9 november 2016

Social media en ik (+ een rondje zelfpromotie)

Geplaatst in: blogs en tags

8-november-2016-picmonkey-collage-fb-pagina

Facebook, Instagram en Twitter; er gaat geen dag voorbij zonder het checken van deze social mediakanalen. Ben ik verslaafd? Hmm, misschien een beetje. Maar als blogster anno 2016 kun je ook eigenlijk niet meer zonder. Benieuwd waar ik nog meer te vinden ben en wat ik met de buitenwereld deel? Lees dan snel verder. Enne, vergeet me niet te volgen. ;)

Tip: als je wel eens zonder blogideeën zit, neem dan eens een kijkje tussen de tags en challenges die Hare Maristeit bedacht heeft. Gegarandeerd blogplezier! Ook dit idee heb ik daar opgedaan; doe jij ook mee met de 30 Days Blog Challenge?

Social media, wat deel je en wat deel je niet?

Wie dit blog al langer volgt, weet dat ik er (vooral in het begin) helemaal niet happig op was om informatie over en foto’s van mijn zoon te delen. Sterker nog: ik heb menig volgster een paar weken laten wachten tot ik bekend wilde maken of ik nou een zoon of dochter had gekregen. Ik vond het namelijk wel best. ;)

Inmiddels ben ik een beetje bijgedraaid en heb ik in de afgelopen twee jaar wel eens een foto van I. op Instagram en Facebook gedeeld. Maar omdat ik nog steeds regelmatig volgverzoeken krijg van dames (en soms heren) die ik niet ken, heb ik er toch voor gekozen  om de meeste foto’s van Instagram te verwijderen.

De reden waarom ik er in het begin ZO op tegen was om het gezichtje van mijn kind overal te delen, had (en heeft) voor een groot deel te maken met de samenloop van omstandigheden waarin ik toen terecht was gekomen. Ik voelde me niet prettig en veilig en het minste dat ik voor mijn kind kon doen, is het zo veel mogelijk een anoniem leven laten leiden. Om die reden heb ik er destijds ook voor gekozen om niet de volledige naam, maar slechts de beginletter van mijn zoon in mijn blogs te noemen. En nog steeds vind ik het ontzettend tof van ALLE mensen die dit blog volgen, dat dit zo goed opgepikt en overgenomen is. Want toen ik nog als een heuse BN’er door het leven ging en regelmatig op het EGF besproken werd, zag ik ook daar keurig de letter -I in reacties voorbij komen.

Social media, EGF

Ik weet nog heel goed dat ik tijdens mijn zwangerschap dit forum elke dag bekeek. Heel bijzonder om allemaal onbekende mensen met je mee te zien leven. 

Social media, EGF

Het was dus geen meisje, maar een zoon. Ik hoop dat jullie het mij na twee jaar wel vergeven hebben dat ik het niet meteen van de daken schreeuwde, maar lekker in mijn bubbel wilde blijven zitten.

Maar behalve dat ik zo m’n privé redenen had om niet álles van mijn kind in beeld te brengen, vind ik het Grote Internet ook gewoon een beetje eng. Ik denk dat we met z’n allen half niet weten HOEVEEL informatie er over ons bewaard blijft, zelfs als we al lang en breed op delete gedrukt hebben. En foto’s die in de Google zoekmachines terechtkomen, krijg je niet één, twee, drie weer weg.

Daarom deel ik ook geen foto’s van I. in z’n luier of zwembroekje. Ook een paar blote, dikke beentjes vind ik eigenlijk al te ver gaan. Mijn zoon kan immers (nog) niet aangeven wat hij oké vindt en wat niet. En met het oog op de toekomst is het een stuk makkelijker om alsnog meer in beeld te brengen dan andersom. Want dan komen we weer bij het Google-bewaarverhaal aan. ;)

Instagram

Als hobbyfotograaf moet ik eerlijk bekennen dat mijn favoriete app slash social mediading toch wel Instagram is. Ik kan me echt prima vermaken met het bekijken van andermans foto’s en volg (zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien) dan ook flink wat accounts. Wie of wat ik ik volg, hangt een beetje tussen mede-moeders, bekenden en toffe interieur-accounts in. Ik doe bijvoorbeeld via Instagram veel interieurinspiratie op en kan ook heel bij worden van andermans kringloopvondsten. De hashtag #kringloopvondst staat dan ook bovenaan in mijn zoekgeschiedenis.

Zelf vind je op mijn account foto’s van mijn interieur, uitstapjes, zoon en huisdieren terug. Voor Instagram geldt dat er hier geen herkenbare foto’s van mijn zoon meer in beeld verschijnen, maar wat ik deel is uiteraard wel heel erg schattig. ;) Verder probeer ik elke nieuwe update even met een leuke foto op Instagram te delen en wordt de link in de biografie aangepast. (Ik vind het overigens wel heel irritant dat Instagram niet aan klikbare links in hun berichten doet. Even snel doorklikken zit er dus niet in; onhandig!)

Als je benieuwd bent naar de rest van mijn feed, volg me dan via @daarwaseens.

Social media, Instagram

Facebook

In 2008 maakte ik mijn privé Facebookpagina aan en sindsdien ben ik hier actief. Met de jaren heb ik wel flink wat foto’s en berichten de deur uit gedaan, maar als ik zo nu en dan Timehop open en met het verleden geconfronteerd word, weet ik dat er nog genoeg bewaard is gebleven. ;) Tegenwoordig gebruik ik Facebook vooral om met familieleden en oud-klasgenoten in contact te blijven. De piek wat het toevoegen betreft is ook wel voorbij en wie ik al in geen tijden meer gesproken heb, verdwijnt dan ook gewoon uit mijn vriendenlijst.

