13 november 2014

Fashion: Second-hand clothing Y/N?

Geplaatst in: mode, shoppen en wishlist

Tweedehands winkelen; op blogs als die van Joyce en Miranda werd dit onderwerp de afgelopen weken al eens aangesneden, waarbij zij zich in het bijzonder op het overkopen en daarmee hergebruiken van andermans baby- en kinderkleding richtten. Het hergebruiken van andermans kleding heb ik jaren geleden al tot persoonlijke sport verheven en ik kan het sindsdien ook bijna niet meer maken om met lege handen uit een kringloopwinkel te vertrekken. Ik winkel op deze manier, omdat ik het leuk vind.

‘Tweedehands’ is een concept dat we met z’n allen eigenlijk van 2 betekenissen hebben voorzien: enerzijds ervaren we het hergebruiken van andermans kleding als hip en verantwoord en durven we ook wel eens de gok te wagen om het ‘vintage’ te noemen, maar anderzijds associëren we het dragen van gebruikte kledingstukken met ‘vies’ en ‘armoe’ en blijven we er het liefst zo ver mogelijk bij uit de buurt. Dat impliceert dat je het als modebewuste blogster in een te grote trui van Het Goed helemaal kunt maken en als (eveneens bloggende) vrouw die op haar geld moet letten maar bekaaid van af komt. Maar let wel: niet elk kledingstuk dat je ergens tweedehands op de kop tikt is oud of uniek en het tijdperk waarin je gedragen kleding in een stinkende loods in ontvangst kon nemen, is ook niet helemaal meer van deze tijd. Even verder kijken dan je neus lang is, is in de meeste gevallen dus wel zo verstandig.

2 weken geleden kocht ik bovenstaande bloes van het merk Monki. Gewoon, voor 2 hele euro’s en 30 cent in één van mijn favoriete goede doelenwinkels. Een uniek kledingstuk heb ik er dan wel niet mee gekocht, maar vies of armoedig wil ik het ook niet noemen. En dat is ook precies het punt dat ik met dit blog wil maken: tweedehands kan en mag en hoeft niet langer het negatieve stigma opgedrukt te krijgen. Scheuren en vlekken kunnen immers ook in je vers gekochte H&M’etjes belanden.

IMG_2511-2

Ook de ‘doek’ op de achtergrond (het is een sjaal die nu tijdelijk als gordijn dienst doet) kocht ik zo’n 2 jaar geleden tweedehands. Ik waste ‘m uit en deed hem in het daaropvolgende najaar, de winter en voorjaarsmaanden niet meer af. En behalve als gordijn of kledingstuk functioneert hij ook prima als deken.

IMG_2509

De afgelopen maanden heb ik niet alleen (af en toe) mijn eigen garderobe op deze manier aangevuld, ook die van mini is voor een groot deel door hergebruik tot stand gekomen. Niet omdat ik me de normale uitgaven niet kan permitteren, maar omdat ik gewoon ontzettend veel leuke kleding tegenkwam. En eerlijk is eerlijk: veel (nieuwe) babykleding is best aan de prijzige kant en wordt zeker in het begin naar verhouding maar heel kort gedragen. Tenzij je dus het aantal kledingstukken tot 5 beperkt, haal je dragen qua waarschijnlijk niet het maximale uit je vers aangeschafte new born garderobe. Gewoon zonde dus.

Tweedehands winkelen, een yay of een nay? Ik ben erg benieuwd naar je mening.

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

15 reacties

 • Reply Bregje 14 november 2014 at 18:06

  Dikke yay! Ik ben dol op tweedehands, van kleding tot meubelen. In Engeland heb je heel veel tweedehandswinkels en daar ga ik dan ook helemaal los. Daar is het normaler en worden vaak kledingstukken die nog niet uit de mode zijn naar de kringloop gebracht.

 • Reply Marieke 14 november 2014 at 14:09

  Absoluut een ja! Hoewel het inderdaad heel erg van de winkel afhangt hoe fijn het er is om kleding te snuffelen en kopen, maar als aan wat basisvoorwaarden wordt voldaan: graag.
  Ik heb zelf geen kinderen, maar als ik zie hoeveel mooie, goede, leuke babykleertjes er steeds op rommelmarkten worden aangeboden, kan ik me haast niet voorstellen dat ik later veel nieuw zal kopen voor een kind.

