12 april 2017

Gekke trekjes: over kastdeuren, kleuren en de was

Geplaatst in: persoonlijk

Gekke trekjes

Net als ieder ander vertoon ik eigenschappen die je best onder de noemer ‘gekke trekjes’ weg zou kunnen zetten. Gek zijn ze voor mij al lang niet meer, maar uit betrouwbare bron(nen) heb ik vernomen dat ik soms best het bloed onder iemands nagels vandaan kan halen. Wat ik dan doe? Wel, daar vertel ik je uiteraard meer over. ;)

Afbeelding via Shutterstock.

Stipt op nummer één staat het altijd moeten opruimen. Ik kan gewoon niet tegen chaos om me heen en werk en leef dus een stuk prettiger in een omgeving die opgeruimd en, zo op het eerste gezicht, ook stof- en kruimelvrij is. Dat betekent dat ik schoenen en jassen van bezoek altijd meteen van een vaste plek voorzie en na het eten – hoe lekker er ook gekookt is – meteen afruim en de keuken begin op te ruimen. En als ik dan toch bezig ben: een doekje over de tafel en het wordt meteen een stuk rustiger in mijn hoofd.

En even stofzuigen als ik toch bezig ben? Nee, geen probleem. Ik doe het zo.

Voor mensen die na het eten liever even uit gaan buiken en de afwas graag uitstellen, is dit gedrag natuurlijk heel erg vreemd. Maar ’t feit blijft dat ik me gewoon veel fijner voel met pannen en borden uit het zicht. ;)

Ik moet bijvoorbeeld ook elke ochtend mijn bed netjes opmaken en de kussens uitschudden voor ik op pad kan gaan. Ik vind het gewoon zo shabby om alles op een prop te laten liggen, al zullen de meningen daar vast over verdeeld zijn.. ;)

Over stofzuigen gesproken: toen ik nog thuis woonde, vond ik het trouwens geen enkel probleem om midden in de nacht mijn kamer op te gaan ruimen en de stofzuiger te gebruiken. Gelukkig keek mijn moeder al nergens meer van op en liet ze mij rustig om twee uur ’s nachts met mijn meubels slepen. Want ja, als ik nou eenmaal iets in mijn hoofd heb zitten..

Ook heel irritant (en gek?) is de drang om alles op kleur en grootte te willen sorteren. In huis vind je dus altijd nette stapeltjes van boeken, paperassen en zelfs de wekelijkse folders moeten eraan geloven. Mijn kleding hangt keurig op kleur, en truien en dergelijke vind je op soort in de kast gesorteerd. Boeken rangschik ik bij voorkeur op kleur of alfabet en alleen die beruchte keukenla met troep kan van tijd tot tijd een schoonmaakbeurt gebruiken.

Of ik ooit iets kwijt ben? Nee, eigenlijk nooit. Stuur mij een app met de vraag waar iets ligt en ik kan het je precies vertellen. Dus irritant geordend zijn heeft zeker z’n voordelen.

Deuren dicht, kieren weg. Als er iets is wat ik heel irritant vind, zijn het klepperende deuren en kieren tussen het gordijn. Ik ben daarom een groot fan van deurstoppers en hang gerust elke nacht een doek tussen de gordijnen in om zo niet in het maanlicht te hoeven kijken. Oh, en hoe vervelend is het om te constateren dat de kastdeur nog een stukje openstaat terwijl je al lang en breed onder de wol ligt met je boek?

Heel irritant. Want die kastdeur moet dicht.

Over slapen gesproken: ik kan niet in mijn eentje in slaap vallen als ik weet dat er later nog iemand (lees: vriend) naast me komt liggen. Of de persoon in kwestie nou beneden op de bank zit en tv kijkt of nog zeker een uur met de auto moet rijden: ik word zeker elk halfuur wakker om te controleren ‘of het al zover is’. Enne, slapen doe ik altijd onder een dik dekbed, hoe warm het ook is.

Een ander gek trekje is dat ik nieuwe boeken tijdens het lezen nieuw wil houden. In mijn kast vind je dus best veel exemplaren zonder vrouwen in de rug of kaft en dat geeft mij stiekem best een kick. Want hoe dikker het boek, hoe lastiger het is om ‘m halverwege toch niet even helemaal open te vouwen.

