15 januari 2017

De favorieten van I.

Geplaatst in: moederschap

Favoriete speelgoed

Op veel momblogs zijn lijstjes met favorieten van het kind razend populair. En momblog of niet: ook vandaag doe ik even aan de gekte mee. In dit overzicht lees je meer over I.’s favoriete (Poolse) kinder-tv, speelgoed, kinderboeken en natuurlijk Saartje de kat. 

Om te lezen

Ik schrijf er natuurlijk wel eens vaker blogs over, maar wát vind ik het belangrijk om een kind al vroeg met boeken en lezen in aanraking te laten komen. Voorlezen (en natuurlijk ook zelf lezen) is namelijk ontzettend goed voor de groei van je woordenschat en hoe je later op school gaat presteren. Het komt dus niet uit de lucht vallen als ik zeg dat I. al een boekencollectie van +100 heeft.

Enorm geliefd bij I. zijn boeken met veel beestjes, auto’s en plaatjes. Zoekboeken bijvoorbeeld, maar vooral mijn oude voorleesboeken van Richard Scarry. In deze boeken volg je een kattenfamilie en de rest van de inwoners van Druktestad: konijnen, varkens en een hond op een politiemotor. Ook leuk is het zoeken van de kleine muizen en torretjes die op elke pagina verstopt zitten. In boekhandels kom ik deze boeken niet vaak tegen, maar bij een kringloopwinkel/op rommelmarkten wil je vaak net wat meer geluk hebben.

Richard Scarry

Ook heel populair zijn de boeken over Kikker (door I. altijd ‘Eent’ genoemd). Het eerste boekje kreeg ik destijds van Ioni cadeau toen I. net geboren was; inmiddels zijn we heel wat boekjes rijker. Ik ben zelf ook fan van deze prachtige prentenboeken en kan vertellen dat dit zeker leuke cadeautjes zijn. (Helaas had I. voor z’n logeerpartij bij oma net de rest van de boeken in zijn tas gepropt, waardoor jullie het even met deze overgebleven twee boeken moeten doen.)

Favoriet boek Kikker

Het laatste boek dat het op dit moment heel goed doet, is het grote exemplaar hieronder over Dikkie Dik. De afgelopen twee jaar heb ik ontzettend veel boekjes over deze dikke, rode kat bij de kringloop gescoord en elke keer weer met succes. We zijn inmiddels zover dat I. boekjes op zijn manier na kan vertellen en daar is dit boek een goed voorbeeld van. Plus: boeken over katten kunnen in dit huishouden natuurlijk niet ontbreken.

Dikkie Dik

Om te eten

Ik vind het altijd een beetje lastig om I. als eter te typeren. I. vindt namelijk alles wel lekker, maar heeft net als elk ander kleintje zo zijn buien waarbij de meeste maaltijden in hompen op de vloer eindigen. Iets dat het hier gelukkig wel altijd goed doet, is het eten van rijst. En dan het liefst van die kleverige rijst als basmati. Droge rijst, rijst met chili con carne en nasi: als je eenmaal doorhebt wat je kind met liefde elke avond naar binnen schuift, is de keuze voor een avondmaal snel gemaakt.

Favoriet eten

Verder doen olijven, kappertjes, soepstengels, paprika’s, tomaten, stukken worst, kaas en brie (op een toastje) het hier altijd goed. En voor de Italiaanse of Oosterse keuken gaat ’t bekkie ook wel wagenwijd open. Oliebollen geen probleem en dat geldt ook voor de broodjes, kopjes soep en gekookte aardappels met worst/vlees. Oh, en wokgroente of taugé (?) vindt hij eigenlijk ook best lekker.

