereiden op wat er komen gaat, maar weet natuurlijk net als elke andere ouder-in-wording eigenlijk niet wat me te wachten staat. Worden het veel slapeloze nachten? Veel huilmomenten? Veel krampjes en pijn? Voelt het na de bevalling alsof ik door drie of door vijf vrachtwagens ben overreden? Komt het down under überhaupt ooit nog goed? En schrik ik de eerste maanden tien of twintig keer wakker om te controleren of mijn kindje er nog wel is?

Dat is al vrij veel om met z’n tweeën te verwerken, laat staan dat je dat met je postnatale, vermoeide lichamelijke gesteldheid alleen moet ondergaan. Daarom ben ik ontzettend blij met de steun van familie en vrienden (waarvoor ♥) die bereid zijn de eerste tijd met ons door te brengen en me die paar extra uren slaap van harte gunnen.

Achter het maken van een keuze zit niet alleen of alleen maar een praktische gedachte (BV is goedkoop, FV kan gedeeld worden), maar vooral een emotioneel overwogen keuze die op heel veel aspecten gebaseerd is of kan zijn. Voor mij is het besluit om een zogeheten FV’ende moeder te worden, gebaseerd op het feit veel zorg alleen te moeten dragen, graag snel te willen herstellen en dat vooral met hulp van vertrouwde gezichten om mij heen te willen doen. Ik, als bijna 25-jarige vrouw, ben er zonder ook maar één slok borstvoeding geproefd te hebben namelijk ook echt niet slechter van geworden en met mij vele anderen..

Dus lieve moeders, zij die BV’en of FV’en (enkel of gecombineerd), zij die zorgen voor één of meerdere kinderen, zij die met hun kersverse kindje(s) uren in een kramp op de bank zitten ‘zodat het maar slaapt’, zij die nachtenlang met (een) huilend(e) en kramp-hebbend(e) kindje(s) op hun arm lopen te dwalen, zij die de wallen onder hun ogen niet meer weg kunnen denken, zij die inmiddels niet meer weten wat romantiek en intimiteit ooit ingehouden heeft: onthoud dat we het écht allemaal goed willen en proberen te doen. Dus ook al voedende in het openbaar, en evengoed door broer/zus/vader/moeder/etc. een flesje aan jouw baby te laten geven. 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

18 reacties

 • Reply De melkfabriek, een boek over borstvoeding (maar waarin de poederfles nergens wordt afgekraakt). 17 juni 2017 at 23:41

  […] aanleiding van het delen van een oud bericht over het geven van voeding, werd ik door Dionne op een post op haar blog gewezen. In dit bericht bespreekt ze namelijk het […]

 • Reply annouska 24 november 2014 at 09:51

  Wow wat een blogje om over na te denken. Zelf heb ik nog geen kinderen want ik ben momenteel nog veel te druk met mijn studie, maar ik heb zelf jaren lang in de kinderopvang gezeten en ik weet dat het daar ook geregeld ter sprake kwam.

  Ik vind dat iedereen zelf de keuze moet maken voor welke vorm van voeden hij of zij gaat. Maar als ik op een terrasje zit en iemand wil borstvoeding geven, dan hoef ik geen blote tiet voor mijn neus te zien. Ik bedoel niet dat ze dat niet mogen doen, maar je kan het best afdekken zodat je ongestoord kan voederen en andere het niet live allemaal hoeven aanschouwen. :)

 • Reply sigrid 23 november 2014 at 15:25

  Mooi Olga!
  Ik denk dat veel mensen er zo heftig op reageren omdat er natuurlijk ook wel moeders zijn die zich er niet (echt) in verdiepen of zomaar voorbijgaan aan de (gezondheids)voordelen die borstvoeding nu eenmaal heeft. Maar in jouw geval is het een hele mooie weloverwogen keuze toch, waar je zelf helemaal achter kunt staan met alle informatie die je hebt kunnen vinden.

  (’t Is trouwens weer een ander punt of je uberhaupt altijd kritiek moet hebben op de keuzes van anderen, of ze nu doordacht zijn of niet, maar goed ;).)

  Wanneer is het D-Day?

