8 februari 2017

De peuter-tag

Geplaatst in: blogs en tags, moederschap

Sneeuwpret met kind

Op het blog van Malou (die ‘m weer bij Charlotte gevonden had) spotte ik afgelopen week een heuse peuter-tag. En hoewel ik me best voor kan stellen dat ’t jullie absoluut niet kan schelen wat het favoriete maaltje van mijn zoon is en of hij wel of niet doorslaapt: soms heeft de bloggende moeder in mij gewoon heel veel behoefte aan een laagdrempelig berichtje als dit. Dus de peuter-tag it is!

Naam en leeftijd
In feite heeft I. (Ilias) vier namen waarvan I. z’n derde naam is. Al lang voordat ik moeder werd zat een aantal van deze namen in mijn hoofd en omdat ik toch niet met de wensen van ‘de vader’ rekening hoefde te houden, heb ik ze gewoon allemaal gebruikt. Overigens had ik van zijn initialen bijna een heel vies woord gemaakt, maar daar kwam ik gelukkig op tijd achter. (Vergelijkbaar met P.O.E.P. Kind zeg maar..) I. is op dit moment twee jaar oud.

Favoriete eten
Als I. eet, en dan met de nadruk op áls, dan kun je ‘m eigenlijk van alles weg laten beuken. Erg lekker vindt hij kibbeling, spaghetti, paprika, rijst en gekookte aardappels met jus. Vooralsnog heb ik nog niet met een liefhebber van de drie (of vier?) P’s te maken, al vindt hij een frietje of tien vaak wel te pruimen.

Favoriete drinken
Melk en sap, al zijn ranja en water ook prima. En z’n oma weer hem nog wel eens met bruine of roze melk ‘van de koe’ te paaien. (Lees: chocomel of yoghurtdrank). Mij maakt het persoonlijk niet zo uit wát hij drinkt, áls er maar gedronken wordt. (En uiteraard wordt alles hier nog met een flinke scheut water aangelengd.)

Favoriete tv programma
In het blog over de favorieten van I. deelde ik al een paar filmpjes van zijn favoriete programma’s. Dat zijn op dit moment Bolka i Lolka, Bumba en Kikker. En tegenwoordig slinger ik ’s ochtends meteen een filmpje over Pim de Pinguin aan, zodat ik nog even bij kan slapen. (Die zoon van mij is een vroege vogel en ik alles behalve.)

Favoriete boek
Alles van Kikker. En ik ben hier zelf ook wel fan van geworden.

Favoriete speelgoed
Voor binnen is dat Duplo, de ballen, zijn garage met autootjes en alles waar je muziek mee kunt maken; buitenshuis doet het loopfietsje van de kringloop het goed.

Wat maakt hem boos of verdrietig?
Alle dingen die niet binnen anderhalve seconde gerealiseerd worden zijn dingen waar I. vreselijk boos van kan worden. Dat er hier speelgoed door de lucht vliegt, is iets waar ik al niet meer van opkijk. Verdrietig wordt I. van niet kunnen slapen als ‘ie eigenlijk veel te moe is. (Of als hij erg moe is en het flesje komt er niet snel genoeg aan: krokodillentranen!)

Hoe noemt hij je ouders en schoonouders?
Voor I. bestaan alleen mijn ouders en dat zijn opa en oma. Soms opa Kees en oma Anja, maar voornamelijk opa en oma, zoals het hoort.

Welk item is heel belangrijk voor hem?
Zonder op te scheppen denk ik dat ik en mijn ouders zijn belangrijkste items zijn. En dan met name ’s nachts als I. weer eens wakker wordt, is het voor hem vreselijk belangrijk om zich aan één van ons te kunnen hechten. Qua materiaal zijn het knuffels en dekens die een belangrijke plek innemen, en natuurlijk ook wel de kat. (Gesproken over onze eigen spulletjes thuis.)