Om naar te kijken

Als mijn zoon over een paar jaar Pools tegen mij begint te praten, zal ik daar niet raar van opkijken. Niet omdat ik zelf Poolse roots heb en hem tweetalig opvoed, maar omdat ik I. regelmatig naar Poolse kinder-tv laat kijken. Toen ik zelf nog een klein Olgaatje was, waren videobanden over twee jongetjes namelijk rete populair in huize Olga. En toen ik deze jeugdhelden op Youtube terugvond, werd ook I. direct fan.

Bolek i Lolek. Inmiddels heb ik mijn oude videobanden hier weer in de kast staan en de oude recorder uit het ouderlijk huis meegenomen. Ik hoop dat dit voor veel kijkplezier garant mag staan. Laten we het hopen!

Ook het hondje uit onderstaand filmpje behoort tot mijn jeugdcartoons: Reksio. Net zo Pools en oud als het filmpje hierboven, maar daarom juist fijn om aan kinderen te laten zien. Ik houd namelijk helemaal niet van drukke programma’s waarin veel gerend, geschreeuwd en gevochten wordt. Al die prikkels doen een kind geen goed.

Ten slotte doen de Teletubbies (Oh oh!) en Winnie the Pooh (en zijn vriendjes) het hier goed. Allebei programma’s waarin gelukkig niet hard gebruld wordt en daarom huiskamer- en moederproof. (Al wil ik hier niet de perfecte moeder uit gaan hangen en beweren dat mijn kind nog nooit naar andere programma’s heeft gekeken. De  tv staat hier heus regelmatig ’s ochtends aan.)

Deze film ontdekte ik laatst en ik vind dit zo schattig. Jammer dat Kerstmis toen al voorbij was, maar ik kan dus écht heel blij worden van dit soort kerstfilms.

Leuke uitjes

Hoewel ik zelf niet zo’n fan ben van de krijspaleizen, vond I. het de eerste keer in Balorig best uit te houden. Maar nog leuker, en gelukkig voor mamma, zijn de bezoekjes aan de vele kinderboerderijen die Assen telt. Schaapjes, kippen en konijnen: laat I. een paar van deze beesten zien en je hebt een extreem vrolijk kind in je kielzog. Dus stipt op nummer één in de lijst met leuke uitjes: de kinderboerderij.

Daarnaast is alles met een glijbaan in de buurt natuurlijk geweldig, maar toen we laatst eens met z’n drieën naar het lokale zwembad reden, heeft I. daar in het water ook echt de tijd van zijn leven gehad. Niks bang voor golven, nattigheid of andere kinderen, maar duiken en plonzen it was. Zodra ik ergens (in de sale) een paar jongenszwembroekjes gescoord heb, is dit zeker voor herhaling vatbaar.

Favoriete speelgoed

Net als veel jongetjes (en meisjes niet te vergeten) vindt I. het nu onzettend leuk om met auto’s en racebanen te spelen. Voor z’n verjaardag heeft ‘ie dan ook een mooie partij speelgoedauto’s cadeau gekregen. En een brandweerwagen, laten we die vooral niet vergeten.

Favoriete speelgoed

Verder zijn blokken, Duplo, plastic beestjes en Playmobil geliefd. Maar nóg blijer wordt I. op dit moment van gereedschap. En of dat nou de rolmaat van z’n opa is of een plastic zaag: geef het aan I. en hij gaat direct op inspectie door de woonkamer. Schroef, plank, boor en zaag: over een tijdje kent dit mannetje alle termen van het Doe-Het-Zelven.

Favoriete (huisdier)

Oké, als je natuurlijk maar één huisdier constant om je heen hebt lopen of naast je op bed hebt slapen, is het makkelijk om dit exemplaar tot je favoriete huisdier te bestempelen. Toch wordt er hier (op de familieleden na) niemand zo vaak geknuffeld en gezoend als Saartje de Terrorpoes. (Ze heeft het zachtste karakter van de wereld, maar is absoluut niet van buren, andere woningen of honden onder de indruk. Saartje heeft naast dit huis nog veertig andere adresjes waar ze speelt, tukt, poept en eet, en daar moet ik het als baasje maar mee doen.) We hebben nog wel drie konijnen in de tuin, maar nu het kouder is en er minder in de tuin gespeeld wordt, is hij deze uit het oog verloren.