 • Reply Gwen 21 november 2014 at 21:11

  Wat een mooi betoog heb je geschreven! Ik begrijp je keuze heel goed, want echt: borstvoeding is extra zwaar. Alleen jij kunt het doen en je kindje slaapt over het algemeen niet door het eerste jaar en wil vaker drinken enzo. Inmiddels geef ik al 25,5 maand borstvoeding, bizar want ik was 6 weken van plan haha en straks heb ik er twee aan de borst, maar tegelijkertijd heb ik zat vriendinnen die fv geven en vind vooral dat iedereen het zelf moet weten. Ik bedoel: ik ben ook echt gek, als langvoedster ;)

 • Reply Veronica 21 november 2014 at 21:10

  Ik snap niet dat borstvoedende moeders zo heftig kunnen reageren op moeders die kiezen voor flesvoeding. Ik vind ook dat iedereen dat, om welke reden dan ook, voor zichzelf moet bepalen.

  Ik heb tijdens mijn stage ooit wat werk gedaan voor nutricia en toen kwam ik er achter dat het voor mensen met allergieën veel beter is om je kindje borstvoeding te geven omdat de kans dan kleiner is dat je kindje het ook krijgt. Ik zit vol allergieën, je kan aan mij beter vragen waar ik niet allergisch voor ben, en ik wil mijn toekomstige kindje dat het liefste besparen. Ik zal daarom altijd proberen om eerst borstvoeding te geven, hoe gek ik het idee ook vind om zoiets aan je borst te leggen haha.

 • Reply Jennifer 21 november 2014 at 18:03

  Ik wil heel graag BV geven vanwege het financiële plaatje – alleen is dat uiteindelijk ook maar een illusie, want dure kolf, dure voedingsBH’s, anti lek pads, klovenzalfjes en weet ik het wat. Maar alsnog lijkt het mij economischer om voor BV te gaan. Maar als het niet lukt ben ik niet te beroerd om over te gaan op FV, ben er zelf ook een grote dame mee geworden. Het is ook dat ik wel de middelen en handen om me heen heb om mezelf in de rol van melkkoe te stoppen, maar als ik er alleen voor stond en alles zelf moest doen dan had ik er ook wel twintig keer over nagedacht. Voor mij is het op dit moment nu gewoon eerst het een proberen en dan het ander.

  • Reply S. 21 november 2014 at 23:17

   Ik ben zelf ook als jonge moeder begonnen aan bv, maar ik wilde dat iemand me had gezegd dat kloven en zelfs lekken écht over gaan, vrij snel zelfs. Denk voor kloven aan een paar weken (dus: één tubetje zalige lansinoh, een euro of vijf?). En voor lekken, als ik het me goed herinner, misschien twee maanden, of drie, als het écht stopt. Tip: koop wasbare pads, die kosten je maar één keer geld en ik vond dat ze ook lekkerder zaten (misschien vijftien euro).

   Het elektrische kolfapparaat kon ik gratis huren van mijn zorgverzekeraar, en dat heb ik ook gedaan (gratis, wel bijpassende flesjes en schildjes voor 40). Handmatig kolven is echt geen aanrader. Maar wat ik veel meer deed, was mijn kind op het kinderdagverblijf rechtstreeks gaan voeden. Ik ben als student moeder geworden, dus ik ging tussen colleges en studeren door voeden.

   Ik heb wél geïnvesteerd in drie goede bh’s, nadat ik die eerste twee weken overleefd had. Om me geen melkkoe te voelen zeg maar. In een impulsieve bui kocht ik ook schandelijk dure invrieselementen, voor al die afgekolfde melk te bewaren. Ik geloof dat ik toen instinctief de beslissing genomen heb héél lang te voeden, om die dure rekening te verantwoorden :) (200 euro, als ik me goed herinner)

   Opgeteld geeft dat: 5+15+40+200 = 260.
   Ik herinner me dat ik dat toen inderdaad veel geld vond, natuurlijk ook omdat ik niet wist hoelang ik het wel prettig zou vinden.