 • Reply annouska 14 november 2014 at 13:50

  Ik deed het vroeger vrij vaak, maar ik weet in Rotterdam eigenlijk geen goede en leuke tweedehands kleding zaak te vinden. (En dan heb ik het niet over kringloop, want daar kom ik vaak genoeg, maar kleding kan ik daar niet bij slagen)

 • Reply Jenn 14 november 2014 at 12:38

  Ik heb helemaal niks tegen tweedehands kleding. Overigens kom ik zelden bij de kringloop en heb ik me nog nooit echt gericht op winkels met tweedehands kleding, maar ik scoor nog wel eens op de markt )

 • Reply sam 14 november 2014 at 11:59

  oh wacht, nu lieg ik.. ik heb er wel eens een oude bruine leren koffer gekocht om te gebruiken bij baby foto’s :)

 • Reply sam 14 november 2014 at 11:58

  Geweldig mooie foto’s weer, ik heb nog nooit iets gekocht bij de kringloop eigenlijk.. vind de zaak in Gorinchem ook helemaal niet leuk.

 • Reply Elisse 14 november 2014 at 11:52

  Dikke yay! Ik blijf fan van kringloop- en tweedehandswinkels. Ik zei ‘vroeger’ altijd dat het enige dat ik niet tweedehands zou kopen, lingerie was, maar ik zondigde vorig jaar zelf tegen die regel door een perfect passende BH te kopen.

 • Reply Nelleke 14 november 2014 at 08:44

  En een mooi blousje trouwens!

 • Reply Nelleke 14 november 2014 at 08:44

  Zeker een yay! Ik doe dit ook al jaren voor mezelf. En inderdaad niet eens perse omdat ik het geld niet heb, maar omdat ik in de tweedehands kledingrekjes vaak veel leukere kleding kan vinden. Wat unieker, en daar houd ik wel van.
  En ik ga dat zeker ook doen mocht ik ooit zwanger worden. Ik woonde eerst in de stad Groningen, en daar kregen de kringlopen/tweedehands zaakjes na een aantal jaar steeds beter door dat hun spullen in trek waren. En dus werden zelfs die winkels vrij prijzig. Gelukkig ben ik twee maand geleden verhuisd en nu woon ik in een stadje waar de kringlopen dat nog niet zo goed doorhebben ;-) Weer leuke spulletjes voor een prikkie!

 • Reply Madelon 14 november 2014 at 03:39

  Dikke Yay voor tweedehands. Je gaat de kinderbeurzen helemaal leuk vinden ;)

 • Reply Odile 14 november 2014 at 01:37

  YAY! Vooral in de eerste maanden heb ik tweedehands kleren gekregen en gekocht voor Maxim. Ook zijn allstars komen bijv. A van Marktplaats. Nu ben ik voor mezelf aan het zoeken naar een winterjas. Nieuw zijn ze zo belachelijk duur!

 • Reply saskia 13 november 2014 at 22:59

  Als ik soms zie waar mijn ouders mee thuis komen. Allemaal merk kleding (Hugo Boss etc) voor een paar euro. Ik heb t geduld niet om alle rekken door te spitten. En vind t vaak nog duur…

  • Reply Olga 13 november 2014 at 23:59

   Het is een kwestie van winkels leren kennen en weten waar je iets het best kunt kopen. De ene winkel is prijzig met meubels, maar kan bijvoorbeeld qua boeken of kleding het tegenovergestelde zijn. Het is een soort sport zeg maar.. ;)

 • Reply Miranda 13 november 2014 at 22:50

  Bedankt voor het vermelden van mijn blog. Super leuke aankoop heb je gedaan. Nou ja mijn mening over tweedehands weet je inmiddels. Ik geef dingen graag een tweede leven, zowel in kopen als in spullen verkopen.

 • Reply Joyce 13 november 2014 at 22:04

  Voor mij een dikke yay!
  Maar dan wel vooral voor zoonlief. Voor mezelf eigenlijk niet. Ik kijk wel altijd bij kringloopwinkels, maar kan op de een of andere manier nooit echt iets vinden. Misschien moet ik toch iets beter zoeken.
  Die blouse is erg gaaf!

  (en bedankt voor je linkje!)

 • Laat een reactie achter