14 augustus 2015

Mediterraans koken met Couscous en Snijbonen

Geplaatst in: koude gerechten

Couscous met snijbonen

Met het oog op het bijzonder zomerse weer deel ik vandaag een mediterrane kooktip met jullie. Omdat we bij het woord zomer al snel denken aan frisse en gemakkelijke gerechten die je in een handomdraai kunt maken biedt couscous echt een uitkomst. Jarenlang kende ik dit korrelige product alleen van naam tot ik het vrijwel wekelijks at en zelfs aan anderen durfde voor te schotelen. Ik combineerde het ene gerecht met het andere en vormde zo een bord vol Mediterraans lekkers.

Om net zo’n gevuld bord te krijgen, hoef je gelukkig niet veel te doen. In vrijwel elke supermarkt tref je tegenwoordig soorten couscous aan en als ik even zo vrij mag zijn om een echte budgettip met jullie te delen, ga dan eens naar de Action toe. Daar kost een pak namelijk maar 99 cent!

Zo maak je de salade:

– Kook de snijbonen beetgaar en giet ze af.
– Pel en snijd ondertussen de ui(en) die je samen met de peper op een laag vuurtje bakt. Je zou hier eventueel naar eigen smaak ook knoflook en/of kruiden kunnen toevoegen.
– Snijd ook de tomaten in blokjes en voeg deze samen met een blik gepelde tomaten aan het mengsel toe. Dit laatste doe je voor het sap dat ervoor zorgt dat je bonen nog even kunnen doorgaren.
– Voeg dan de kort gekookte snijbonen aan het geheel toe en laat dit garen. Dit hoeft niet langer dan tien minuten te duren, maar schroom je niet om tussentijds even te proeven.

Je kunt dit gerecht zowel warm als koud eten. Eet je het gerecht koud als lunch, dan kun je ervoor kiezen om de couscous door een Turks brood of stokbrood te vervangen.

Zo maak je de couscous:

– Voor elke 100 gram couscous kook je (om en nabij) 100 ml. water. Voor de extra smaak kun je ervoor kiezen om aan het gekookte water een bouillonblokje (groente of kip) toe te voegen, maar ook een snufje zout volstaat.
– Plaats de gewenste hoeveelheid couscous in een pan en voeg het gekookte water eraan toe. De pan hoeft niet op het vuur te staan.
– De couscous wordt zacht dankzij het kookvocht en zou je zo’n tien minuten kunnen laten staan. Als je proeft dat de korrels zacht zijn, voeg je ten slotte een klont boter aan het geheel toe. Je kunt de couscous nu opdienen.

Ook couscous kan prima koud gegeten worden. Met een beetje peper en grof zeezout als basis kun je een lekkere koude salade maken. Koude couscous eet ik zelf altijd in combinatie met tomaat, olijven en feta, maar in principe kun je eindeloos variëren.

Eet smakelijk! 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reply Personal: 10x de zomer – daarwaseens.nl 21 december 2015 at 12:18

  […] lange nachten (zonder muggen) buiten: eten, drinken en veel praten, goede muziek bij de hand. Tip: Mediterraans koken. ♥  Het was ook de zomer waarin ik met I. op een kleed in de tuin speelde, hem voor het eerst om […]

 • Reply Channah 23 augustus 2015 at 13:59

  Ik ben gek op cous cous, dit ziet er ook echt heerlijk uit. Ga ik zeker een keer maken!

  • Reply Olga 23 augustus 2015 at 14:27

   Hoi Channah, ik ben je blog uit het oog verloren. Leuk dat je even reageert, nu heb ik je adres weer bij de hand :) Heb je blog meteen in BL opgeslagen zodat ik tijdens een paar studiepauzes bij kan lezen! X

 • Reply annouska 23 augustus 2015 at 08:57

  Hmm lekker, ziet er goed uit! :D

 • Reply Sas 18 augustus 2015 at 13:14

  Ik heb het volgens mij nog nooit gegeten, maar ziet er wel erg lekker uit

 • Laat een reactie achter