2 maart 2015

Hoe gaat het?

Geplaatst in: baby, moederschap

IMG_3524-2

Via de social mediakanalen waarop ik namens mijn blog actief ben, kreeg ik een paar keer de vraag gesteld of ik een persoonlijke update met jullie wilde delen. Een update die, in tegenstelling tot de afgelopen berichten, niet grotendeels op zoonlief betrekking heeft, maar echt op mij als persoon die dit blog al jaren draaiende houdt. En een persoonlijke update it is, lezen jullie mee?

Privé
Hoe je het ook wendt of keert: iets schrijven zonder daarbij naar mijn nieuwe leven of zoon te verwijzen, blijkt moeilijker dan gedacht. Mijn leven bestaat namelijk uit veel ‘nieuwigheid’ en ook zoonlief neemt met zijn inmiddels 11 weken simpelweg een heel groot deel van dat leven in. Dat heeft er logischerwijze mee te maken dat ‘ie natuurlijk nog bijster weinig zelfstandig kan doen en bovendien nog geen heel vaste patronen kent, waardoor mijn weken en soms dagen er elke keer weer anders uit (komen te) zien. En anderzijds biedt mijn nieuwe leven met kind veel perspectieven tot het schrijven over nieuwe zaken die me interesseren of zijn opgevallen en waarmee ik voorheen natuurlijk niet zo bekend was.

Met mij gaat het op dit moment eigenlijk heel goed. Ik mag er dan wel net een kind uitgeperst hebben; lichamelijk gezien is me dat dusdanig meegevallen dat ik me nog amper voor kan stellen dat alles er een aantal maanden geleden zo anders heeft uitgezien. Sinds de geboorte van I. ben ik een soort werkende en studerende thuisblijfmoeder geworden en op dit moment bevalt me dat prima. Ik dacht aanvankelijk dat ik dat heel zonde zou gaan vinden, omdat ik de afgelopen 5 jaar redelijk fanatiek gestudeerd heb en me misschien eerst wel succesvol en carrièrerijk wilde zien worden voordat ik me op het verzorgen van (een) baby(‘s) zou gaan storten, maar gek genoeg stoort het me helemaal niet. Omdat ik elke dag een goedgevuld programma afwerk krijg ik eigenlijk ook niet de kans hierover diep na te denken of me niet productief genoeg te voelen, en zoals ik al opmerkte stoort me dat op dit moment niet. En weet je: zodra ik die laatste master afgerond heb, gaat er misschien wel weer ergens een balletje rollen.

Ik vind het op dit moment juist fijn om zo optimaal van mijn kleine uk te kunnen en mogen genieten. Per slot van rekening veranderen baby’s in hun eerste levensjaar zo ontzettend snel, dat je gemakkelijk nieuwe vaardigheden en hoogtepunten kunt missen als je daar door te moeten werken niet bewust getuige van kunt zijn. En eerlijk is eerlijk: tussen 2009 en de afgelopen zomer heeft er geen vrij moment ingepland gezeten, omdat ik altijd met (her)tentamens en het studeren in de weer was. Dat ik nu de kans ‘krijg’ om even een stap terug te nemen en de laatste dingen in een rustiger tempo af te ronden, beschouw ik dan ook maar gewoon als een soort lang verdiende vakantie waar ik elke dag een klein beetje (meer) van mag genieten.

Studie & werkzaamheden
Omdat mijn plotselinge zwangerschap en de nasleep ervan ertoe geleid hebben dat ik mijn laatste studiejaar niet zo snel als gepland af heb kunnen ronden, ben ik op dit moment nog (steeds) niet helemaal klaar. Dat is natuurlijk geen keuze waar ik me zomaar bij neer wilde leggen, maar hoewel ik al eerder vastberaden was om alles zo snel mogelijk op te pakken en af te ronden, bleek dat geestelijk toch wat zwaarder te zijn dan ik dacht. Omdat het huidige studiejaar echter niet zo lang meer duurt en ik dat diploma toch wel erg graag wil ondertekenen, heb ik besloten om er de komende weken toch echt voor te gaan. Want hoe langer ik blijf wachten, hoe moeilijker alles wordt. En als er één ding is waar ik niet op zit te wachten is het die moeilijkheid ;)

Op het gebied van werk gaat het zijn gangetje nu ik hier en daar wat kleine opdrachten aangeboden krijg. Het is dan bij lange na niet een inkomstenbron, maar wel een bron om van te leren (want: hoe ‘verkoop’ je iets nou al bloggende aan je lezerspubliek zonder dat het na de eerste zin afhaakt, omdat het dus eg nie zit te wachten op de zoveelste advertentie of productreview) en een bron die me een zekere mate van blijdschap bezorgt. Al heel lang koester ik namelijk de droom om al schrijvende mijn inkomsten binnen te halen en ook in 2015 is dat idee nog niet verdwenen.