Social media, Facebook

Voor dit blog heb ik een paar jaar geleden een speciale pagina aangemaakt. Toen was dat vooral om te zien waar het schip zou stranden, maar nu ik qua promotie meer met Facebook doe, hoop ik dat Daar Was Eens daar in de toekomst ook steeds meer volgers krijgt. Want met die 174 trouwe fans ben ik er nog niet natuurlijk. ;)

Twitter

Sinds ik deze zomer mijn account voor publiek geopend heb, loopt het storm met de volgers. Super leuk natuurlijk, want het wil nog wel eens voorkomen dat iemand mij na jaren via Twitter terugvindt en meteen mijn blog weer begint te volgen. En als je bedenkt dat ik al ruim tien jaar lief en leed met het Grote Internet deel, is dat best tof. Ook voor dit account geldt dat je me kunt en mag volgen via @daarwaseens.

Social media, Twitter @daarwaseens

Twitter ben ik gaan gebruiken toen ik een eerstejaars student was en dacht dat het wel hip en stoer zou zijn om tijdens de hoorcolleges over mijn bevindingen te tweeten. Toen ik dat na een paar duizend berichten niet zo spannend meer vond, heb ik mijn account vaarwel gezegd. Tot het toch weer begon te kriebelen en ik @daarwaseens 2.0 in het leven riep. En dat account is tot op de dag van vandaag in de lucht.

Tip: voor alle mensen uit Assen en omstreken, volg ook @Drenthenaren. Dit account is bedoeld voor iedereen die ‘iets’ met Drenthe heeft of er iets voor wil betekenen. Je kunt dan denken aan ondernemers of mensen die een bepaald project aan het opzetten zijn, maar ook juist aan mensen als jij en ik; schooljuffen, kunstliefhebbers, verpleegsters etc. Elke week tweet er iemand van zondag tot zondag over zijn/haar leven met het idee Drenthe meer op de kaart te zetten en de Drenten meer bij elkaar te brengen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe weekauteurs, dus bij interesse mag je mailen naar info@daarwaseens.nl.

Persoonlijk vind ik dat ik het wat het aantal accounts betreft nog wel rustig heb gehouden. Meer dan deze drie heb ik voor het promoten van mijn blog niet nodig, vind ik.

Facebook, Instagram of Twitter; van welke app maak jij dagelijks gebruik? Zou je ooit zonder social media kunnen of vind je alles achterhaald? 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reply Dit was november '16 • daarwaseens.nl 28 december 2016 at 11:55

  […] schreef een blog over mijn social mediagebruik en deed aan een stukje zelfpromotie. Je kunt me o.a. volgen op Instagram, Facebook en Twitter, zie […]

 • Reply Ineke 17 november 2016 at 14:16

  Leuk artikel, je hebt aan mij een volger bij ;)

 • Reply Wanda 13 november 2016 at 11:32

  Ik denk dat ik Instagram nog steeds het leuke kanaal vind. Sowieso hou ik erg van fotograferen en vind ik het leuk om dit te delen, net zo goed om leuke foto’s te bekijken. Twitter vind ik ook zeker wel wat hebben en heb ik al veel bruikbare info opgedaan. Met FB heb ik een beetje een haat-liefde verhouding, ik vind het op zich interessant om bepaalde pagina’s te volgen maar als ik zie wat vrienden en familie dan delen of beter gezegd, niet delen terwijl ze wel van alles leuk vinden, dan komt het vooral op mij over als een groot glurenbijdeburengebeuren.

  • Reply Olga 17 november 2016 at 09:32

   Ik denk dat ik FB ook vooral voor het gluren gebruik, erg hè? Maar daar kun je eigenlijk ook moeilijk omheen, omdat we allemaal wel een paar mensen online hebben die werkelijk alles delen. Het meegluren wordt dan vanzelf aantrekkelijk. Ik geef eerlijk toe dat ik dat wel doe hoor. ;)

 • Reply Annouska 13 november 2016 at 08:53

  Het lijkt mij best lastig om te bepalen in hoeverre je alles deelt als je een kind krijgt. Er word helaas zoveel bewaard op internet en iedereen kan heel ver gaan mer zoeken naar informatie over jou en I.

  Wel leuk om wat meer te lezen over jou gedachtengangen per sociaal media item.

  • Reply Olga 18 november 2016 at 08:38

   Ik vind persoonlijk dat iets algemeens als ‘Het gaat goed’ of ‘Op dit moment zijn de nachten wat minder’ nog wel oké is om te delen, maar dingen die echt over mijn kind als persoon gaan te privé. Maar ik denk dat dat ergens ook wel logisch is. Aan de andere kant vind ik ook dat ALS je iets deelt, je niet alleen maar een heel rooskleurig beeld van je kind en je leven moet schetsen. Houd het maar realistisch, dan creëer je ook meer begrip.

 • Reply Jenn 11 november 2016 at 08:52

  Leuk om te lezen. Ik maak dagelijks gebruik van Facebook, Twitter en Instagram gebruik ik ook best veel, maar die kan ik ook rustig een of meerdere dagen niet openen.

 • Reply sammie 10 november 2016 at 08:46

  Ik denk dat ik van alle social media Twitter het leukst vind. Snel, makkelijk en kort. Facebook privé gebruik ik ook voornamelijk om in contact te blijven met familie en vrienden.

 • Reply Saskia 9 november 2016 at 19:19

  Leuke post :-) Gelijk leuke promotie haha ;-)
  Ik ben echt fan van Instagram<3 Hoewel ik Twitter ook steeds meer ga waarderen. Erg leuk contact daar.

 • Reply maup sloot 9 november 2016 at 17:03

  Heerlijk leesvoer en zeker met veel eens! Groetjes
  Maup

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.