5 oktober 2015

Read: Zweedse klassiekers en #boektober ’15

Geplaatst in: boek, film en muziek

Met een heuse ‘boektober’ (met hashtag!) die een paar dagen geleden van start is gegaan, kan ik natuurlijk niet achterblijven met het delen van mijn nieuwe boekentips. Dit keer een viertal boeken die je misschien sneller op het nachtkastje van je moeder zou verwachten, maar neem maar van mij aan dat je er als jonge twintiger ook prima bij weg kunt dromen. Ben je nog op zoek naar wat materiaal om je uitdaging mee op te vullen, lees dan snel verder!

 1. Jessica Durlacher – De dochter
Het eerste boek van de stapel heb ik nog niet gelezen, maar dat staat voor deze maand zeker in de planning. Ik kocht het boek een tijd geleden bij de kringloop om de simpele reden dat ik de titel ergens van kende. Logisch? Ik weet het niet, maar als ik de recensies op het internet even bekijk moet dit wel een roman zijn die ik kan waarderen. In De dochter leren de twintiger Max en Sabine elkaar in het Anne Frankhuis kennen en besluiten al snel om samen te gaan wonen. Op een dag is de (mooie) Sabine plotseling verdwenen en gaan er maar liefst vijftien jaar voorbij tot Max Sabine op de Frankfurter Buchmesse tegenkomt. Ze worden opnieuw verliefd, proberen het nog een tweede keer en ook dan verdwijnt Sabine wederom spoorloos. Anders dan je op basis van deze beschrijving zou verwachten zit er wel degelijk een diepe(re) laag in de roman, waarbij ervaringen als slachtoffer van de holocaust een grote rol spelen. Dat Sabine na elke poging tot hechten weer verdwijnt, gebeurt dan ook niet zonder reden.

2. Maggie O’Farrel – De hand die de mijne vasthield
Wie dit blog al een tijdje volgt weet dat ik (sinds kort) een zwak heb voor romans die zich in het regenachtige Ierland of Engeland afspelen. Ik kan niet precies beschrijven wat mij precies aan dit soort romans trekt, want voor regen hoef ik niet per se naar het Verenigd Koninkrijk te vertrekken. (Dat doet ’t in Assen namelijk ook wel voldoende.) De roman speelt zich gedeeltelijk in de jaren zestig van de vorige eeuw af, in het swingende Londen van toen, waar de jonge Lexie Sinclair bewust kiest voor een leven als alleenstaande moeder. Juist die laatste twee woorden maken de roman interessant voor mij, want herkenbaarder kan bijna niet. Het tweede verhaal speelt zich af in het nu en dit keer staat het leven van de jonge ouders Ted en Elina centraal. Een, voor zover ik gelezen heb, koppel dat de herinneringen aan het verleden diep heeft weggestopt. Mysterieus? Ja, wel een beetje. Dit is dan ook het boek waarin ik vanavond nog enkele leeskilometers mee hoop te maken.

3. Majgull Axelsson – Aprilheks
Een boek waarover ik al het één en ander gelezen had voordat ik toch maar een tweedehands exemplaar bij de kringloop kocht. Aprilheks vertelt het bizarre en verdrietige verhaal van een moeder met drie pleegdochters én een biologische dochter waar aanvankelijk niemand weet van heeft. De flaptekst spreekt over binnendringen wanneer de biologische dochter in het leven van de pleegzussen verschijnt. Een moeilijke beschrijving, want wie is er in feite wel of geen slachtoffer? En wie dringt nou eigenlijk wiens leven binnen? Om mijn mening daar goed over te kunnen vormen zal ik dit dikke boek eerst van voor tot achter uit moeten lezen, maar aan ’t denken zet het me in ieder geval al wel. Wat jullie?

4. Marianne Fredriksson – Anna, Hanna en Johanna
Ik gok dat ik deze klassieker al een stuk of drie keer herlezen heb en elke keer opnieuw vind ik ‘m even mooi en schrijnend. Het is wat mij betreft het pronkstuk van deze lijst en ik raad hem dan ook aan iedereen aan die het wil horen: dit is zonder meer Fredrikssons beste boek. Anna, Hanna en Johanna gaat over drie generaties vrouwen in het Zweden van de vorige eeuw. Als Johanna niet meer in staat is de vragen van haar dochter Anna te beantwoorden, gaat deze zelf op zoek. Ze ontdekt dat haar oma, Hanna, al op zeer jonge leeftijd moeder van een zoon is geworden. Als rode draad loopt het treffen van een verkeerde man door de leven van de vrouwen heen. De toon van het verhaal is droevig, hard, en lang niet alle commentaren zijn echt positief. Lezers komen soms moeilijk in het verhaal, maar als je de zware toon voor lief neemt en graag in een geschiedenis duikt is dit een aanrader. Tip: als je ’t nog niet zeker weet, lees dan deze recensie even. :)

Ben jij al goed voorbereid om aan #boektober mee te doen?