IMG_20170122_085426

Dit is het meesterlijke duo. Ik heb zelden een kat en kind zo goed samen zien werken. ;)

Favoriete activiteit
Op dit moment is I. een behoorlijk druk jongetje aan het worden dat eigenlijk elke dag wel een uur buiten uit zou moeten waaien. Als vanzelfsprekend doe ik dat natuurlijk niet elke dag en daarom wordt I. wel extra blij van de momenten waarop dit gebeurt. Ook leuk en fijn vindt hij het uitlaten van de honden van mijn vriend of buiten fietsen. En verder zijn het zagen en hameren met z’n plastic gereedschap favoriete activiteiten. Toen mijn vader afgelopen weekend een nieuwe schutting kwam plaatsen (lees hier wat er met mijn oude schutting is gebeurd), was I. niet bij hem weg te slaan. Want waar geboord wordt, wordt ook gezaagd en gehamerd.

Favoriete kleur
Ik geloof niet dat I. al een lievelingskleur heeft, want alles wordt blauw of rood genoemd. En af en toe heeft hij het wel over ‘mooi’, maar da’s natuurlijk nog geen argumenteren op hoog niveau.

Bedtijd
Na een middagslaapje gaat I. hier gemiddeld tussen 21 en 22 uur slapen. Ik persoonlijk vind dat vrij laat en merk dat ik na zijn bedtijd compleet gesloopt ben. Slaat I. het slapen tussen de middag over, dan ligt hij vaak tussen 18:30 en 19 uur op bed. En dat vind ik natuurlijk veel fijner. ;) #MomTime

Waardoor gaat hij gek doen?
Ik word sowieso elke ochtend met een heleboel geklier en gekke bekken naast me wakker, maar ik vrees niet dat mijn aanwezigheid dat echt veroorzaakt. Kleine toneelstukjes over het (bijvoorbeeld) weggooien van een vieze luier of vuilniszak vindt hij prachtig, evenals mijn vriend. Een beetje drukke mannen onder elkaar die twee, maar het is wel altijd schaterlachen geblazen.

Wat maakt hem geweldig?
Hoewel mijn zoon kwam op een moment dat niet perfect was, is hij zonder meer mijn lichtpuntje in een heel donkere tijd geweest. Ik zeg altijd maar dat ’t zo heeft moeten zijn. En al hebben we het als gezin en familie echt niet altijd even geweldig – de nachten waren bijvoorbeeld slopend in dat halfjaar dat hij amper sliep en aan nachtangst leed – toch is I. wel ‘helemaal mij’ en neemt niemand onze momentjes meer af. Voor mij persoonlijk is I. al geweldig, omdat hij I. is.

En verder is het een hartstikke mooi en lief kind dat kusjes uitdeelt en zo onwijs van gezelligheid kan genieten. Je kindje woorden als: “Mmm, lekker!” horen zeggen is gewoon super fijn. I. is zachtaardig en heeft oog voor de natuur: iets dat ik heel belangrijk vind. Je ziet hem (vooralsnog) geen spinnen of slakken pletten of andere dieren slaan. Plantjes krijgen water, slakken worden in de bosjes gezet en Saartje krijgt constant knuffels. Heb je je vingers bezeerd, dan is I. de eerste die je een helende kus zal geven en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar mijn punt is dat I. voor een ander geweldig moet zijn, omdat er zoveel liefde uit hem wegkomt.

Zo, voel je vrij om deze tag ook over te nemen. Een beetje mommygehalte op je blog kan namelijk geen kwaad. ;)

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reply Anna Maria 8 februari 2017 at 20:14

  Heel erg leuk om te lezen :D

 • Reply Dina 8 februari 2017 at 07:29

  Kibbeling ook echt he. Ik zie het al helemaal voor me hoe I zo’n stukje op zit te knabbelen. Wij hebben geen tv, maar Lucas mag af en toe ook een aflevering (of 2 of 3) Bumba kijken. Vindt hij ook erg leuk.
  Leuk om te lezen dit. Vind het altijd zo leuk om te lezen wat andere kindjes doen en wat ze leuk vinden.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.