9 juni 2016

Hartige cake met feta en meer

Geplaatst in: hartig

Hartige cake met feta

Wanneer het weer tijd voor een feestje is, ontbreekt hij eigenlijk nooit op de tafel met hapjes; de hartige cake met feta én meer. Ik vond dit recept ooit eens in een kookboekje vol tips voor high tea-recepten en sindsdien ben ik hooked. En omdat je niet meer dan meel, eieren en wat olijfolie nodig hebt om deze cake na te kunnen maken, deel ik daarom vandaag dit recept met jullie. 

Hartige cake met feta

En als ik meteen zo vrij mag zijn een tip (of twee) met jullie te delen: je hoeft niet zuinig met de feta of andere ingrediënten om te gaan. Dus strooi maar lekker met de (Parmezaanse) kaas, bak wat champignons, snijd wat extra tenen knoflook en kneed grof zeezout door het deeg heen. Ook kruiden kunnen naar eigen inzicht/wens worden toegevoegd. (Als je niet zo van peterselie houdt, probeer dan rozemarijn of basilicum of oregano.)

Ingrediënten:

  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 2 takjes verse peterselie
  • 300 gram gezeefde bloem
  • 1 zakje gist
  • 4 eieren
  • 1 deciliter olijfolie
  • 100 gram feta, in blokjes
  • champignons, pijnboompitten, knoflook, gesnipperde ui, olijven, kapertjes, grof zeezout, Parmezaanse kaas.*

* Optioneel, maar wel lekkerder.

Dit moet je doen:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Hak alle ingrediënten (inclusief kruiden) fijn.
  • Meng de bloem, gist, eieren en olijfolie tot een glad geheel en voeg de rest van de ingrediënten aan het mengel toe.
  • Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar en controleer de gaarheid ervan door met een satéprikker in het beslag te prikken.
  • Haal de cake uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.

Het boek ‘Culinair Genieten’ vind je o.a. bij de Bruna, eet smakelijk!

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

9 reacties

  • Reply Dit waren augustus & september '16 • daarwaseens.nl 4 mei 2017 at 21:20

    […] juli was ik veel in de keuken te vinden. Ik maakte een hartige cake, de pasta puttanesca met spinazie en blondies die echt super machtig waren. Dat en meer staat […]

  • Reply Read: Dit was juli '16 • daarwaseens.nl 14 augustus 2016 at 11:45

    […] uitgebreid in dit stuk besproken. Er verscheen een heleboel over eten op dit blog: een recept om hartige cake mee te kunnen maken, de pasta puttanesca met spinazie en de blondies niet te vergeten. En ook […]

  • Reply Muffins met zongedroogde tomaten, feta & olijven* • daarwaseens.nl 13 juli 2016 at 07:00

    […] vooraf: denk je dat je deze muffins sowieso ontzettend lekker gaat vinden, probeer dan ook eens de hartige cake met feta uit. Ook de spaghettimuffins zijn snel en makkelijk klaar te maken. Aan de […]

  • Reply De keukenprinses-tag • daarwaseens.nl 22 juni 2016 at 22:13

    […] is dat een heel klein en simpel boekje waar vooral high tea recepten in staan. Het recept voor de hartige cake heb ik daar bijvoorbeeld ooit in ontdekt en dat vind ik nog steeds een groot […]

  • Reply Dit was week 23 • daarwaseens.nl 13 juni 2016 at 20:22

    […] kan teren, is bloggen vanuit bed natuurlijk wel heel erg verleidelijk. Ik schrijf nog even snel een recept uit dat donderdag online […]

  • Reply Nesrin 9 juni 2016 at 15:55

    Ik ben een zoetekauw en laat hartige hapjes liever staan maar toch spreekt deze cake mij wel aan. Mooie foto’s trouwens.

    • Reply Olga 9 juni 2016 at 22:44

      Dankjewel! Ik denk trouwens dat je ‘m als zoete variant ook best lekker kunt maken. Ik ga daar eens goed over nadenken. Dat wordt vast iets met rozijnen en gekonfijte vruchten of zo. En jam en aardbeien.. Ha je hebt me op een goed idee gebracht!

  • Reply Bianca 9 juni 2016 at 07:12

    Dit is eens wat andere dan een normale cake, ziet er heel erg lekker uit x

    • Reply Olga 9 juni 2016 at 22:45

      Deze cake houdt het in mijn huishouden gemiddeld net iets langer vol dan de zoete roombotercake. Waarschijnlijk ook omdat dit meer als brood smaakt en ik daar normaal gesproken ook al nooit een halve zak van opeet. Denk je dat je ‘m eens na gaat maken? X

    Laat een reactie achter