Baby
Ook met I. gaat het naar omstandigheden goed. Hoewel ik nog steeds geen enkele groeigids of andere informatieve babyliteratuur geraadpleegd heb, krijg ik wel de indruk dat het met de ontwikkeling van mijn 11 weken oude baby wel snor zit. De maaiende arm- en beenbewegingen zijn een feit, net als de brede glimlach die me voortdurend geschonken wordt. De voorkeurshouding is aanwezig, al heb ik de strijd wat betreft het goed liggen nog steeds niet opgegeven en die ene leuke wieg in de woonkamer heeft 2 weken geleden plek gemaakt voor een wit ledikant dat nu ook als box dienst doet, omdat de oude locatie duidelijk niet meer in trek was en er blijkbaar indrukken opgedaan moesten gaan worden. Ook komt het wel eens voor dat ik midden in de nacht uit bed stap om te controleren of het lieve kind nog wel ademhaalt en jup, de eerste doodsangsten m.b.t. het autorijden op de snelweg zijn al uitgestaan. Verder merk ik dat ik toeleef naar het moment waarop I. in een kinderstoel bij de tafel kan gaan zitten en voorzichtig wat hapjes eten met ons mee gaan proeven, al hoeft hij nog niet per se in maatje 80+ rond te gaan kruipen, want dat baby-achtige dat er nu nog over hem heen hangt, vind ik natuurlijk nog wel heel erg schattig.

Dat was ‘m weer even voor vandaag. Ik hoop iedereen die er benieuwd naar was nu van voldoende informatie te hebben voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, vergeet dan niet om deze als reactie op dit blog achter te laten. 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

11 reacties

 • Reply Danielle 8 april 2015 at 15:24

  Wat fijn om deze update te lezen en dat het zo goed met jou en I. gaat! En je moet lekker in je eigen tempo je studie afmaken, maar zo te lezen heb je de motivatie weer te pakken. Zolang je ook zelf maar je rust pakt en lekker powernaps met I. samen kunt doen ;)

 • Reply Lonneke 8 april 2015 at 06:59

  Fijn om een update te lezen. Hopelijk kun je, je opleiding inderdaad dit jaar afronden, zodat je dat ook af kunt strepen. Geniet ook van je tijd thuis. Hoewel ik het lekker vond om weer te gaan werken mis ik soms ook de tijd dat we samen thuis waren met z’n tweetjes. Cliché… maar het gaat zo snel.

 • Reply daarwaseens.nl 12 maart 2015 at 07:58

  […] de vorige persoonlijke update in de smaak viel heb ik voor het blog van vandaag wederom een persoonlijk stukje getypt. Meer […]

 • Reply Barbara 6 maart 2015 at 09:55

  Go mommy! Zelf ben ik wel eerst afgestudeerd en heb 4 jaar gewerkt voor ik mijn zoon kreeg, maar inmiddels is hij 9 maanden en ben ik weer met studeren begonnen. Een deeltijd master weliswaar, maar toch. Als je het maar graag wil, kan studeren best met een baby. Wel extra veel respect voor jou dat je dat in je eentje moet doen, zonder papa die I af en toe uit handen neemt. Maar het gaat je vast lukken!

  • Reply Olga 6 maart 2015 at 21:12

   Ik heb mijn zoon na 2 studies gekregen en ben mijn derde aan het afronden. Met een beetje vertraging weliswaar, maar die laatste loodjes wegen nou eenmaal zwaarder ;) Het studeren zelf is geen ramp, het is meer dat ik met een pasgeboren baby nog niet zo veel vrijheid had als ik nu weer terug begin te krijgen. Hij slaapt gelukkig langer (door) en dat geeft me vooral ’s avonds meer tijd om te werken. Nu alleen nog even het goede moment vinden, want na een volle dag zorgen ben ik net als anderen ook ‘gewoon’ moe :’)

 • Reply Saskia 3 maart 2015 at 18:32

  Je zag er ook stralend uit toen ik op kraamvisite was. Geniet van je (nog ;)) kleine man.

 • Reply Madelon 3 maart 2015 at 13:27

  De tijd dat je nu heerlijk thuis bent met I daar ga je later fijne herinneringen aan hebben :)
  Fijn weer een update over jou te lezen.

 • Reply Anja de Graaf 3 maart 2015 at 10:28

  NIL VOLENTIBUS ARDUUM

  een zorgvuldig gekozen tekst op het geboortekaartje.

  zoals jij bent en wat je je zoon(en kleinzoon) ook mee zal geven en leren!

  liefs mam.

  p.s.ook voor de jonge studerende moeders wiens blog ik ook mee mag lezen..Odile en Jennifer en Bibiane .

  • Reply Odile 3 maart 2015 at 18:12

   Wat een mooie tekst! En het klopt helemaal. Lief berichtje!

  • Reply Jennifer 4 maart 2015 at 12:50

   Lieve mama heb je, Olga!

 • Reply Odile 3 maart 2015 at 01:33

  Leuk om een update te lezen, echt over hoe het met jou gaat. Ik denk dat het een goede keuze is om je ventje zeker het eerst jaar lekker bij je te hebben. Ik ben de eerste 9 maanden thuis gebleven en hoewel ik wel eens dacht: “Pff kan ik even wat anders doen” heb ik er achteraf gezien enorm van genoten. Zoals je al zegt: het gaat ZO snel! Ik hoop dat je tijd kunt vinden om je master af te ronden om zo die diploma aan het einde van het jaar binnen te slepen. Ik weet dat het niet meevalt met zo’n kleintje! X

 • Laat een reactie achter