   Je moet er ook wel bij optellen: ik heb ook wel een aantal melkblikken gekocht in de loop van de tijd. Reserve voor hier en daar, voor het kinderdagverblijf, voor als er een keer een babysit kwam, voor oma&opa, voor de zeldzame keren dat ik alcohol gedronken had. Ik heb dat altijd zonder problemen gedaan, ik denk ook dat ik redelijk goed kon afkolven net omdat ik mezelf niet de druk oplegde dat het evenveel moest opleveren als een ‘live voeding’. Ik vulde dus aan waar nodig.

   Tot slot: ik vond en vind bv niet alleen economisch voordelig, ik vind het ook enorm tijdsbesparend. Ik rust mee uit terwijl ik eten en drinken geef, en ik krijg er geen lamme arm van. En geen geknoei met midden in de nacht de temperatuur van een fles bepalen. Maar het is wel iets dat elke keer weer bij jou terecht komt. Voor mij is dat de kracht (goede band met het kind) én de zwakte van bv (melkkoe-risico, terwijl borsten toch ook onze trots zouden mogen zijn voor andere doeleinden ;))

   Voor mezelf heb ik gemerkt dat de grote truc met borstvoeding is om dingen te nemen zoals ze komen, en er je eigen systeem van te maken. Net omdat ik alles ‘mooi meegenomen’ vond, heb ik ontzettend véél bv gegeven, en doe ik dat nog steeds. Maar voor een volgend kind zal de situatie ongetwijfeld weer helemaal anders zijn. Eigenlijk leert bv geven me juist om flexibel te zijn, grenzen over te gaan (openbaar voeden, hello daar), maar ze ook bewaken (hello grote sjaals). Aanvoelen wat prettig is voor mezelf, zowel mentaal als fysiek (hello gespannen borsten), als voor mijn kind (en ziehier het steeds minder gêne krijgen om openbaar te voeden, so what, als het kind maar stopt met huilen).

   Ik weet niet of je iets hebt aan dit soort ervaringsverhalen, maar ik wens je alvast een superstart toe, ongeacht wat je precies zal doen!

   Groetjes van een mama die merkt dat dat haar wel ligt, praten over bv :)

 • Reply Sas 21 november 2014 at 17:10

  Wat goed dat je hier over schrijft. Ik hoor het vaker dat het tussen mama’s die FV geven en BV geven altijd een strijd ontstaat. Ik denk dat iedereen lekker zijn eigen keuze moet maken daarin :)

 • Reply iooon 21 november 2014 at 10:52

  Ik heb gekozen voor BV. En heel eerlijk, vooral om economische redenen maar het is best pittig. Met FV kun je makkelijker meten en meer afstemmen. En in het openbaar voeden want dat vind ik bijzonder moeilijk merk ik. Ik vind het al moeilijk als mijn schoonvader in huis is.

  Ik kan ook genieten van het beeld dat mijn partner een flesje geeft aan zijn zoon. Ook al heb ik dat eerst moeten kolven.

  Beide manieren van voeden hebben hun voor- en nadelen. Maar hoe dan ook, van beide krijg je mooie grote en gezonde kinderen en uiteindelijk volwassenen.

  • Reply Olga 21 november 2014 at 11:04

   Ik begrijp wat je bedoelt hoor :) Ik denk en vind dat het allebei kan, mag en goede en minder handige (dus geen slechte) kanten heeft. Maar dat geldt voor zoveel aspecten in het leven. Gunnen jouw familieleden of de familie van S. je op zo’n moment niet een beetje privacy trouwens? Het lijkt me wel even schakelen om dat allemaal en publique te ‘moeten’ doen.. X

   • Reply iooon 21 november 2014 at 11:22

    Hier in huis is er te weinig plek voor echte privacy, maar als ik het echt nodig vind dan neem ik dat wel. Maar soms ben je dan meer weg dan bij de mensen, die toch voor jou en je kind komen en dat is ook wat raar.