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reply Mijn lijst voor #Boektober '16 • daarwaseens.nl 11 oktober 2016 at 08:25

  […] net als vorig jaar doe ik in 2016 een poging tot het lezen van (meer) boeken. Want daar waar ik vorig jaar een klein […]

 • Reply Read: 2x een echte Colibri – daarwaseens.nl 5 februari 2016 at 07:53

  […] geleden schreef ik een blog over boekentips en deelde een foto ervan op mijn Instagram-account. Op het eerste gezicht geen bijzondere […]

 • Reply daarwaseens.nl 19 oktober 2015 at 17:42

  […] ♥ I. en ik ontvangen allebei een pakje met boeken. Superleuk! ♥ #boektober niet te vergeten, lezen jullie ook mee? ♥ Even bijkletsen met R. uit Leuven :) ♥ De gigantische pannenkoeken die we […]

 • Reply Nicole 6 oktober 2015 at 10:59

  Ik lees altijd al vrij veel en doe niet echt aan de challenge mee. Maar ik probeer wel altijd zoveel mogelijk te lezen. Zweedse schrijvers vind ik meestal juist niet zo leuk.

 • Reply Jenn 6 oktober 2015 at 08:57

  De dochter heb ik volgens mij ook nog ergens liggen, uit zo’n boekenpakket wat je op de middelbare school kon aanschaffen. Ik heb me er nooit toe kunnen zetten om hem te lezen, maar inmiddels ben ik toch wel benieuwd.

 • Reply Sas 5 oktober 2015 at 17:20

  Ik doe zelf niet mee maar wil deze maand wel wat meer de tijd nemen om te lezen.
  Heel erg veel lees plezier gewenst!

 • Reply Emma 5 oktober 2015 at 16:05

  Ik was ‘Boektober’ helemaal vergeten! Leuk om te lezen welke boeken op jouw lijstje staan. Ben wel benieuwd geworden naar dat laatste boek.

  Ik heb even in mijn kast gekeken welke boeken ik wil gaan lezen:
  Een tafel vol vlinders – Tim Krabbé
  > Al meerdere keren gelezen en het blijft één van mijn favorieten :)
  Bonita Avenue – Peter Buwalda
  > Al eerder in begonnen, maar ik kwam er toen niet doorheen. Maar de recensies zijn zo lovend dat ik hem toch echt uit wil lezen. Denk wel dat ik het laatste aan deze begin en ook minstens in november nog in bezig ben ;)
  De man van je leven – Arthur Japin
  > Was ik heel benieuwd naar toen hij uitkwam, maar ligt sindsdien nog steeds ongelezen in mijn kast. Wordt dus hoog tijd :)
  Ben sowieso bezig om minder met mobiel en tablet voor de tv te zitten (beschamend gewoon, al die schermen). Leuk initiatief dus dit om weer meer te gaan lezen!

  • Reply Olga 5 oktober 2015 at 18:07

   Ik heb ook al heel lang een exemplaar van ‘Bonita Avenue’ in de kast staan en ik kom er ook niet doorheen. Waarschijnlijk speelt het ook wel een beetje mee dat ik voor mijn MA-scriptie een paar maanden lang recensies over dit werk geanalyseerd heb en toen een trauma heb opgelopen, maar vlot leesbaar vind ik ‘m niet. Helaas. Ik heb het opgegeven, hij mag in de kast blijven staan ter opvulling van de boekenplank.

 • Reply Saskia 5 oktober 2015 at 10:54

  Anna, Hanna en Johanna heb ik ook al TIG keer gelezen. Wat een prachtig boek! En inderdaad, het is een boek uit mijn moeders boekenkast ;).

  • Reply Olga 5 oktober 2015 at 18:05

   Volgens mij heb ik jou ook wel eens met het boek op school rond zien lopen en ben ik het daarna een keer tijdens mijn zomervakantie gaan lezen. Het boek zat in ieder geval in mijn koffer toen ik naar Italië ging en daar heb ik ‘m in een ruk uitgelezen, zo mooi.

  Laat een reactie achter