19 februari 2017

5X Waarom je Harry Potter gelezen moet hebben

Geplaatst in: boek, film en muziek

Harry Potter

Op diverse blogs begint ‘ie weer aan een comeback: Harry ‘The boy who lived’ Potter. Zo ging Lindsay al naar een heus Potter-event, zag ik op het blog van Dagmar een post over het herlezen voorbij komen en was Iris de boeken zelfs aan het beluisteren. Ook ik als trouwe fan besloot om aan het begin van dit jaar mijn exemplaren weer eens uit de kast te trekken en me opnieuw in de magische wereld te verdiepen. Want ja, eens een Potterfreak, altijd een Potterfreak, toch?

Het begon allemaal met dat ene, eerste boek dat ik tijdens kerst van mijn oma cadeau kreeg. Een goede zet, want na een paar hoofdstukken was ik om en sindsdien heb ik naar elke nieuwe uitgave uitgekeken. Ja, het moment waarop ‘we’ nooit meer naar een nieuw deel uit hoefden te kijken vond ik maar koud en verdrietig. Want deze tovenaarswereld voelde zo vertrouwd dat ’t einde als een grote kater voelde. Na bijna tien jaar een exemplaar voor Sinterklaas of kerst cadeau te hebben gekregen, was alles dan toch echt voorbij.

Maar voorbij of niet: gelukkig hebben we de boeken en de films nog. En van wat er bewaard is gebleven, kunnen we nog heel veel leren. Daarom in dit blog vijf keer een goede reden waarom je de Harry Potterboeken écht eens zou moeten lezen.

1. Het leven kan weer mooi worden

De beste Harry Potter groeit op in het meest kille, liefdeloze gezin dat Engeland telt. Als baby is Harry namelijk bij zijn oom, tante en neefje te vondeling gelegd en sindsdien maken zij hem het leven zuur. Zijn slaapplaats is een krappe ruimte in de bezemkast onder de trap, zijn bezittingen bestaan uit afdankertjes en de woorden ‘ik hou van je’ zijn ongetwijfeld nog nooit tegen hem uitgesproken. Of er ooit tranen voor hem zijn gedroogd, pleisters op kapotte knieën zijn geplakt en flesjes warme melk voor het slapen zijn klaargemaakt.. het zijn maar een paar dingen die je je langzaam begint af te vragen als je het eerste deel leest.

Als Harry ruim tien jaar van zijn leven zo heeft doorgebracht, is het eindelijk tijd voor verandering en wel op het moment dat hij te horen krijgt dat hij een tovenaarsleerling is. En deze wereld is de plek waar Harry leert wat vriendschap en liefde is. En nog belangrijker: hoe puur geluk aanvoelt. Ik wil maar zeggen: het leven kan, hoe ellendig ook, uiteindelijk weer mooi worden.

2. Familie is.. 

Zoals ik net al schreef, groeit Harry zonder de aanwezigheid (en liefde) van z’n ouders op. En dat zijn enige nog levende familieleden nou net de kilste mensen van Engeland zijn, maakt het er niet beter op. Daarom vind ik het een ontzettend belangrijke boodschap dat familie niet altijd uit je bloedverwanten hoeft te bestaan. De vriendschap die hij (o.a.) met Ron, Hermelien en Hagrid sluit zijn van onschatbare waarde; in het Nest wordt hij ontvangen als een zoon en de paar jaar die Harry met zijn peetvader Zwarts door mag brengen, zijn net zo belangrijk. Zweinstein wordt zijn thuis; zijn vrienden zijn familie. Want wie er van je houdt, dát telt.

3. Geniet van de magie

Hoewel dat getover me in de eerste instantie niks leek, ben ik sinds boek één groot fan. De sfeer in de boeken wordt namelijk zó goed beschreven dat je de magische wezens voor je ziet, snapt hoe boterbier smaakt, mee gaat zitten toveren, de kilte van de verboden verdieping voelt en bijna wenst dat jouw woonkamer tijdens kerst net zo kunstig versierd is als in de Grote Zaal in Zweinstein het geval is. En dat alles zonder te langdradig te worden, en dat vind ik knap.

4. Niet alleen voor kinderen

Al is Harry in de boeken een jongen van tien tot zeventien jaar oud: de delen lezen ook prima weg als je zelf een stukje ouder bent. Niet voor niets werd er ook een aparte serie met ‘volwassen’ kaft ontworpen en worden fora e.d. door jong en oud bezocht. Juist omdát Harry steeds ouder en volwassener wordt, is er een steeds grotere doelgroep die de boeken kan gaan lezen. Win-win als je ’t mij vraagt. ;) En wie niet zo veel met boeken heeft, kan natuurlijk altijd nog acht films verslinden.

 5. Niets is onmogelijk voor hen die willen

De tovenaarsleerling uithangen in een wereld waar de moordenaar van je ouders nog steeds ronddwaalt, is niet niks. En als je bedenkt dat de beste man het jaar na jaar op Harry gemunt heeft, is dat best wel zwaar. Het ene jaar staat ‘ie namelijk oog in oog met een pratend achterhoofd, het volgende jaar kan er zomaar een duel tussen beiden plaatsvinden. Toch vertrouwt Harry altijd op zijn onderbuikgevoel dat hem zegt bepaalde stappen te nemen. En als daarbij diverse schoolregels overtreden moeten worden: so be it. Want al kost het hem soms zijn leven: de Heer van het Duister zal ooit een keer voorgoed verslagen worden. En als het het laatste is dat Harry zal doen, dan is het het laatste dat Harry doet. Want door je grootste angst(en) onder ogen te komen, heb je al de helft van je problemen overwonnen. (Maar *spoiler* we weten gelukkig allemaal wel dat ’t verhaal nog een beetje goed afloopt.)

Potterfreaks opgelet: wat is/was jouw favoriete deel? En ben je meer een boeken- of een filmmens? 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reply Marieke 1 maart 2017 at 10:06

    Hartjes voor Harry <3
    Ik ben absoluut een boekenmens, heb wel een paar stukjes film gezien maar nooit een hele. Hoewel ik vind dat ze het echt wel goed hebben gedaan, is alles en iedereen in mijn hoofd toch een beetje anders, en omdat ik dat eerst heb verzonnen is dát hoe het voor mij 'echt' is. En ze laten in films zoveel moois weg, wat best logisch is maar toch ook erg jammer. Op papier past gewoon veel meer.
    Een favoriet deel heb ik niet, daarom lees ik ook eens in de zoveel tijd gewoon de hele serie achter elkaar nog eens.

  • Laat een reactie achter