27 januari 2016

Video: Q&A over stoer en alleen zijn (en nog veel meer!)

Geplaatst in: moederschap

Stoer en alleen

Jup, het woord dat in de titel staat klopt. Ik heb namelijk voor het eerst in mijn blogcarrière bewust een video opgenomen met het doel deze op (en voor!) dit blog te publiceren. In de video ga ik dieper in op de vragen die jullie – lezers, bekenden en onbekenden – mij gesteld hebben. Vragen die voor de hand liggen, maar niet altijd door iedereen gesteld durven worden. En omdat het niet durven stellen van vragen ook wel eens tot misverstanden of onbegrip kan leiden, wilde ik hier eens korte metten mee maken.

Hoewel ik niet van plan ben het maken van video’s tot vast item op dit blog te bombarderen, vind en vond ik het maken ervan stiekem toch best wel leuk. Het kostte me even een middagje heen en weer lopen, omdat de SD-kaart steeds vol zat, maar het resultaat voor een eerste keer opnemen mag er zijn.

Heb je naar aanleiding van de video op- of aanmerkingen, dan mag je deze uiteraard mailen naar info [@] daarwaseens.nl. Tijdens het bewerken van de video kwam het goed vermelden van dit adres namelijk een beetje in de verdrukking. Ook kritiek of tips mogen naar dit e-mailadres gestuurd worden. De rest van de vragen of reacties zie ik natuurlijk graag onder dit artikel terug. En wie weet tot een volgende video!

Misschien ten overvloede, maar het shirt komt bij de H&M vandaan, het vest uit de sale bij C&A en de legging heb ik een paar jaar geleden bij de Action gekocht. Ik kan dus niet garanderen dat de items, mocht je ze leuk vinden, nog verkocht worden.

Kun je de video niet zien of openen, klik dan hier.

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

27 reacties

 • Reply Populair op daarwaseens - Welke blogs deden het goed de afgelopen tijd? • daarwaseens.nl 6 september 2017 at 06:30

  […] heb ik ‘m uiteindelijk op privé gezet, maar het artikel plus screenshot vind je nog altijd hier terug. Voor wie het filmpje destijds gemist heeft: het gaat over mijn rol als alleenstaande moeder, […]

 • Reply Vera 13 februari 2016 at 18:36

  Je bent gewoon stoer en sterk, Olga! Ik bewonder je enorm dat je je kindje alleen opvoedt en dat je in dit filmpje zo openhartig erover kunt praten! x :)

 • Reply Ashley 30 januari 2016 at 08:51

  Mooi filmpje Olga, en wat fijn om je na al die jaren eens “echt” te horen spreken. Het heeft eigenlijk alleen maar bevestigd wat ik altijd al van je dacht: je bent volgens mij een warm én verstandig mens, met het hart op de juiste plek. Dat klonk misschien stom en wat pompeus, haha, maar dat was een compliment! I. mag blij en trots zijn met zo’n moeder :-)

 • Reply nathalie 29 januari 2016 at 15:51

  Super leuke video! Ik vond het persoonlijk heel leuk om je eens te horen praten. Ik lees je blog heel graag, maar vaak (heb ik bij elke blog hoor) vraag ik me af hoe de persoon achter de blog echt is. Door je eens te horen en zien heb ik het gevoel dat ik je beter ‘ken’.
  In ieder geval zeer leuke video! Je mag trots zijn op alles wat je al verwezenlijkt hebt meid!

 • Reply alette 27 januari 2016 at 22:07

  Je bent gewoon stoer! Ook heel knap dat je ’t zo hebt gedaan!

