2 april 2017

Op z’n Nederlands (TAG)

Geplaatst in: blogs en tags

IMG_2174-2

Hi allemaal! In het kader van ‘Hoe Nederlands ben jij?’ vulde ik de Gewoon Nederlands-tag voor jullie in. Het origineel vind je hier, dus als je toevallig ook graag een boekje over onze Nederlandse tradities en soorten stamppot opendoet, dan ben je hier aan het juiste adres. Komt ‘ie!

Één of meer koekjes bij de thee?
Vaker geen koekje dan wel een koekje bij de thee. Ik ben niet zo’n doper of sopperd en vind het eigenlijk wel lekkerder om ‘gewoon’ een flinke mok thee naar binnen te werken.

Wat is je favoriete stamppot?
Stamppot boerenkool, absoluut. En dan wel met jus en worst en als ik het toch over mijn voorkeur mag hebben: de boerenkool vooraf gekookt a.u.b. Ik houd best van vers, maar ongekookte boerenkool tussen m’n aardappels vind ik zo droog.. Brr.

Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?
Dat is toch wel Koningsdag en dat heeft natuurlijk met mijn liefde voor rommelmarkten en tweedehands koopjes te maken. Aan het vroegere Koninginnedag heb ik goede herinneringen. We gingen als gezin elk jaar naar de rommelmarkt toe en na zo’n middag struinen, was het spelen met ‘nieuw’ speelgoed of het lezen van mijn ‘nieuwe’ boeken echt een feest. Ja, hier is menig kinderboek, plastic paard of Barbie-item gescoord jongens. En die traditie zetten we sinds de komst van I. lekker voort.

Qua lokale feestdag gaat mijn voorkeur uit naar de TT. Ik ben als Assenaar natuurlijk met dit motorfestijn groot geworden en kan er elk jaar weer blij van worden als het zover is. De motoren, de mensen en de festiviteiten in de stad: helemaal leuk!

Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?
Oei, goede vraag. Ik heb om eerlijk te zijn niet heel veel steden en provincies bezocht, dus wie weet moet ik het leukste plekje nog ontdekken. Wel heb ik altijd een heel toffe en leuke tijd beleefd in Groningen, dus als ik je een stad buiten Assen om aan zou moeten raden, wordt het mijn voormalige studentenstad. Je hebt hier veel winkelstraten, leuke eettentjes, kroegen, poppodia, grachten en een enorme diversiteit aan mensen.

Enkellaarsjes Sacha

Assen, de Vaart

En als je Assen ooit bezoekt, neem dan dit blog eens goed door. Ik heb er wat tips in gedeeld. :)

Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.
Omdat m’n ouders uit het westen komen, heb ik altijd een westerse tongval om me heen gehoord. Stúk-ken duidelijker dan dat platte Drents, kan ik je vertellen. En ik vind het ook een stuk mooier. ;) Het bekt lekkerder, het is directer en eerlijk waar: ook een stuk grappiger. Geloof je me niet? Bekijk dan filmpje 1 en filmpje 2 even.

Zelf spreek ik gewoon ABN, maar toch niet-Drents genoeg om af en toe de vraag te krijgen: “Kom je uit Rotterdam of zo?”

Welk woord is voor jou typisch Nederlands?
Ik geloof dat het woord ‘gezellig’ echt heel Nederlands is. Het is ergens altijd gezellig ingericht, we zitten gezellig bij elkaar en hebben een gezellige tijd met elkaar achter de rug. Gezellig hè?

Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?
De kinderfeesten: lampionnen maken, Sint Maartenliedjes zingen, de stoomboot van Sinterklaas opwachten en Pakjesavond vieren.

Oh, en dat als het een halfuur goed mooi weer is, je buiten alweer mensen met mouwloze shirts en slippers ziet lopen. Bikkels, vind ik dat.

Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?
Ik heb geen favoriet Nederlands gezegde. Mijn favoriete spreuk komt namelijk uit het Latijn en betekent “Niet is onmogelijk voor hen die willen”.

Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?
Moeilijk, ik geloof dat de winkels die ik leuk vind allemaal een niet-Nederlands oorsprong kennen. Toen ‘ie nog overal bestond, vond ik de La Place trouwens wel een leuk concept. (Al haal je meer uit dit eettentje in een stad als Groningen. Want hoe groter de stad, hoe groter het aanbod aan eten en maaltijden. En dat vond ik vergeleken met Assen in Groningen echt een stuk fijner.)

Wie vind jij de leukste BN’er?
Carice van Houten, Halina Reijn, Lieke van Lexmond: een beetje dit soort type vrouw. Wat leuke mannelijke BN’ers zijn, weet ik even niet. Het tv-kijken en lezen van roddelbladen ligt hier een beetje op z’n gat, zeg maar.

Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?
Oceaan van Racoon vind ik een heel pakkend nummer, ook heel mooi trouwens. Verder vind ik de nummers van Teske best leuk en kan ik nog steeds aardig wat van DJVT meezingen. #Sjembek #Watskeburt

Mijn favoriete band van Nederlandse bodem is trouwens Kensington, dat je ’t even weet.

Haring? Ja of nee?
Ja en nee. Ik vind zure haring uit een potje op z’n tijd best lekker, maar rauw bij de visboer vandaan eet ik het eigenlijk nooit. Toevallig heb ik een tijd geleden voor het eerst in mijn leven een broodje haring met uitjes op en dat was wel te doen.

En, hoe Nederlands ben (of voel) jij (je)?

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reply annouska 10 april 2017 at 12:57

  Oh dat is best Nederlands met zure haring en stamppot boerenkool haha. ;) Verder ken ik zelf ook niet echt ‘echt typische Nederlands gezegdes’

 • Reply Joyce rdt 3 april 2017 at 05:23

  Wat een leuke tag en leuke antwoorden, gezellig ;).
  Assen ben ik nog nooit geweest, dat is msschn wel een idee voor mijn dagtreinkaartje wat ligt te verstoffen! Liefs.x

  • Reply Olga 5 april 2017 at 16:35

   Het is hier natuurlijk niet heel erg spannend hoor, als je een treinkaartje voor een dagje weg hebt liggen, zou ik naar Zwolle of Groningen gaan. Dat vind ik allebei ook heel leuke steden. Groningen is wat drukker en studentikoos met veel winkels en Zwolle wat rustiger met een minder groot centrum, maar net als in Groningen heb je er wel veel leuke tentjes om te eten en te drinken. In Groningen kun je op een mooie dag nog in het Noorderplantsoen hangen, wat je in Zwolle kunt doen weet ik niet zo goed. Maar ook daar kun je vast even bijkomen ;)

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.