12 januari 2017

Op mijn leeslijst voor januari

Geplaatst in: boek, film en muziek

Lezen in januari '17

Wie mij een beetje kent of inmiddels eens in mijn huis heeft mogen kijken, weet dat ik onwijs veel gelezen heb. Ik ben namelijk wel een beetje bibliofiel en dat betekent dat er in de woonkamer een grote collectie boeken staat te pronken. Voor iemand die totaal niet van lezen houdt, klinkt het dan ook vreemd om te horen dat ik het oprecht lekker vind om (vroeg in de avond) met een boek op bed te duiken. Maar hee: ieder zijn ding, toch?

Heel lang hield ik dan ook lijsten bij van titels die ik in een bepaald jaar gelezen had. Op een goed jaar (ik zeg hallo studententijd!) las ik gemiddeld zeventig boeken per jaar. Tegenwoordig is dat heel wat minder en soms vind ik dat wel jammer. Maar ’t punt blijft dat ik ’s avonds vaak te gaar ben om me lang op een verhaal te kunnen focussen en bovendien vaak naast een slapende I. in bed stap. Lampjes aan vind ik dan geen goed idee en zo kan het dat ik vaak wekenlang geen boek aanraak.

Om daar toch wat verandering in te brengen, heb ik een klein lijstje boeken opgesteld die ik deze maand toch wel hoop uit te kunnen lezen. (Citaten/beschrijvingen via bol.com.)

Leeslijst januari

Nick Hornby – About a boy

O boy, wat heb ik deze roman vaak herlezen: in de kerstvakanties, in de zomervakanties en natuurlijk ook voor mijn literatuurlijst. Eigenlijk kan ik niet eens goed onderbouwen waarom ik het zo’n tof boek vind, maar als je van droge, Engelse humor houdt, is dit boek ook iets voor jou. En ik zeg het niet vaak, maar ook de verfilming is écht goed. (En dat vind ik vergeleken met andere verfilmingen echt vaak tegenvallen.)

Will Freeman, 36 jaar oud, heeft niet de geringste behoefte aan kinderen. Hij is dan ook volmaakt gelukkig in zijn trendy appartement en geniet van zijn vrije tijd. Om met de aantrekkelijke jonge moeder Angie in contact te komen verzint hij een tweejarig zoontje. Het wordt pas echt ingewikkeld als hij zich aansluit bij een praatgroep voor alleenstaande ouders en zo de twaalfjarige Marcus ontmoet. Will glijdt ongemerkt de vaderrol in en dat haalt zijn ongecompliceerde vrijgezellenleven behoorlijk overhoop.

Louis Couperus – Noodlot

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik werk van Couperus las; het is leesbaarder en mooier dan je verwacht en daarom kan ik z’n boeken best aanbevelen. Dit boek staat op mijn lijst voor deze maand, omdat leerlingen van mij ‘m ook moeten lezen. Ik ben benieuwd. :)

De korte fatalistische roman Noodlot gaat over twee geliefden die elkaar door het noodlot hebben gevonden en door datzelfde noodlot naar de afgrond worden gedreven, maar uiteindelijk ook bevrijding vinden. (…) In Noodlot analyseert Couperus in zijn eigen woorden ‘iets nerveus’ en morbides’. Het is inderdaad Couperus’ somberste roman, die veel opschudding veroorzaakte bij zijn tijdgenoten vanwege de negatieve, of fatalistische, levenshouding, die er in tot uitdrukking komt. De hedendaagse lezer zal hier weinig moeite mee hebben. De roman gaat behalve over het noodlot, ook over liefde en intrige, ook komen er een moord en een dubbele zelfmoord in voor; maar Noodlot overstijgt de hedendaagse misdaadroman of thriller.

J.K. Rowling – Harry Potter en de Steen der Wijzen

Lange tijd was het rond de feestdagen vaste prik om het nieuwste exemplaar van deze serie cadeau te krijgen. Heerlijk vond ik dat en dus las ik ook uren achter elkaar, omdat ik het boek niet weg kon leggen. Ik vond (nee vind!) het dus best jammer dat deze traditie een paar jaar geleden verbroken werd, omdat boek 7 nou eenmaal een feit was.

Ja, als ik ook even voor mezelf mag spreken, denk ik wel dat Harry Potter voor veel jongens en meiden (van mijn leeftijd) een soort jeugdheld moet zijn geweest. Ik weet nog goed hoe ik met mede-fans discussies hield over het verloop van het verhaal en me urenlang op fora over Harry Potter vermaakte. #NerdAlert

Harry Potter en de Steen der Wijzen is het eerste deel uit de serie en voor mij het boek waar alles mee begon. Aanvankelijk leek het me niks, zo’n boek over magie en tovenaars, maar toen ik eenmaal begon bleek het zo leuk dat ik hooked was.

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn verongelukte ouders waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Hans Jaap Melissen – IS: Tot alles in staat

Dit boek staat eigenlijk al heel lang op mijn leeslijst, maar elke keer kom ik er niet aan toe verder te lezen. Ik kocht dit boek namelijk in 2015 met het idee me goed in te lezen over wat IS precies is. (Want ik vind het namelijk stom om alleen informatie van het internet te plukken en zo een mening over iets te vormen.)

In IS – Tot alles in staat neemt de ervaren oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen de lezer mee op reis; naar het New York van net na 9/11 en de oorlogen in Irak en Syrië. Als een van de weinige journalisten gaat Melissen nog naar plekken waar een aantal van zijn collega’s is ontvoerd en later onthoofd. (…) Melissen laat zien hoe een vruchtbare voedingsbodem kon ontstaan van waaruit een onbeduidend groepje rebellen uitgroeide tot een van de rijkste en meest meedogenloze terreurbewegingen ooit. Een beweging die handig gebruikmaakt van sociale media en een grote aantrekkingskracht uitoefent op buitenlandse jihadisten, ook uit Nederland.

Heb jij nog boeken op je leeslijst staan of een boekentip die ik écht niet over mag slaan? Laat het me weten en tot lees!

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Lenneke 15 januari 2017 at 20:58

  Ik ben begonnen in het boek over IS, maar vond het erg taai. Ben benieuwd wat jij ervan vindt!

  • Reply Olga 15 januari 2017 at 23:04

   Ik kocht dat boek in januari 2015 en elke keer lees ik stukken en dan heb ik weer behoefte aan andere stof. Ik vind het niet per se taai, maar je moet er wel effe je koppie bij kunnen houden zeg maar. Toch vind ik het boek wel interessant genoeg om ‘m helemaal uit te willen lezen. Het is alleen geen werk dat je (ik dan) in één ruk uitleest. (Vind ik.)

 • Reply annouska 15 januari 2017 at 10:19

  Het boek noodlot staat ook hoog op mijn lijstje. Ik ga kijken of ik hem volgende keer bij de bibliotheek kan lenen! :)

  • Reply Olga 15 januari 2017 at 10:32

   Oh dan ben ik wel benieuwd naar je mening. Het is best een zwaar boek en qua stijl niet helemaal wat we gewend zijn: veel bijvoeglijke naamwoorden en het is allemaal wat wollig en langdradig geschreven. Maar als je dat ‘trekt’ is het geen onaardig boek. Misschien niet mijn favoriet, maar qua klassiekers wel oké om van je lijst af te kunnen strepen :)

  Laat een reactie achter