    Maar goed, het is ook wel handig qua spullen meeslepen want mijn borsten heb ik toch altijd bij me. ;)

 • Reply Lindsay | lindsayvallen.nl 21 november 2014 at 10:25

  Hi Olga, ik heb je blog vanochtend ontdekt en ben zoveel mogelijk aan het bijlezen. Je schrijft echt jaloersmakend goed (op een positieve manier, ik ben niet groen uitgeslagen nu ;-) en ik ben geraakt door je openheid en hoe je dit weet te verwoorden.

  Mensen hebben overigens altijd wat te zeiken, zelfs als je wél een compleet plaatje hebt (getrouwd, samenwonend, vaste baan, 31, dus redelijk CBS-klaar voor een baby). Zelf geloof ik niet zo in perfecte omstandigheden en maakbaarheid, maar in doen wat goed voelt. En alsof het zo dramatisch is om op je 25e als single mom een kindje te krijgen, ik vind echt dat mensen die dat vinden terug in de tijdmachine mogen. Hoewel je voor Middeleeuwse begrippen al een oude moeder bent ;-), want vanaf een jaartje of 10 werd er al gekeken naar een potentiële huwelijkskandidaat (het huwelijk was voor een jong meisje de enige manier om niet in het klooster terecht te komen).

  Goed, genoeg ge-nerd van mijn kant. Voor wat het waard is, zie ik dat je online veel bijval en support krijgt. Ik wil ook een duit in het zakje doen en vind het fijn om niet de standaard ‘yay omg psyched ik word (thuisblijf) moeder’-blogs te lezen. Dus dank daarvoor :-).

  All the best en ik ga weer even verder lezen.

 • Reply Cocomarychain 21 november 2014 at 09:56

  Olga …. Je bent zo ontzettend leuk
  Ik bewonder je

 • Reply Madelon 21 november 2014 at 08:49

  Ik geef al meer dan een jaar bv en blog er ook over. Maar ik heb zo’n hekel aan dat gemekker tussen bv en fv moeders. Ik vind dat elke mama zich goed moet verdiepen in beide en een bewuste keuze moet maken en daar gewoon voor moet gaan.

  • Reply Olga 21 november 2014 at 09:21

   Maar als ik jouw blog lees (en dat doe ik natuurlijk al heel erg lang), krijg ik niet het gevoel dat je iemand die ervoor kiest om FV te geven aan de schandpaal wilt nagelen. Toen ik me dus ging verdiepen in BV en FV en dus op diverse fora terecht kwam zag ik vrouwen (en toch wel vrij veel) dit elkaar wel aandoen en dat vind ik zo jammer..

   Als die zelfde vrouwen zich nou eens heel hard zouden maken voor het MOETEN stoppen met roken voor/tijdens/na de geboorte van het kind, dan meng je je in een strijd die ik veel kwalijker vind en waar ik liever een zelfverzonnen maffia op los zou willen laten ;)

   • Reply Madelon 21 november 2014 at 11:00

    Fijn om dat te horen hihi. Ik denk dat veel vrouwen niet beseffen wat het effect is van hun manier van overbrengen. In plaats van interesse te kweken creëer je afstand. Vind ik erg jammer. Ik wil graag andere mama’s die mijn blogs over bv lezen laten zien dat het ook anders kan. En dat als je info zoekt dat die ook te vinden is zonder negatief geluid.
    En ik ben het heeeeelemaal met je eens wat betreft roken tijdens de zwangerschap. Als daar een maffia voor zou zijn zou ik me daar zo bij aansluiten!

 • Reply Tineke 21 november 2014 at 07:11

  Van wat ik begrijp is borstvoeding inmiddels zo goed, dat het vrijwel niet meer te onderscheiden is. Ik denk dat die rivalry tussen de bv en fv komt uit het feit dat nieuwbakken mama’s graag hun eigen keuze bevestigd willen zien! Zo werd ik ook al een paar keer voor gek verklaard dat ik BV wilde geven. Als we met z’n allen iets minder onzeker worden dan hoeven we elkaar ook niet meer zo neer te halen. :)

  Goed geschreven!

 • Reply Marlies 21 november 2014 at 01:11

  Goed stuk Olga! Je staat vrij om te kiezen wat je wilt en als flesvoeding bij jou past, dan is dat helemaal jouw keuze.

 • Laat een reactie achter