  • Reply Olga 28 januari 2016 at 21:39

   Dankjewel :) Dan nog even via deze weg: wanneer heb je zin in die kop thee? X

 • Reply Bart Dierckx 27 januari 2016 at 20:49

  Hoi Olga,

  Via via ben ik op je video terecht gekomen en laat me uit de grond van mijn hart zeggen: heel prachtig gemaakt. Het is positief en dapper dat je er zo open over wil praten. Het is hartverwarmend. Sta me toe eventjes iets te delen met je.
  Ikzelf kan me plaatsen in de situatie van je zoon en neem van me aan, het hangt er vanaf hoe je er met hem over praat hoe hij later zal reageren op de vraag wie zijn “echte” papa is. Degene die ik papa noem (noemde, hij is er helaas niet meer), is mijn stiefpa. Mijn biologisch vader heb ik 25 jaar van mijn leven niet gehoord en om hem als mijn papa te aanzien, is enorm moeilijk. Hij is ook degene die de stap heeft genomen, in mijn leven dacht ik er 2x aan om hem op te zoeken maar ik heb het nooit gedaan. Mijn ma zei me dat ik toch de deur op mijn neus zou krijgen en dat deed me inzien: hey, ik heb een goeie pa die voor me zorgt. Waarom zou ik dat deel van mijn leven overhoop gooien voor iemand die nooit om me gaf?
  Lang verhaal kort: jouw steun, jouw woorden, jouw manier van de situatie uit te leggen kan bepalend zijn hoe hij er later op reageert. Maar elke mens is natuurlijk anders.
  Knap gedaan meid en veel succes!
  PS: mensen horen hun beloftes na te komen

  • Reply Olga 28 januari 2016 at 21:38

   Hoi Bart, leuk dat je een reactie achtergelaten hebt. Ik zie jouw naam wel eens op het blog en de FB-pagina van Bibiane voorbij komen, dus ik vermoed dat je deze video via haar ontdekt hebt. Lotgenoten zeg maar :)
   Ik vind het fijn om ook sporadisch reacties van lezers te ontvangen die ook in dit schuitje zitten. Dat helpt me echt om dingen nog eens beter te bekijken en mijn beeld af en toe bij te stellen. Begrijp ik nou goed uit je reactie dat jij door de woorden van je moeder geen contact met je ‘echte’ vader wilde hebben? Was en is je biologische vader ook daadwerkelijk zo’n man die de deur voor je neus dicht zou gooien of bleek dat niet helemaal waar te zijn?
   Zoals je hebt gehoord, weet ik niet volledig hoe hij (mijn ex dus) in de toekomst op een eventuele toenaderingspoging zal reageren. Het contact is er nu (ook) niet en ik weet dat hij het ook echt niet wil. En ik heb zelf niet echt een groot verlangen om hem weer te zien en te spreken, dus is het op dit moment beter zo. Dat ik bang ben voor een afwijzing naar mijn zoon toe heeft er dus alles mee te maken dat ik weet hoe hij tijdens mijn zwangerschap gedaan heeft en het jaar dat erop gevolgd heeft. Stilte, niks, nada, noppes. Dus op dit moment lijkt mij dat een niet heel positief signaal. Van hem en aanhang überhaupt, dus ik laat het maar even zo.
   Maar je begrijpt dat het idee van een grove afwijzing me nu al ergens pijn doet. Ik ben ook best benieuwd naar hoe het zal gaan als ik iemand tegenkom en I. een beetje aan het rondstappen is. Je kunt je dan allebei moeilijk verstoppen lijkt me. Wat zou ‘de ander’ dan doen? Blijft lastig.
   Ik zal tijdens het opgroeien van mijn zoon altijd eerlijk blijven, want wat mij is overkomen is mijn kind indirect ook overkomen. Een dat is niet niks. En dan is wat ik in de video gedeeld heb nog maar het topje van de ijsberg. Toch zal ik er altijd begrip voor tonen als mijn kind wel nieuwsgierig is en zelf contact op wil nemen. Maar goed, hoe dat beantwoord zal worden blijft de grote vraag. En dat zullen we zien, ooit.
   X

 • Reply Leoni 27 januari 2016 at 17:36

  Wat een leuke video en goed in elkaar gezet voor de eerste keer! Ik vind het ook super knap dat je je zo openstelt en eerlijk bent. Kan me heel goed voorstellen dat je bepaalde relaties hebt beëindigd, ook al kan dat heel lastig zijn. En ook super lief van je moeder dat ze je af en toe helpt met de zorg.

  • Reply Olga 27 januari 2016 at 21:53

   Mijn moeder helpt echt heel veel, dat vind ik fijn. Anders had ik vast niet zo ontspannen en vrolijk in die stoel gezeten om deze video op te nemen.. :’) Het afkappen van zo’n ‘vriendschap’ is lastig, maar het is lastiger en bovendien vervelender om dingen aan te houden als ze niet goed voor je zijn. Ook niet als je in feite geen contact meer hebt, maar je nog steeds wel via-via dingen te weten komt. Nee dankje. X

 • Reply Malou 27 januari 2016 at 15:52

  Ik vind je wel heel stoer eigenlijk. En daar hoef je geen stoere hobby’s enzo voor te hebben, maar hoe je alles doet en hoe je overal mee omgaat vind ik wel heel stoer. Ook knap hoe je omgaat met het feit dat je ex en zijn familie nooit ergens naar gevraagd hebben.