Overigens gok ik dat dit gekke trekje alleen herkenbaar is voor andere mensen die ook graag lezen..

Ook heel irritant (en niet per se gek) is dat ik al-tijd naar het toilet moet voor ik ergens naartoe kan gaan. Het maakt niet uit of er iemand met haast op me staat te wachten: die blaas moet leeg.

Een trekje dat ik een tijd geleden aan de wilgen heb gehangen, is het willen strijken van ALLE was. Ik vond het toch niet te doen om elk item uit mijn verse was kreukvrij te maken, als het merendeel toch weer snel onder de vlekken zou komen te zitten. Misschien komt die behoefte om alles te strijken nog wel eens terug als I. oud en wijs is en ik niet meer weet wat ik met mijn vrije tijd moet doen. Maar voor nu vind ik eigenlijk wel even lekker.

Gelukkig komt het dus ook wel eens voor dat ik zo’n gekke eigenschap laat voor wat het is. En da’s soms ook wel eens fijn, zelfs voor mij. ;) Heb jij ook last van gekke trekjes?

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reply Dit was april '17 4 mei 2017 at 21:01

  […] nog persoonlijker (en leuker) is mijn blog over de gekke trekjes die ik vertoon. Want wist je dat ik niet kan slapen als er een kastdeur […]

 • Reply annouska 19 april 2017 at 17:12

  Wauw dat slapen, halleluja ik dacht dat ik een vreemde was. Ik word er af en toe gek van, want dat gaat T (lees:vriend) naar vrienden toe en ik slaap gewoon niet of ik word tig keer wakker om te checken of hij al thuis is. Soms vind ik dat heel erg irritant.

  Ik herken het stofzuigen trouwens ook, ik ben echt een neuroot en kan niet tegen stof en troep op de grond. Ik moet echt een paar keer per week alles stofzuigen van boven naar beneden.

  • Reply Olga 22 april 2017 at 03:09

   Ik heb daarom vorig jaar een kruimeldief voor m’n verjaardag gevraagd. Zo hoefde ik niet steeds dat grote ding met me meeslepen ;)

 • Reply Anna Maria 15 april 2017 at 08:25

  Ik heb hier een man die heel opgeruimd is en daardoor ben ik wel een klein beetje aangestoken. Al moet ik zeggen dat hij makkelijk op de bank kan gaan zitten met een vuile keuken… Ik wil altijd klaar zijn :)

  • Reply Olga 18 april 2017 at 20:37

   Ja herkenbaar! Ik voel me ook veel fijner als ik niks meer in het zicht heb staan. Dan hoeft het echt niet allemaal afgewassen te zijn, maar zo’n stapel met je vuile zooi in de keuken vind ik al een stuk fijner dan een volle eettafel waar ik tijdens het relaxen of tv-kijken nog tegenaan zit te koekeloeren. ;)

 • Reply Saskia 12 april 2017 at 17:37

  Als ik thuis kom vanuit werk moet ik altijd even het aanrecht leeg ruimen of iets anders opruimen. Zodat het huis weer van mij wordt ofzo.
  Vriendlief laat altijd alle deuren open staan die hij heeft gebruikt: keukenkast deuren, kledingkast, achterdeur, toiletdeur. Alle deuren!!! Ik loop regelmatig achter hem aan om alles te sluiten of maak er wel een opmerking over.
  Kan ergens alleen slapen als het goed geventileerd is. Er moet iets open staan voor frisse lucht.

  En zo heb ik vast nog wel meer dingen ;).

  • Reply Olga 18 april 2017 at 20:39

   Iets met kerk en geboren zijn ;) Maar inderdaad ook heel herkenbaar. Ik heb ook al meerdere mannen/jongens meegemaakt die ALLE DEUREN open lieten staan. Ik vind het zo akelig om thuis te komen en dan mijn hal- en tussendeur open te hebben staan, of kastdeuren en lades. Ga je zitten eten en kijk je vol in een open kast. Krijg daar ook een beetje het Exorcist-gevoel van (moet je even op YouTube kijken als je niet weer op welke scène ik doel.) Liefs! X

  Laat een reactie achter