18 april 2017

Mijn moestuinproject

Geplaatst in: overig

Moestuinproject

Op Goede Vrijdag besloot ik om mijn moestuinproject een nieuw leven in te blazen. Of nou ja, een nieuw leven in te blazen: om er voor dit jaar weer een superproject van te maken. Want wie mij een beetje kent, weet dat ik het best leuk vind om met planten en stekjes in de weer te gaan. In de vier jaar dat ik hier woon heb ik dan ook al diverse groente- en fruitprojecten opgezet, en met succes!

Een deel van de middag besteedde ik aan het losweken van aarde en vullen van de AH-moestuintjes die ik onlangs gescoord heb. Ook de inhoud van andere pakjes en zakjes zaaide ik uit en nu is het afwachten geblazen. Na een middagje binnenshuis tuinieren staat mijn vensterbank in ieder geval goed vol en als het meezit, kan ik over een paar weken flink wat tomaten, komkommer en slasoorten oogsten.

Al na één dag werd m’n harde werken beloond. De tuinkers en peultjes bleken ontkiemd en op de tweede dag zag ik dat ook de ruccola en zonnebloemen in kleine plantjes waren veranderd: leuk!

Het moestuinproject na vijf dagen

Inmiddels zijn we zo’n vijf dagen verder en doet mijn eerste shift tuintjes het eigenlijk heel goed. Op de inhoud van twee bakjes na is alles ontkiemd of van kleine plantjes voorzien. En ook de tweede shift met de moestuintjes van vorig jaar (ik had er ongeveer 70, oeps) en de laatste exemplaren die ik op paasmaandag scoorde, begint heel langzaam op te komen. Wel merk ik dat deze tweede lading het iets minder vlot doet en dat komt ongetwijfeld omdat deze groep eerst kasloos op de vensterbank stond. Maar met een tweede kas erbij komt ’t met deze planten vast goed.

Moestuinproject

De stand van zaken op dinsdag 18 april. De tuinkers gaat als een trein (is vaak zo) en ook de rugcola en phaecelia doen het goed. Inmiddels is m’n tweede zonnebloem ook open en ontbreken er alleen nog groene puntjes bij de goudsbloem en juffertje in het groen.

Moestuinproject

Leuk aan de actie dit jaar vind ik de toevoeging van de bloemen. In de Allerhande van april 2017 las ik dat ze dat dit jaar hebben gedaan, omdat bloemen bepaalde insecten aantrekken en afstoten. Zo trek je dus bijvoorbeeld bijen aan die de bloemen bevruchten en houd je andere ongewenste gasten op afstand.

Tip: ik las dat het planten of zaaien van tijm goed werkt tegen slakken. Dus als je (net als ik) niet zo houd van het strooien van gif of slakkenkorrels, dan is dit volgens mij een prima milieuvriendelijk alternatief. ♥

Moestuinproject

Ik heb dus totaal geen idee of het opkweken van rode biet gaat lukken, maar we gaan het zien. Slasoorten, paksoi en andijvie heb ik gelukkig al wel vaker gezaaid en geoogst, dus daar heb ik hoge verwachtingen van. ;)

Moestuinproject

Dat wordt veel sla eten deze zomer. Waar je phaecelia voor kunt gebruiken, weet ik nog niet. Dat zal ik eerst even uit moeten zoeken. Maar dat ’t groeit en bloeit is al superleuk natuurlijk!

Moestuinproject

Paksoi in volle glorie, dat wordt veel wokken deze zomer!

Moestuinproject

Omdat mijn voorliefde voor tuinieren wel bij vrienden en familie bekend is, krijg ik tijdens verjaardagen ook vaak ‘iets voor in de tuin’ toegestopt. Vorig jaar kreeg ik dit zaaigoed van een vriend cadeau en ik ben benieuwd of de kruiden het een jaar na dato nog willen doen.

In mijn tweede kas staan naast enkele moestuintjes dus ook drie potten met o.a. peterselie, basilicum en bieslook. Uit ervaring kan ik vertellen dat het vaak wel sterke planten zijn, want de bieslookplant van vorig jaar begint alweer op te komen.

Moestuinproject

Dan de moestuintjes van vorig jaar. Ik schreef net al dat ik nog zo’n 70 klaar had liggen: ik kreeg ze vorig jaar namelijk allemaal cadeau voor mijn verjaardag. Van deze lading heb ik voorlopig alleen andijvie, cherrytomaat, komkommer, courgette en augurk ‘op kweek’ gezet en natuurlijk ook deze meloen. Ik ben erg benieuwd naar het groeiproces van dit plantje, want wat zou het leuk zijn als ik over een paar maanden zo’n joekel uit eigen tuin kan oogsten?