  • Reply Olga 27 januari 2016 at 21:55

   Hoi Malou, bedankt voor je reactie! Misschien ben ik ook wel gewoon stoer hoor, maar ik heb nog in mijn hoofd zitten dat ik maar een tutje ben, omdat ik geen ruige dingen doe. Ik leef niet wild, ben juist heel saai en burgerlijk geworden. Vroeger was dat anders, maar nu kan dat niet meer :’) En wat betreft het geen contact hebben, ja da’s wel eens stom. Maar ik wil en ga niet pushen. Ik weet wat ik gedaan heb, maar weet ook wat ik gezien en gehoord heb en hoewel men altijd zegt dat elk verhaal twee kanten heeft, laat ik nu de ander maar eens over de brug komen met excuses of op zijn minst interesse. Iedereen weet waar mijn huis woont en ik bijt niet. Maar goed, daar heb je wel een dosis lef voor nodig en dat heeft niet iedereen. X

 • Reply Saar 27 januari 2016 at 15:44

  Grappig, je bent zo onzeker over je kwaliteiten en hoe het filmpje wordt, terwijl het een hartstikke leuk filmpje is geworden. Ik zeg.. op naar meer filmpjes!
  Ik gebruik trouwens iMovie. Zit als het goed is standaard op je Mac.

  • Reply Olga 27 januari 2016 at 21:58

   Ha Saar! Nou toen ik dat eerste stuk aan het opnemen was ging ik er ook echt vanuit dat ik zonder onderbrekingen door kon filmen. En dat zou betekenen dat ik een grote lap film zou hebben waar ik niet in kon knippen, dacht ik. Maar dat ging later wel en ik had geen zin meer om alles aan te passen. Ik had inderdaad vroeger iMovie op mijn Macbook staan, maar na die crash van laatst is er nieuwe software op mijn laptop gezet en ben ik dat programma kwijt. Nu moet je hem eerst voor 15 euro in de store downloaden en dat vind ik stom. Dus ik heb het programma GoPro gedownload en uitgeprobeerd. Ging ook prima.

 • Reply Sigrid 27 januari 2016 at 14:48

  Wat leuk deze video! En wat mooi dat je zo eerlijk durft te zijn. Ik vind stoer ook een lastig woord, maar ik vind je wél een heel wijs vrouwke! ;)

  • Reply Olga 28 januari 2016 at 21:39

   Ah, maar dat zijn ook heel mooie woorden natuurlijk ;) X

 • Reply maup en marga 27 januari 2016 at 13:34

  heb net je hele verhaal gehoord/gezien, heftig maar ook knap dat je je zo openstelt! waardeloos dat je zo gekwetst bent, waarom gebeurt dat toch… als je nog eens wilt paardrijden langs een strand, moet je onze kant uitkomen en contact opnemen met onze jongste zoon Michael die helemaal gek is op rijden en al diverse ritjes langs zee, in bossen, Ardennen, etc etc heeft gemaakt! hij zit nog op les maar doet het best goed!

  • Reply Olga 27 januari 2016 at 22:08

   Hoi Maup en/of Marga! Leuk dat jullie weer reageren. Lijkt me heel leuk om eens af te spreken en paard te rijden. Hoop dat je zoon er ook net zo over denk. Wordt het wel een beetje Maup en Anja 2.0, weet je dan welke foto ik bedoel? Die heeft mijn moeder volgens mij eens op Facebook geplaatst. Eentje van jullie in een kroeg of in de kelder. Ik hoop dat ik binnenkort eens met mijn moeder en I. naar het westen kan gaan. Maar met z’n vieren in het huis van mijn oma wordt een beetje proppen vrees ik. Over het kwetsen kan ik trouwens nog wel een boekje opendoen, maar dan was die video zo lang geworden. Dat hoefde nou ook wel weer niet ;) Hopelijk tot snel!

 • Reply maup en marga 27 januari 2016 at 12:57

  leuk om je weer eens te zien en te horen! ga gauw je hele clip afspelen!

 • Reply Debby 27 januari 2016 at 12:32

  Ik vind het heel fijn om even jouw ervaring te horen om gewoon alleen al een IDEE te krijgen van al wat me te wachten staat, kan me er nog niet zo heel veel bij voorstellen behalve een idyllisch minipoppetje in mijn handen <3.

