21 april 2017

Alle ballen in de lucht houden (TAG)

Geplaatst in: blogs en tags, moederschap

IMG_3287-2

Via het blog van Shirley kwam ik bij de ‘Alle ballen in de lucht’ tag uit en vulde ‘m voor jullie in. In dit blog blik ik terug op slapeloze nachten, me-time en datenights. 

1. Wat is bij jullie thuis de verdeling van taken als het gaat om kinderen en huishouden etcetera ?
Als ik niet werk (en da’s nu weer dagelijks aan de orde) zorg ik voor het grootste deel van de tijd alleen voor I., de dieren en het huishouden. En dat gaat in principe prima, omdat ik mijn huishoudelijke taken volgens een schema afwerk en op maandag zonder I. de weekboodschappen doe. Alle tijd die over is, besteed ik aan het samenzijn met I. en het uitvoeren van nieuwe projecten (lees: samen het behang van de muren trekken, verven, moestuintjes kweken of tuinieren).

Op de dagen dat ik werkte, namen m’n vader en moeder I. allebei een dag over en sliep hij één nachtje bij z’n oma. Op die manier kon ik mijn avond goed benutten en was ik de volgende dag weer fris genoeg om aan het werk te gaan.

2. Hoe zorg je dat werk en privé gescheiden blijven?
Omdat mijn blog een deel van mijn werk vormt, kan ik zelf bepalen wat ik wel en niet met de buitenwereld deel. Een deel van mijn leven blijft dus gewoon privé, terwijl ik het ook niet erg vind om wél over privézaken te schrijven. Ik deed dat bijvoorbeeld veel toen ik zwanger was van I. en toch mijn ei kwijt moest. Ik vind dat je gewoon moet doen en delen wat goed voelt. (Maar dat je wel altijd rekening moet houden met je kind of kinderen.)

Verder was het lesgeven puur werk en stopte ik daar niet zoveel van mijn privéleven in. Ik haalde wel eens wat dingen aan over mijn studietijd, zoon of omgeving, maar niet te erg in detail.

3. Welke klusjes in het huishouden heb je opgegeven of laat je als eerste vallen?
Ik ben echt een Pietje Precies en zou het liefst elke dag mijn huis van boven tot onder gepoetst hebben. Als mijn lichte vloer er elke dag als nieuw uit zou zien, zou ik dat echt fantastisch vinden, maar helaas: in dit huis wordt ook gewoon geleefd. Een klusje dat ik een tijd geleden toch maar heb laten vallen, is het strijken van al mijn was. Ik kan mijn tijd op dit moment beter benutten en hecht meer waarde aan schone dan aan kreukvrije kleding.

IMG_3759-2

Dit strijk ik dus AL LANG niet meer allemaal hè.. 

4. Wanneer was de laatste keer me-time en wat heb je toen gedaan?

In principe geniet ik elke avond na kinderbedtijd van me-time en vaak ga ik dan even bloggen, blogs bijlezen of duik ik met een boek op bed. En toen het laatst voorjaarsvakantie was en I. ook een dag en nacht bij zijn oma was, heb ik natuurlijk nog wel meer dingen ‘voor mezelf’ gedaan. Al ben ik waarschijnlijk wel een beetje gek als ik zeg dat ik het op mijn eigen tempo schoonmaken ook wel als me-time zie. ;)

5. Heb je wel eens een datenight en wat doen jullie dan?
Wanneer ik voor het laatst van een datenight compleet met romantische film en kaarsjes in de hoek heb genoten, weet ik niet meer. Da’s in ieder geval een flinke tijd geleden en het zij zo. ;) Ik houd best van een beetje knusheid en romantiek hoor, maar als I. na een lange dag entertainen eindelijk slaapt, ben ik vaak te gaar om nog lang na te gaan zitten. Zelf gaan slapen of even in stilte een boek of blog bijlezen, vind ik dan ook heel fijn. En als je allebei ook nog een eigen leven hebt, kan dat prima.

