27 februari 2017

Haar doneren: hoe & waar

Geplaatst in: persoonlijk

Wie mij op Instagram volgt, heeft het afgelopen week al kunnen zien: ik heb mijn lange haar tot bob (lob?) af laten knippen. En da’s natuurlijk een heel ander gezicht. Achter is de lengte nog maar vijf centimeter lang en volgens mij heb ik het sinds mijn tweede niet meer zo kort gedragen. Maar daarover mee in dit blog, waar ik je meer over mijn haar en het doneren ervan vertel.

Mijn haarstijlen van 2012 tot 2017

Misschien wel even leuk om te beginnen met een overzicht van de haarstijlen die ik de afgelopen vijf tot zes jaar ‘gedragen’ heb.  Kijk je met me mee? Op de foto rechtsboven ben ik net 22 en vier ik dat het TT-weekend is aangebroken. In die tijd droeg ik mijn haar al een paar jaar donkerbruin en stiekem vind ik dat nog steeds erg mooi.

De foto daaronder (die met die blikjes, het kon niet anders – afstuderen!) dateert uit datzelfde jaar (2012) en behalve dat ik mijn haar vaker stijl, is het ook een stuk rossiger geworden. Ik was dat heel donkere namelijk een beetje zat aan het worden en dus werden er af en toe lichte plukken tussen mijn donkere manen gezet. Dat resulteerde in het rossige haar op de foto-met-diploma.

Ongeduldig als ik was, liet ik mijn haar uiteindelijk na een mislukte, blonde verfbeurt blonderen. Dat deed ik eind 2012 en hoewel ik dat lichte echt heel vet vond, was het voor de conditie van mijn haar echt een ramp. Ruim een jaar heb ik met moeilijk doorkambaar haar rondgelopen. En uiteraard gebruikte ik van die bejaardenshampoo die van mijn lokken niet bepaald een soepel bosje maakte. Ik experimenteerde tussen het stijlen en krullen van mijn haar en feitelijk gezien heb ik mijn haar al die tijd gewoon zwaar mishandeld (2012 tot 2014).

De schaar ging er weer in en knipte mijn lange haar tot op schouderlengte. Heel fijn en meteen daarna probeerde ik er weer een donkere kleur blond doorheen te gooien, zonder resultaat. Uiteindelijk heb ik alles maar gewoon uit laten groeien. Op de twee foto’s bovenin (begin 2016) zie je nog steeds mijn lichte haarpunten. Maar da’s nu definitief verleden tijd.

Haar doneren

Van lang naar lob

Ik liep namelijk al een tijdje rond met het idee weer iets met mijn haar te (laten) doen. Want na al die tijd verf en potjes gemeden te hebben, begon het toch wel te kriebelen. En hoewel ik eigenlijk ENORM op lang haar gesteld ben, leek het me ook heel spannend iets aan de lengte te veranderen. Dus na een paar keer mijn haar in de kraag van een trui verstopt te hebben en poses voor de spiegel te hebben aangenomen, legde ik het idee voor aan mijn vaste kapster.

Het leek me wel wat om een lange bob te laten knippen. Op die manier bleef mijn haar rondom het gezicht redelijk lang (vind ik mooi) en werd ’t toch wat anders. En omdat er toch een flink eind van mijn haar geknipt moest worden, stelde m’n kapster ook maar gelijk voor om het netjes te houden, zodat het aan een goed haardoel gedoneerd kon worden.

Haar doneren: hoe en waar

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: na het knippen ontdekte ik dat mijn vlecht net te kort is om gedoneerd te kunnen worden. Vanaf 1 januari 2017 is de minimaal vereiste lengte voor het haar dat je wilt doneren namelijk dertig centimeter. En helaas, die lengte red(de) ik niet.

Super jammer natuurlijk, want als ik iets graag had willen doen, was dit het wel. Ik heb namelijk al twee keer van dichtbij mee ‘mogen’ maken wat het met een vrouw doet als ze haar eigen mooie haar als gevolg van chemo verliest en vind het super fijn dat er tegenwoordig prachtige pruiken van echt haar gemaakt worden om deze vrouwen te steunen.

Aan de andere kant snap ik het wel hoor, want haar van dertig centimeter geeft je de ruimte met de lengte te spelen. Jonge meiden die voor een pruik in aanmerking komen, willen natuurlijk graag lang haar en voor een volwassene moet het knippen ‘op maat’ mogelijk zijn.

Mijn afgeknipte vlecht weggooien doe ik niet, ergens is de herinnering eraan ook wel leuk. En ik houd m’n oren en ogen open, want wie weet wordt doneren ooit wel weer mogelijk.

Mocht ik je door dit blog op ideeën gebracht hebben, kijk dan eens op de websites van Haarwensen en Haarstichting. Hier vind je niet alleen bedankbrieven (super mooi om te lezen!), maar ook alle informatie over het doneren van je haar.

Ondertussen geniet ik wel gewoon optimaal van mijn korte koppie hoor. Ik ben namelijk heel blij met mijn nieuwe kapsel. En mocht ik in de toekomst nog eens écht willen doneren, dan weet ik wat ik moet doen. 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reply Dit was week 31 • daarwaseens.nl 14 augustus 2017 at 10:21

  […] verven. Als je trouwens benieuwd bent naar mijn hele haargeschiedenis, raad ik je aan dit blog over mijn verschillende haarstijlen- en kleuren nog eens door te […]

 • Reply Populair in 2017: dit lazen jullie graag • daarwaseens.nl 11 juli 2017 at 20:32

  […] februari (het loopt wel mooi op zo, of niet?) liet ik mijn lange haar afknippen. Niet omdat ik per se voor […]

 • Reply Maart '17 2 mei 2017 at 14:09

  […] 1 maart blikte ik terug op de februarimaand in blogs. Ik liet mijn lange haar afknippen en doneerde mijn losse vlecht aan een goed doel (althans, dat was het plan) en schreef daar een […]

 • Reply Dit was februari '17 • daarwaseens.nl 30 april 2017 at 23:48

  […] ik liet mijn lange haar afknippen en doneerde mijn losse vlecht aan een goed doel (althans, dat was het plan). En daar schreef ik […]

 • Reply Dit was maart '17 • daarwaseens.nl 30 april 2017 at 23:44

  […] 1 maart blikte ik terug op de februarimaand in blogs. Ik liet mijn lange haar afknippen en doneerde mijn losse vlecht aan een goed doel (althans, dat was het plan) en schreef daar een […]

 • Reply Tegel laten bedrukken 11 maart 2017 at 22:24

  […] fijn om van 1.20 naar 1.60 te gaan. Oh en excuus voor het nog steeds moeten missen van een foto van mijn korte haar. Als je een beetje goed naar dit plaatje kijkt, zie je dat mijn lange lokken foetsie zijn, maar […]

 • Reply Jenn 28 februari 2017 at 07:56

  Leuk om die verschillende haarstijlen te zien! Jammer dat je vlecht te kort was om te doneren. De lengte van 30 cm heb ik ook nooit gehaald.

  • Reply Olga 2 maart 2017 at 12:38

   Ik heb inmiddels al wel begrepen dat andere stichtingen het misschien wel met korter haar doen, dus dat ga ik nog even uitzoeken. Ik heb alles nog bewaard, dus lijkt me nog steeds leuk. Ben sowieso heel blij met mijn kapsel :)

  Laat een reactie achter