12 november 2016

10x Gezonde recepten (+ mijn favoriet)

Geplaatst in: koude gerechten, warme gerechten

Gezonde gerechten

Vooruit, ik zal niet ontkennen dat ik zo tegen de feestmaand(en) aan altijd een beetje bang ben om dicht te groeien. Want met al dat overtollige Sint Maartensnoep in huis en de ladingen speculaas en marsepeinen beesten die in de schappen van de supermarkt liggen, wordt het voor mij erg lastig om alle verleidingen te weerstaan. En dan heb ik het nog niet eens over twee (of drie) dagen kerstdiner en het eten van oliebollen gehad. Nee, als ik er zo over nadenk, begrijp ik eigenlijk heel goed waarom iedereen zich per 1 januari massaal op een sportschoolabonnement stort. 

Ook ik heb dat ooit eens overwogen te gaan doen en wel vlak na de geboorte van I. Met de nadruk op overwogen, want ik heb sinds 2006 geen voet meer in de sportschool gezet. Toch begrijp ik het wel hoor, die paar sportieve uurtjes per week en het resultaat waar je naartoe werkt. Want diep van binnen lijkt dat me nog steeds heerlijk en droom ik ook heus wel eens van the perfect bikini body, zoals dat tegenwoordig zo mooi gezegd wordt.

’t Feit blijft alleen dat ik best een mietje ben en helemaal niet publiekelijk durf te sporten. En nu ik toch met mijn spreekwoordelijke billen bloot ga: het geld is er op dit moment ook niet voor aanwezig. Een beetje abonnement kost al snel € 30-, per maand en dat is toch al snel het geld dat ik (als alleenstaande moeder) aan luiers, doekjes en voeding uit moet geven. En we weten allemaal dat je geld maar één keer uit kunt geven als je het hebt..

Maar hee: gelukkig heb je tegenwoordig geen echte sportschool meer nodig om beter in je vel te kunnen zitten. Ik ben dan ook erg blij met YouTube en zijn work-out video’s en m’n Twitter-feed voor het delen van gezonde eettips. Want toen er op diverse blogs WW-recepten werden besproken, heb ik deze artikelen met interesse gelezen. Niet omdat ik per se af moe(s)t vallen hoor, maar wél omdat ik gezond eten erg belangrijk vind. En daarom deel ik in dit blog tien (namen van) gezonde recepten.*

10x gezonde recepten

 1. Wrap met zalm, komkommer en light roomkaas. Gezond omdat  er in zalm veel omega 3 vetzuren zitten. (Via WeightWatchers.be)
 2. Cannelloni van aubergine. Gezond omdat je de rolletjes niet van pastadeeg, maar van plakjes aubergine maakt. (Via Chicks Love Food)
 3. Zoete aardappels met kikkererwten. Gezond omdat de kikkererwt veel vezels en mineralen bevat. (Via AH.nl)
 4. Geroosterde kikkererwten. Gezond omdat dit minder vet is dan chips, maar wel net zo hartig en snackwaardig is. (Via Uit Pauline’s Keuken)
 5. Bananenpannenkoek met ei. Gezond omdat je aan dit recept geen suiker etc. hoeft toe te voegen én dit gerecht bovendien ontzettend snel klaar kunt maken.
 6. Courgetti (= spaghetti gemaakt van courgette). Gezond omdat je de pasta door courgetteslierten vervangt. Op verschillende blogs ben ik de tip tegengekomen om zowel spaghetti als courgetti in een gerecht te combineren, omdat je zo meer kunt eten, maar niet een heleboel pasta binnenkrijgt. (Via o.a. Culy.nl)
 7. Bananenbrood. Gezond omdat je het van amandelmeel, eieren en rijpe bananen maakt. Het brood is daarom glutenvrij, maar ook lactose- en suikervrij. En da’s natuurlijk wel heel gezond.
 8. Tortilla pizza. Gezond omdat je de pizzabodem door een (lichte) tortillawrap vervangt. En dat scheelt in calorieën, maar schijnt net zo lekker te zijn.
 9. Kipshoarma met zelfgemaakte knoflooksaus. Gezond omdat je de shoarmareepjes door kipfilet vervangt (kip = mager vlees) en de knoflooksaus van Griekse yoghurt en fijngesneden knoflook met kummel/karwij(zaad) maakt. En dat is – gok ik – toch een stuk minder vet.
 10. Pasta met veel groente, kip of zalm. Gezond omdat groente niet dik(ker) maakt en zowel kip als zalm licht verteerbaar is.