Als er trouwens wel gedatet wordt, gebeurt er weinig interessants. Heel vaak zit ik gewoon in pyjama of huispak op de bank en eten we patat of iets anders dat door iemand in een bestelwagen is afgeleverd.

Dit was mijn 2016

Ik zie m’n vriendinnen niet zo heel vaak, maar we komen gelukkig wel altijd ‘trouw’ bij elkaar op bezoek bij bijzondere gelegenheden. 

6. Hoe vaak zie je je vriend(inn)en en wat doen jullie dan?
Ik heb een handjevol goede vriendinnen en die zie ik vrij weinig. Eén van deze vriendinnen woont op dit moment voor een jaar in Lissabon, de ander woont al een paar jaar in Duitsland en weer twee andere meiden werken of leren hard en dan wordt regelmatig afspreken gewoon wat lastiger. Tel daarbij op dat ik natuurlijk ook moeder ben en veel aan I. gebonden ben en je begrijpt dat het naarmate je ouder wordt gewoon wat lastiger afspreken is. ;)

7. Heb je veel contact met je familie?
Ik spreek mijn ouders dagelijks in onze familie-app en zie ze ook wekelijks wel een paar keer. Toen ik nog twee dagen per week werkte, sliep I. altijd een nachtje bij zijn oma. Mijn vader haalde I. dan ’s ochtends op en fietste naar mijn moeder toe. Daar had I. dan een echte opa- en omadag met mijn ouders. En buiten het werk- en oppasgedeelte om, spreken we elkaar ook wel vaak om even iets te ondernemen. Als ik even iets in de stad ga kopen, weet ik bijvoorbeeld dat mijn vader aansluit en dan gaan we vaak even ergens een broodje eten. En andersom nodigt mijn moeder ons ook vaak spontaan voor iets uit of komt ze met een kringloopbuit even langs om te buurten.

8. Waaraan kan je als eerste zien dat er eigenlijk veel meer uren in een dag moeten zitten? Oftewel hoe zien jouw prioriteiten er uit?
Ik ben iemand die toch wel veel waarde hecht aan een schoon en fris huis en zou die klusjes het liefst allemaal op de dag achter elkaar uitvoeren. Maar ja, we weten allemaal dat dat wel topsport is als je ook een klein kind in huis rond hebt lopen. Verder zou ik ook best wat meer tijd in dingen als bloggen of ‘gewoon’ een boek lezen willen stoppen, maar als dat niet lukt, geeft het niet.

Als ik écht een ding moet noemen dat je gaat missen als je ‘maar’ 24 uur in een dag hebt zitten, noem ik een goede nachtrust. Ter verduidelijking: ongeveer een jaar geleden sliep I. niet zo heel goed en waren onze nachten bizar onrustig. Destijds sliep ik vaak maar twee tot drie uur per nacht en zat ik om vijf uur weer beneden met een klaarwakkere I. Het duurde ’s avonds vaak tot tien of elf uur voor hij sliep en ik wist dan dat ik maximaal twee uur de tijd had om iets voor mezelf te doen voor hij weer ontroostbaar wakker werd. #HashtagErgPittig

Misschien had 30/7 me uiteindelijk ook wel genekt hoor, in plaats van 24/7, maar wat had ik toen graag IETS langer willen slapen. ;)

9. Doe jij je soms wel eens beter voor dan in werkelijkheid?
Ja, net als ieder ander speel ik wel eens mooi weer terwijl ik me kaa uu tee voel. Want van permanent klagen word je ook niet beter of vrolijker.

25 oktober 2015 - Noppies 4

De toen nog kleine man in actie.