  Wat naar zeg, van je ex. Denk ook dat het het best is om te laten rusten. Het kan nog altijd veranderen voor beide partijen, maar daar kunnen natuurlijk jaren overheen gaan.

  Vind het mooi dat je zo open bent, echt. Dat siert je. En ja, mensen geven snel kritiek hier :( daar loop ik nu ook al tegenaan. Zou willen dat we een cultuur hadden waarin we elkaar meer zouden aansporen en zouden geloven in elkaars kracht. Je bent wel een powervrouw! Liefs.

  Ik moet overigens ook altijd in stukjes opnemen :'D video's maken is echt een leerproces, maar wel leuk!

  • Reply Olga 27 januari 2016 at 22:19

   Hoi Debby, ik hoop dat ik je niet heb laten schrikken met mijn uitspraken. Alleen, of in ieder geval voor een groot deel alleen, zorgen voor een mensje van jouw vlees en bloed is een heel bijzondere taak. Wel een taak met valkuilen, maar als je tijdig weet hoe je daar niet in kunt trappen kom je een heel eind. In het begin valt het zorgen altijd mee, dan leef je ook nog echt op adrenaline en een soort oerkracht. Maar die adrenaline neemt wel af en dan ben je naar verloop van tijd ook gewoon moe. Ik begon dat zelf pas goed te merken toen I. meer dingen kon doen, zoals rollen en beetjes kruipen. Dan wordt het terrein dat ze winnen ook groter en kost het je steeds meer energie om alles bij te benen. Maak gewoon nu al heel goede en duidelijke afspraken met je ouders en eventuele broers of zussen. Je gaat hen straks echt nodig hebben. Zorg dat je ouders ook een plek in hun huis creëren waar de baby/dreumes later kan slapen. Misschien klinkt dat nu heel zwak, het idee van je kind uit logeren ‘moeten’ sturen, maar als je veel alleen doet ben je sneller geneigd op je reserves te gaan teren en hoewel je dat heel lang vol kunt houden, krijg je ineens een klap en da’s echt zwaar.
   Mensen geven inderdaad snel kritiek. Is vervelend en dat geeft je enorm het idee dat je je vooral tegenover hen moet verantwoorden over de keuzes die je in je leven hebt gemaakt. Terwijl die ‘buitenwacht’ helemaal niet alles weet. En vaak maar een heel klein deel. Ik heb zo vaak moeten verdedigen waarom ik geen abortus wilde. Alsof dat niks was!
   Misschien heel vreemd, maar probeer steun te vinden in mensen uit een ander milieu. In de hogere klasse en ‘normale’ gezinnen worden dingen nog snel als ongewoon gezien, terwijl in de sociale klasse (als je snapt wat ik bedoel), dus de wat volksere mensen, dit heel normaal is. Daar doet niemand moeilijk over hoe en of je een kind opvoedt. Ben je alleen? Prima, dan hoor je erbij. Ben je niet alleen? Prima, dan hoor je erbij. Ik heb een heel andere achtergrond dan de meeste buren hier, maar niemand heeft er hier ooit een domme opmerking gemaakt. :) X

 • Reply Saskia 27 januari 2016 at 09:34

  Joe, je bent gewoon een “Power Vrouw”! Ook al ben je bang voor spinnen. Vond je knip en plakwerk nog best netjes hoor, had erger verwacht ;).

  • Reply Olga 27 januari 2016 at 10:13

   Daar had het bewerkingsprogramma een goed filter voor. Soms ben ik alleen wat zinnen kwijt, maar daar had het eigenlijk niet gehoeven. Maar wist ik veel hoe dat anders moest.. :’) X

 • Reply Emma 27 januari 2016 at 08:46

  Of je jezelf nou stoer vind of niet, ik vind je een stoere vrouw! Ik vind dat je hele goede keuzes maakt voor jou en I. en ben trots op je. Ik vond het een leuke video om naar te kijken. Ik gebruik momenteel Magix Movie Edit maar vind Corel VideoStudio eigenlijk nog fijner.

  • Reply Olga 27 januari 2016 at 09:07

   Werkt dat ook allemaal met en op Apple? :) Bedankt voor je berichtje! X

 • Reply Corine 27 januari 2016 at 07:10

  Net tijdens het ontbijt je video gekeken, je hebt een erg prettige stem om naar te luisteren! Dat is toch altijd afwachten als je normaal alleen geschreven tekst leest ;).

  • Reply Olga 27 januari 2016 at 22:21

   Dankjewel :)

  Laat een reactie achter