4 maart 2017

Zelf kerriesoep maken

Geplaatst in: warme gerechten

Kerriesoep maken

Kerriesoep: het soepje dat mijn moeder altijd voor me klaarmaakte als ik met griep op bed lag uit te zieken. Omdat ik het al in geen jaren meer gegeten had, besloot ik om afgelopen week de soep zelf eens te maken en dat.. pakte iets anders uit.

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, maakte ik afgelopen week daadwerkelijk een kerriesoep klaar. Alleen niet uit een pakje, zoals ik aanvankelijk van plan was, maar from scratch met hulp van een recept van Smulweb. Omdat de kerriesoepen op Smulweb niet om aan te slepen zijn en ik de juiste link helaas niet terug kan vinden, heb ik het recept dat ik gebruikt heb hieronder even uitgetypt. Ik was namelijk wel zo slim om er tijdens het boodschappen doen een screenshot van te maken. Credits voor de kok van Smulweb en als jij de bedenker kent of bent, laat het dan even in een comment weten.

Ingrediënten kerriesoep:

 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 teentje knoflook (fijngesneden, ik gebruikte meer, omdat ik van knoflook houd)
 • 1 Spaans pepertje (fijngesneden)
 • 2 eetlepel gember (vers, geraspt, ik gebruikte poeder)
 • 2 sjalotjes (ik gebruikte een grote ui, kan ook)
 • 2 eetlepels kerriepoeder Madras of Garam Massala (ik gebruikte huismerk kerriepoeder van de Albert Heijn)
 • 1 eetlepel koenjit*
 • 2 eetlepels bloem (ik gebruikte uiteindelijk meer om de soep te laten binden)
 • 1½ liter warme kippenbouillon
 • 400 gram kipfilet, in blokjes
 • 2 flinke stangen prei (fijngesneden)
 • 2 deciliter kokosmelk
 • 2 eetlepels koriander (fijngesneden)*
 • taugé (optioneel, deed ik wel, want: lekker)

* Deze ingrediënten had ik niet meer in huis of vergat ik te kopen.

Overige benodigdheden:

 • Grote soeppan
 • Scherp mes en plank

Dit moet je doen:

 • Snijd de knoflook, ui en peper fijn. Doe olie in de pan en voeg hier knoflook, ui en peper samen met de kerriepoeder, bloem en andere kruiden aan toe. Bak dit kort, maar laat het niet bruin worden.
 • Voeg anderhalve liter kippenbouillon toe en laat zachtjes koken. Ik gebruikte hier zelf een bouillonblokje voor, maar denk dat het met echte kippenbouillon ook erg goed kan smaken.
 • Voeg de prei, taugé en kip toe aan de soep en laat zachtjes koken. Vergeet niet om tussendoor te proeven om zo de smaak te bepalen. Ik vond de soep wat flauw en voegde er daarom meer kerrie aan toe.
 • Als de soep een tijdje heeft staan pruttelen, voeg je de kokosmelk toe. Laat de soep nog even staan en zet het vuur dan uit. Als laatste kun je de koriander nog aan de soep toevoegen en voilà: de soep kan opgediend worden.

Als ik deze soep nog een tweede keer ga maken, denk ik dat ik voor een andere kerriesoort ga en probeer om bouillon van vlees te laten trekken. Ik denk namelijk dat dit iets lekkerder wordt en da’s altijd het proberen waard. Overigens vond ik de Spaanse peper echt too much en heb ik de volgende keer aan een half pepertje genoeg.

Aan de soep van vroeger kon ‘mijn’ gerecht niet tippen. Want al is koken zonder pakjes stiekem een stuk leuker, tegen een aantal dingen kan ‘zelf’ koken gewoon niet op. En daar is de soep van mijn moeder wel een klein voorbeeld van. ;)

Heb jij ook zo’n soep of ander gerecht dat je alleen eet als je ziek bent? 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reply 3 X Winterse soep • daarwaseens.nl 10 oktober 2017 at 22:22

  […] de beschrijving van dit recept verwijs ik je door naar het blog van 3 maart 2017. Hier kun je namelijk van begin tot eind lezen wat je moet doen om deze kerriesoep na te […]

 • Reply Maart '17 2 mei 2017 at 14:09

  […] verschenen er ook deze maand een foodblog op Daar Was Eens en wel eentje over het maken van kerriesoep (zonder pakjes en zakjes). Ik vond ‘m in ieder geval goed gelukt en aardig scherp. Een […]

 • Reply Dit was maart '17 • daarwaseens.nl 30 april 2017 at 23:44

  […] verschenen er ook deze maand een foodblog op Daar Was Eens en wel eentje over het maken van kerriesoep (zonder pakjes en zakjes). Ik vond ‘m in ieder geval goed gelukt en aardig scherp. Een […]

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.