26 april 2017

Mijn moestuinproject #02

Geplaatst in: overig

Moestuinproject

Op Goede Vrijdag begon ik met het ontkiemen van de AH-moestuintjes en schreef daar een paar dagen later een update over. Inmiddels zijn we weer een week verder en staan er heel veel kleine plantjes op mijn vensterbank te shinen. Sommige exemplaren doen het zelfs zo goed, dat ik ze in het weekend heb kunnen verpotten.  Dat en meer in deel twee over mijn moestuinproject.  

Als ik dit blog typ en de foto’s bewerk, zijn we tien dagen verder. Dat betekent dat het nu ‘pas’ zondag is en er in de tussentijd nog van alles kan veranderen. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd naar het ontkiemproces van de enige watermeloen die ik in mijn kas probeer op te kweken.

Het moestuinproject na tien dagen

Moestuinproject

Op zondag 23 april ziet de inhoud van het eerste kasje er zo uit. Alle inhoud is ontkiemd en sommige plantjes hebben echt een flinke groeispurt gemaakt. Ik hoop dat ik vandaag nog aan het verpotten van enkele plantjes toekom, want zoals je kunt zien, hebben enkele exemplaren daar wel behoefte aan.

Moestuinproject

Met de tuinkers, rode biet en paksoi gaat het supergoed. De tuinkers zou ik volgens mij al lang kunnen afknippen en over mijn beleg kunnen strooien. Nog nooit gedaan, dus ik ben benieuwd naar hoe het smaakt. Zowel de paksoi als rode biet kan wel wat ruimte gebruiken. Ik ben daarom al druk bezig met het regelen van lege eierdozen om de plantjes in over te kunnen zetten. (Dit materiaal vergaat namelijk op een natuurlijke manier in de aarde en dat vind ik wel zo milieuvriendelijk.

Voor de zonnebloemen op rechts moet ik trouwens ook nieuwe woonruimte en een paar stokjes gaan regelen. Ik zou het namelijk zonde vinden als ze binnenkort in tweeën breken.

Moestuinproject

Ook de rij op de voorgrond heeft de schade van vorige week ingehaald. De peultjes doen het goed en om mezelf even te herhalen: ook die plantjes kunnen wel een beter onderkomen gebruiken. Als ik het goed zie, zijn de wortels van de peultjes zelfs door het potje heen aan het breken, oeps.

Moestuinproject

En dan nog een keer, maar dan van de andere kant bekeken.

Moestuinproject

Kijk mijn toekomstige peulvruchtenplant eens shinen?! Ik ben overigens echt benieuwd naar hoe deze het straks in de tuin (in de volle grond?) gaat doen. Ik heb namelijk geen flauw idee of dit een populaire snack onder de slakken is en het risico ga lopen naar twee aangevreten stengels te moeten kijken. In mijn vorige blog merkte ik al op dat het zaaien/planten van tijm (= kruidenplant) mogelijk goed tegen slakken zou werken, dus ik ben benieuwd of dat echt gaat lukken.

Moestuinproject

Vorige week dinsdag waren deze ‘joekels’ van komkommerplanten slechts nog kleine groene stippen in een bak met aarde. Maar zoals je ziet hebben ze even een sprintje getrokken en vormen nu de grootste planten in mijn tweede kas. Voor AH-tuintjes van vorig jaar doen ze het dus nog best goed.

Moestuinproject

Met de courgette gaat het ook prima.

Moestuinproject

Ook met de niet-moestuintjes gaat het goed. Achter zie je de peterselie in bloei, links doet de basilicum het ook goed en voor zie je dat de bieslook er ook wat van probeert te maken.

Moestuinproject

De beste ‘oogst’ tot nu toe: radicchio. Over een tijdje zal ik alleen wel AL deze kleine groene sprietjes in een andere bak moeten uitzaaien. Als dat geen moestuinproject is, weet ik het ook niet meer. ;)

Tip: als je graag over andere moestuinprojecten leest, kan ik je ook Project Peperplant en Project Basilicum aanraden. #SharingIsCaring

Tot de volgende keer!

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reply Moestuinproject #03 14 juli 2017 at 19:33

  […] meer over mijn moestuinproject in de eerste en tweede moestuin-update. Voor nu is het even wachten tot de periode van (mogelijke) nachtvorst voorbij is en de grootste […]

 • Reply Dit was april '17 14 juli 2017 at 19:28

  […] uit. In dit blog vertel ik meer over mijn moestuinproject en de stand van zaken. Ook schreef ik een tweede update over de tuintjes op de […]

 • Reply Lochting leven 27 april 2017 at 02:14

  Je plantjes zien er echt gezond uit! Niets leukers dan een zaadje in de grond te steken, om daarna beloond te worden met heerlijke groenten.

  • Reply Olga 28 april 2017 at 19:18

   Ik sta er soms ook echt van te kijken hoe goed sommige plantjes het al doen. Op dit moment heb ik alle grote planten al in een aparte pot gezet en hoop dat die straks flink gaan groeien. En nu is het wachten op de lege eierdozen, zodat ik al die kleine plantjes sla kan verpotten.
   Leuk dat je reageert, ik hoop je vaker terug te vinden! :) X

 • Reply Jenn 26 april 2017 at 07:29

  Leuk om te zien, ze gaan goed! Ik heb zelf geen AH moestuintjes, maar wel het een en ander gezaaid, gewoon rechtstreeks in grote potten in de tuin. De kruiden willen nog niet zo komen helaas, maar de spinazie en de sla doen het goed.

  • Reply Olga 28 april 2017 at 19:26

   Dat komt omdat het nu nog te fris is buiten en ’s nachts. Je kunt je kruiden beter naar binnen halen en zo’n pot afdekken met keukenfolie. Dan creëer je het effect van een soort kas en dan groeien je plantjes echt heel erg snel! :)

  Laat een reactie achter