10. Welke tips heb je voor andere moeders?

 1. Staar je niet blind op de berichten en verhalen van een ander. Het kind van een ander doet het in de regel altijd beter dan je eigen telg en dat maakt alleen maar onzeker.
 2. Baby’s hebben gezonde rondingen. Dat je bij het CB krijgt te horen dat je kind ‘wel iets boven de curve uitsteekt’ moet je lekker het ene oor in en het andere oor uit laten gaan. Ga nooit lopen kloten met voeding en flesjes, omdat je het idee krijgt dat je kindje richting overgewicht gaat. Dat babyspek rollen en kruipen ze er echt wel af; een klein kind mag nooit hongerlijden.
 3. Negeer eye rolls of verbaasde blikken van andere moeders/ouders als je iets over jouw gebruiken/rituelen vertelt. Want wat jij doet om je kind te laten slapen, eten, drinken of wat dan ook doe je in het belang van jullie allebei. Schaam je niet en deel wat je doet en waarom. Je gaat merken dat je toch wel bijval krijgt van andere moeders die ‘stiekem’ dezelfde handelingen verrichten (en ook bang zijn voor die ongewenste blik).

Want door open te zijn, weet ik nu dat de partners van ex-collega’s ook ‘gewoon’ op het logeerbed gaan slapen als hun kind ’s nachts spookt of standaard op een matras op de grond in de kinderkamer liggen. Dus dat I. ’s nachts bij mij in bed mag slapen als hij wakker wordt, vind ik dan echt geen groot drama.

11. Wat vraag jij je wel eens af hoe anderen moeders dat aanpakken?
Ik lees natuurlijk wel eens van die superverhalen over kinderen die na één dag doorslapen, alles eten, zich altijd (in stilte) prima kunnen vermaken en zich buitengewoon snel ontwikkelen en dán vraag ik me wel eens af hoe een andere moeder dat heeft aangepakt. Je kunt natuurlijk best een introvert en rustig kind hebben, maar d’r gaat toch ook wel eens iets mis? Hoe dan?

IMG_3738-2

Beste cadeautje ooit, maar na één nacht doorslapen? Echt niet. ;) 

Verder vraag ik me oprecht wel eens af hoe moeders (en vaders) van meerlingen het de eerste jaren kunnen handelen. Want we weten allemaal wel dat een enkele baby al voor handenvol werk kan zorgen, laat staan dat je er meteen voor twee of meer moet zorgen. Hoe voorkom je dan dat je niet compleet instort als gevolg van je slaapgebrek?

Je kroost grootbrengen is mooi, dankbaar en soms vreselijk pittig. De beste raad die ik kan geven, is dat je altijd op je gevoel moet vertrouwen. Cliché, maar waar. 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reply Populair in 2017: dit lazen jullie graag • daarwaseens.nl 11 juli 2017 at 20:32

  […] hele artikel vind je hier […]

 • Reply Dina 3 mei 2017 at 17:56

  Dit vind ik echt leuke vragen om ook gewoon zelf eens over na te denken. En ja, hoe dan, dat kindjes na 1 nacht al doorslapen? Mijn knul slaapt vaak nog steeds bij mij in bed, omdat hij anders continu wakker wordt en maar blijft brullen. :’)

  (geeft niks trouwens, ik vind het – tot nu – reuze gezellig samen in bed.)

 • Reply Saskia 24 april 2017 at 19:23

  Leuk om dit te lezen (ook als niet moeder zijnde)

  • Reply Olga 2 mei 2017 at 14:03

   Dankjewel :) X

 • Reply Annet 23 april 2017 at 22:59

  Nou, als moeder van een meerling ( of beter: twee totaal verschillende individuen die toevallig tegelijk zijn ontstaan) kan ik je vertellen dat ik heel blij was dat mijn man toen ze klein waren nog fulltime huisman was. Daardoor konden we het de eerste tijd samen doen. Gelukkig zijn ze qua slapen altijd gemakkelijk geweest. Dat scheelt de helft?.

  • Reply Olga 2 mei 2017 at 14:05

   Ja, want als je een minder goede slaper hebt, dan scheelt het meteen de helft van je bed. ;) Hier eentje met z’n eigen bedhelft en moeder die uiteindelijk maar een ‘echt’ tweepersoonsbed heeft aangeschaft. Werd me toch een beetje teveel, elke keer die voeten en armen in mijn gezicht als ik net in slaap was gevallen.

  Laat een reactie achter