Moestuinproject

Ook zaaide ik in twee potten ruccola en radicchio uit. In de voorste pot begint de ruccola al op te komen en achter zie je ook een paar sprietjes rode (Italiaanse?) sla opkomen.

Moestuinproject

De radicchio die dit jaar voor het eerst in mijn moestuin zal groeien. Ik ken ‘m vooral van onze vakanties in Italië, waar we elke maaltijd een flink bord sla naar binnen werkten. Ik ben dus erg benieuwd naar het eindresultaat, want hoe lekker is het om straks elke dag verse sla uit eigen tuin te kunnen plukken?

Tip: voor meer informatie over gedroogde kruiden (en hoe ze te gebruiken in je gerechten) verwijs ik je graag door naar het blog van mijn vriendin Madelon. Op Waymadi.nl vind je binnenkort namelijk een hele reeks blogs over het gebruik van kruiden en smaakmakers in de keuken.

Zo, dat was ‘m voor deze eerste keer. Zodra d’r meer begint uit te komen én ik volgende week met Koningsdag nieuwe tuinplanten heb gescoord, volgt er uiteraard een nieuwe update. Wil het bij jullie ook een beetje lukken of heb ik maar weinig lezers met groene vingers aan de haak geslagen? ;)

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reply Moestuinproject 2018: aan de slag met de moestuintjes van AH! 16 maart 2018 at 10:08

  […] als het vorige jaar staan de bakjes in een glazen kas die ooit eens bij de Action gekocht is. Ik kreeg ‘m cadeau […]

 • Reply Moestuinproject #03 2 mei 2017 at 13:44

  […] meer over mijn moestuinproject in de eerste en tweede moestuin-update. Voor nu is het even wachten tot de periode van (mogelijke) nachtvorst […]

 • Reply Mijn moestuinproject #02 • daarwaseens.nl 26 april 2017 at 06:31

  […] Vrijdag begon ik met het ontkiemen van de AH-moestuintjes en schreef daar een paar dagen later een update over. Inmiddels zijn we weer een week verder en staan er heel veel kleine plantjes op mijn […]

 • Reply Daisy Dingen 19 april 2017 at 14:56

  Leuk! Ik heb net als Jenn geen moestuintjes maar wel het 1 en ander gezaaid… Ben erg benieuwd wat het dit jaar goed gaat doen!

  • Reply Olga 19 april 2017 at 16:39

   Oh dat is ook leuk. Ik heb vroeger als klein meisje wel eens zo’n kweekset voor tomaten gehad en dat was machtig mooi. We deden geen enkel plantje weg en hadden op een gegeven moment een wand/muur vol potten met tomatenplanten staan. Als je die nog niet gezaaid hebt, kan ik je aanraden om bij een tuincentrum een tomatenplant te kopen en ‘m in de volle grond op een zonnige plek in je tuin te plaatsen. Daar ga je echt zoveel plezier aan beleven! :)

 • Reply Jenn 19 april 2017 at 07:42

  Leuk! Ik heb geen moestuintjes van de AH, maar wel mijn eigen zaadjes en plantjes. De sla en de spinazie doen het goed, en er beginnen ook wat kruiden op te komen (ik had meerdere kruiden in 1 pot, ben vergeten welke waar zit en ze zijn nog niet herkenbaar, dus ik heb nog geen idee wat er nu boven komt… haha). De tomaten willen nog niet echt komen.

  • Reply Olga 19 april 2017 at 16:43

   Ach, je kunt gelukkig al die kruiden wel bij elkaar gebruiken. Misschien smaakt dat wel extra fijn! En die bak of pot met kruiden moet je gewoon het hele jaar laten staan hoor, want dat gaat het volgend jaar weer gewoon doen :)
   Sla is trouwens leuk he, om te zaaien. Ik heb nu een paar keer zo’n doosje met kleine planten bij een tuincentrum gekocht en die groeien uit tot flinke slaplanten. Als je dus een paar setjes koopt heb je er heel de zomer plezier van!
   Je tomaten kun je misschien in een pot stoppen en deze afdekken met huishoudfolie, dan gaat het lekker broeien en het kan best dat je planten/zaadjes dat nog even nodig hebben. X

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.