Let wel: dit zijn allemaal gezonde recepten met een element dat verantwoord is. Ik ben natuurlijk geen pro of diëtiste en kan je daarom alleen aanraden voor échte afslanktips een deskundige of websites als Afvallen.nl raad te plegen. Maar wat ik je wél mee kan geven, is dat je suikers, frisdranken, veel vlees en grote porties eten sowieso links moet laten liggen, wil je wat kilo’s kwijtraken. En maak je je straks toch grote zorgen om die decemberkilo’s, ga dan eens na het eten aan de wandel. Met een beetje mazzel heb je toch vakantie en kun je best elke avond even op pad. (Of neem gewoon de hond van je ouders, leuke buurman of goede vrienden op sleeptouw; het werkt!)

⇒ En dan nog even mijn favoriete gerecht uitgelicht: de kipshoarma met zelfgemaakte knoflooksaus. Om dit gezonde recept na te kunnen maken heb je nodig: pitabroodjes, kipfilet, feta, tomaat, komkommer, eventueel wat sla, (Griekse) yoghurt, een paar tenen knoflook en kummel of karwijzaad. Je snijdt de kip in blokjes en bakt ze gaar. De tomaat, feta en komkommer snijd je klein en serveer je in een aparte schaal. Om de knoflooksaus te maken schep je de yoghurt met kummel en knoflook in een bakje, welke je mengt. Je krijgt dan niet de bekende, zoetere knoflooksaus van bijvoorbeeld Calvé, maar een frissere saus die goed bij de feta en kip past. De broodjes even warmen en vullen met de eerdergenoemde ingrediënten. Eet smakelijk!

Tip: vorig jaar schreef ik een review over het boek Skinny taste dat boordevol gezonde tips staat. Extra fijn is dat het boek niet alleen maar vlees- of visgerechten bevat, maar ook voor de vegetariërs een apart hoofdstuk heeft ingericht. En dat hoofdstuk beslaat veel bladzijden hoor!

* Voor een complete beschrijving van elk recept heb ik in dit artikel niet genoeg ruimte, ik raad je aan om de naam van het gezonde recept daarom gewoon in Google in te typen. Via die zoekmachine kom je ongetwijfeld snel op een (food)blog terecht waarop je de gezonde recepten kunt vinden. Bij een aantal gerechten heb ik alvast een bron geplaatst.

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reply Dit was november '16 • daarwaseens.nl 28 december 2016 at 11:55

  […] want zo schreef ik niet alleen over tien stoere cadeaus voor jongens, maar ook over een heleboel gezonde recepten en vijf toffe blogs die ik […]

 • Reply Ineke 17 november 2016 at 14:10

  Wat leuk artikel! Ik heb meteen het boek op mijn lijstje gezet.

 • Reply Jenn 16 november 2016 at 11:31

  Bananenbrood heb ik 1x geprobeerd, het was niet vies hoor maar ik vond het wel zwaar overrated. Banaan-ei pannenkoekjes zijn zo lekker, die maak ik regelmatig.

  • Reply Olga 17 november 2016 at 09:23

   Ik weet ook eigenlijk niet zo goed WAAROM iedereen recepten met banaan klaar wil maken, maar ik ben wel benieuwd. Er liggen hier tegenwoordig regelmatig overrijpe bananen in de koelkast, dus ik dacht: proberen kan geen kwaad. ;)

 • Reply Madelon 15 november 2016 at 13:29

  Kipshoarma. Nu heb ik echt trek!

  • Reply Olga 17 november 2016 at 09:24

   Eet smakelijk! :D

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.