8 april 2017

Pastasalade met ricotta, spinazie, paprika en zongedroogde tomaten

Geplaatst in: koude gerechten

Pasta ricotta spinazie

Pastasalade, vroeger vond ik het maar vies en tegenwoordig kan ik geen zomer meer zonder. Het zijn de simpele gerechten die je naar eigen smaak aan kunt passen en dus op talloze manieren klaar kunt maken. Die met vis vind ik altijd erg lekker, maar ook de vegetarische varianten gaan er hier prima in. Dit keer probeerde ik een salade met onder andere ricotta, ongekookte spinazie en zongedroogde tomaten uit. Erg lekker, kan ik je verklappen!

9 april 2017 - Pasta ricotta spinazie

Het recept voor deze pastasalade met ricotta en meer vond ik we-ken geleden in het archief van OkOkO Recepten. Omdat ik de meeste ingrediënten voor dit gerecht altijd wel in huis heb liggen, sloeg ik ‘m op met het idee dit binnenkort eens na te maken. En zo geschiedde, want het afgelopen weekend vond ik het zomers genoeg om de eerste pastasalade van het jaar op tafel te zetten.

Ingrediënten pastasalade met ricotta*

 • 75 g penne
 • ½ rode paprika, in reepjes
 • 2 eetlepels pijnboompitten (ik gebruikte zonnebloempitten)**
 • 2 eetlepels ricotta (ik gebruikte de Galbani ricotta van € 2,05-, van de Albert Heijn)
 • 50 g jonge spinaziebladeren, in reepjes
 • 5 zongedroogde tomaten in olie, in stukjes
 • 1 koffielepel kappertjes
 • 20 g Parmezaanse kaas
 • olijfolie

* Dit zijn de hoeveelheden voor een salade voor één persoon. Ik kookte ongeveer 200 gram pasta en  voegde van alle ingrediënten op gevoel meer toe.

** Omdat ik geen pijnboompitten meer in huis had, besloot ik om zonnebloempitten te gebruiken. Dit smaakte ook goed en is dus een prima alternatief.

Dit moet je doen:

 • Kook de pasta in lichtgezouten water beetgaar. Giet af en laat afkoelen. (Ik spoel pasta voor een salade altijd meteen onder de koude kraan af, omdat ik voor afkoelen geen geduld heb.)
 • Zet de paprikareepjes 3 minuten in de magnetron in een bodempje water. Giet ze af en laat ze afkoelen.
 • Rooster vervolgens de pijnboompitten in een droge pan. (Hier ben ik zelf nooit zo goed in, dus het kwam mij eigenlijk wel goed uit dat ik al een voorraad zonnebloempitten klaar had liggen om door de salade te strooien.)
 • Meng daarna de ricotta met de pasta. Omdat ik een salade voor meerdere personen maakte, gebruikte ik ongeveer de helft van het bakje ricotta. Zo’n 125 gram dus. Roer de spinazie, paprika, pijnboompitten, zongedroogde tomaten en de kappertjes door de pasta heen en breng op smaak met peper en zout.
 • Je kunt er ten slotte nog voor kiezen om olijfolie en Parmezaanse kaas over de salade te strooien.

Pasta ricotta spinazie

Ik heb er uiteindelijk twee dagen van kunnen eten en ook I. vond de pasta met ricotta wel te pruimen. Al met al een geslaagde eerste poging.

Heb jij een favoriete (pasta)salade?

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.