Maar goed, Saartje is met haar über zachte karakter echt het beste huisdier om I. mee op te laten groeien. Saartje haalt namelijk niet uit, bijt niet en is dusdanig hufterproof dat ze zich probleemloos door zoonlief op laat tillen en niet schrikt van een potje stoeien. Want ja, er vliegt wel eens een blok of boek die kant op; de kat verblikt of verbloost niet.

Favoriet dier Saartje

Hoewel Saartjelief haar maaltijden ongetwijfeld bij de buren scoort, wordt er hier ook met liefde voor haar gezorgd. Ik vind de voerbakjes tot op de stoelen terug: alles om ervoor te zorgen dat ‘de poesh’ geen honger lijdt.

Ook de honden van mijn vriend hebben punten bij I. gescoord. Waar I. eerst liever opgetild wilde worden als de twee Amerikaanse bulldogs in beeld verschenen, moet er nu zo snel mogelijk een hondenriem in zijn knuisten gedrukt worden, omdat ‘honde lopen’ erg gewild is. En als we het toch over het voeren van dieren hebben: ook deze dikzakken komen niks te kort. I. is namelijk nergens bang voor. (Maar volgens mij schuilt er gewoon een feeder in hem, want zelfs ík word vetgemest als de toast met brie of worst op tafel verschijnt.)

Favoriete maatje/vriendje

I.’s eerste (en voorlopig ook enige) BFF is het zoontje van blogster Madelon. Z., die net een jaar ouder is, en I. kunnen het vanaf hun eerste speeldate uitstekend met elkaar vinden. En wij moeders vinden dat natuurlijk wat tof en fantaseren al lekker over stapavonden, logeerpartijen en voetbalwedstrijden die ze samen zullen spelen. Maar voorlopig blijft het nog bij spelen met Duplo en dino’s en wordt er links- en rechtshandig gitaar gespeeld als de mannen weer herenigd zijn.

Zo, ik kan natuurlijk nog wel een tijdje doorgaan over alle leuke uitjes, maaltijden en kinderboeken, maar dat bewaar ik voor een volgende keer. Heeft jouw zoon of dochter al een duidelijke mening? 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply The Mommy Tag • daarwaseens.nl 22 februari 2017 at 06:31

  […] Wat is de favoriete bezigheid van je kindje? Zagen en timmeren met zijn nieuwe plastic gereedschap. En verder vindt hij het buiten fietsen en wipwappen ook wel tof en mag hij graag lopen (met of zonder honden) of in het zand prutsen met een schep of stokje. Binnen is het spelen met blokken altijd wel een succes of het op de bank hangen en een kindvriendelijk filmpje bekijken. […]

 • Reply Dit was januari '17 • daarwaseens.nl 6 februari 2017 at 21:53

  […] Even een keertje heel random: een blog over de favoriete items van I. Van boekjes tot Duplo en Saartje de kat: je leest er meer over in het blog over I.’s favorieten. […]

 • Reply Saskia 16 januari 2017 at 16:53

  Bolek hadden wij ook een videoband van. Mijn broer keek die graag, vooral als hij ziek was. Heb YouTube filmpje doorgestuurd en hij is dolgelukkig. ?

  • Reply Olga 19 januari 2017 at 09:52

   Het is ook gewoon super leuk om weer eens terug te zien. Ik wist zelf niet eens dat er zoveel afleveringen van bestonden. Ik ken namelijk alleen de filmpjes van de twee banden die ik zelf had/heb (inmiddels dus meegenomen en I. is nu niet bij de videorecorder weg te slaan). Wat grappig dat jullie dit ook kennen, stukje jeugdsentiment hè? ;)

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.