14 augustus 2016

Survivaltips voor festivals

Geplaatst in: boek, film en muziek, overig

Survivaltips voor festivals

Over een kleine week is het weer zover: A Campingflight to Lowlands Paradise gaat weer van start. Wie dit blog écht al heel lang volgt, weet dat ik Lowlands zelf ook wel eens bezocht heb en nog steeds reken ik dit tot één van mijn favoriete festivals. Waarom je dit festival zeker een keertje moet bezoeken, ontdek je pas als je eenmaal vijf dagen op het terrein in Biddinghuizen hebt rondgelopen. En daarom kan het delen van survivaltips voor festivals zeker geen kwaad.

Mijn liefde voor Lowlands is in 2006 ontstaan, toen ik met mijn toenmalige vriend en zijn twee vrienden een bezoek aan dit driedaagse festival bracht. De meningen aan het thuisfront waren aanvankelijk verdeeld, maar ik kan niet anders zeggen dat ik het een geweldige ervaring vond. En nog steeds werp ik wel eens een blik op de (onscherpe) foto’s die tien jaar geleden zijn gemaakt.

Wat ik leerde van vijf dagen Lowlands

 1. Drink nooit in de warmte;
 2. Drink geen rosé;
 3. Water.

Want op dag twee lag ik zo beroerd als een hond in mijn tent te wachten tot de bonkende pijn in mijn hoofd eens over zou gaan.

Even wat beeldmateriaal

Lowlands 2008

Alpha.

Lowlands 2008

Het veld voor de Alpha.

Lowlands 2008, met een nog erg jonge Olga en Daniëlle van Culturalize.nl. Heel gek om te bedenken dat de jongen op links inmiddels getrouwd is, Daan net een huis heeft gekocht en heel lang samenwoont en ik alweer twee jaar moeder ben! (Die photobombende man in het midden ken ik trouwens niet hoor.)

Samen sapjes drinken, ook in 2008. Wat heel leuk is om te weten, is dat je op dit festivalterrein heel veel kraampjes van bekende ketens hebt staan. Zo vind je er dus gewoon een Hema en La Place en kun je er vegan, vega en ‘gewoon’ eten. Echt te leuk en heel goed uitgewerkt!

Voorganger van de selfie! Samen met Ingemar, Elma en Daniëlle. 

Na dit jaar een terugkerend ritueel: het fotograferen van zoveel mogelijk voeten.

Toen nog met zoveel mogelijk oorbellen in mijn oren.. 

De fotomuur.

Wederom een voetenfoto. Vergeet niet dat ’t hier ook nog wel eens flink kan regenen..

En het jaar 2009 op het Lowlandsterrein. Met wederom Daniëlle van Culturalize.nl

En de welbekende voetenfoto!

In 2009 hadden we mooi weer, zoals je ziet.

Goed eten! Hoewel het kopen van eten op een festival altijd wel aan de prijzige kant is, vind je op Lowlands best veel betaalbare happen. Zo vond ik de porties patat, loempia’s en vis altijd wel te doen qua aantal muntjes. Maar wees wel voorbereid, want elk jaar schuiven ze de prijzen van de muntjes een stukje op.. 

Waarom wij hier zo semi beteuterd kijken, weet ik niet meer. Het is overduidelijk wel nep hè, want die sapjes smaken heerlijk! Zie je ook hoe lang de rij is bij het kraampje dat fruitsalade verkoopt?

Zomaar even een gezellig plaatje. 

Onze mascotte. Hij heeft de vijf dagen niet gered. Zo’n pop doet het trouwens wel goed op festivals; met een beetje mazzel verschijn je sneller in beeld tijdens optredens. 

Waar zit ik?

Groepsfoto! Met pannenkoek!

Survivaltips

 1. Om van een goede campingplek verzekerd te zijn, kun je het beste zo vroeg mogelijk voor de ingang van het terrein gaan zitten. Je door iemand bij de Kiss ’n Ride af laten zetten is handig, of zorg dat je ruim van te voren met je auto in de Lowlands-file staat. Er worden pendelbussen ingezet, maar met treinreizen i.c.m. Lowlands heb ik geen ervaring. De Lowlands-file is leuk, dus no worries. 
 2. Omdat je een beperkt aantal liter drinken mee mag nemen en sterke drank overal best duur is (#feit), raad ik je aan om thuis je mixjes te brouwen en dit mee te nemen. Glaswerk is niet toegestaan, maar ik kan je ook niet vertellen dat hier heel streng op gecontroleerd wordt.
 3. Laat die backpack alsjeblieft thuis en stop al je spullen in een koffer met wieltjes. Het eerste jaar dat ik Lowlands bezocht, had ik de backpack van mijn vader meegenomen. Slechtste idee ooit, want ik bezweek bijna in de bloedhitte. Val ook niet voor van die oma-wagentjes, want die houden het gewicht niet. In 2009 (mijn voorlopig laatste Lowlandsjaar) gebruikte ik daarom mijn ‘gewone’ koffer, waarmee ik bijvoorbeeld ook naar Engeland ben gegaan. Een life saver, kan ik je vertellen.
 4. Wellicht had je ‘m zelf ook al aan zien komen, maar begin op tijd met sparen. Want tegenover al dat lekkere (en – heus! – gezonde) eten op het festivalterrein staat wel een flinke prijs. Als ik me niet vergis, jaag je er p.p. makkelijk twintig muntjes doorheen op een dag.
 5. Bewaar je plastic beker. Eigen eten en drinken is op het terrein niet toegestaan, maar wél kun je er bij de toiletten kraanwater tappen. Ik kan je dit met klem aanraden te doen, omdat je op warme dagen veel vocht verliest. (En Lowlands behalve super tof ook super prijzig is.)
 6. Denk breed: pak dus naast je bikini en kekke zomer-outfit ook een dikke trui en trainingsbroek in. Hoewel ’t overdag vaak smoorheet is, zijn de nachten in augustus al bitter koud.
 7. Ga je met een groep op pad, vergeet dan niet om ook een partytent mee te nemen. Dit is niet alleen handig qua herkenningspunt, maar zo heb je ook een extra dak boven je hoofd als het (even) regent. (Zie foto.)
 8. Douche voor vertrek goed, was je haar en scheer je waar nodig. Douchen kun je op je camping wel vergeten. Beter is het om een paar flessen of speciale zak met water te vullen en dit om beurten over elkaar heen te kiepen. En babydoekjes en ontsmettingsgel zijn ook een must.
 9. Aangezien je elk mooi moment met je telefoon probeert vast te leggen, is deze vast snel leeg. Een powerbank of extra batterij zijn daarom erg handig.
 10. En cliché maar waar: van elke ervaring leer je. En vergeet niet te genieten! ;)

Ik wens jullie een heel tof festival toe!

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reply 15X Leuk, maar (nog) nooit gedaan.. • daarwaseens.nl 12 november 2017 at 22:56

  […] nachtjes in een tent op een camping heb doorgebracht en in mijn tienertijd tot drie keer toe het Lowlands-terrein bezocht heb, is het van ‘echt’ slapen in de buitenlucht nog nooit gekomen. In films of […]

 • Reply Dit waren augustus & september '16 • daarwaseens.nl 1 november 2016 at 08:10

  […] groot fan van Lowlands kon ik het niet laten om eens uitgebreid terug te blikken op al mijn festivalavonturen. En wat ik zoal van al die dagen heb geleerd, kun je natuurlijk in dit […]

 • Laat een reactie achter