11 mei 2017

J.K. Rowling – Een goede raad: may the best man win…

Geplaatst in: boek, film en muziek

Een goede raad

Een boek waarin op de tiende bladzijde al een dode valt, doet denken aan een goedkope misdaadroman. In ‘Een goede raad’ is het raadslid Barry Fairbrother die plotseling ineenzakt. Doodsoorzaak: een aneurysma. Misdaadroman? Nee. Toch zijn er zaken die niet door de beugel kunnen…

Afbeelding via bol.com.

De plotselinge dood van Fairbrother brengt namelijk niet alleen verdriet met zich mee: het wakkert ook een grote strijd aan die onder de achtergebleven inwoners van het Engelse plattelandsdorp Pagford zal worden uitgevochten.

Van Harry naar Barry

J.K. Rowling, onder menig lezer bekend als ‘de vrouw die de magie een nieuw leven inblies’ en ons een decennia lang met de verhalen over tovenaarsleerling Harry Potter wist te verblijden, heeft na dit grote succes de pen weer ter hand genomen. Enkele weken geleden (lees: oktober 2012) verscheen daarom haar nieuwste roman, Een goede raad,  in de boekhandel.

Dit keer geen roman over Hij Die Niet Genoemd Mag Worden of mister Harry – you’re so brilliant – Potter, maar een verhaal dat zich afspeelt in een kneuterig Engels dorpje, genaamd Pagford. Een dorp waar iedereen elkaar kent, levens met elkaar verweven zijn en waar buitenstaanders maar moeilijk tot de harde kern weten door te dringen.

Pagford is ogenschijnlijk een idyllisch Engels plattelandsdorp, met een charmant marktplein en een oude abdij, maar achter die fraaie façade gaan grote conflicten schuil. Tussen rijk en arm, tieners en hun ouders, vrouwen en hun echtgenoten, leraren en hun leerlingen…

Vragen

Naast de grote vraag wie Fairbrothers opvolger in het spel zal worden, is er ook de vraag hoe het verder moet met de afkickkliniek, de toekomst van het dorp en natuurlijk ook de persoonlijke vragen waar de volwassenen en tieners op hun beurt mee worstelen. Simon en zijn zwart-geldpraktijken; Andrew en zijn gevoelens voor Gaia; Tessa en het geheim en Krystal die verwoede pogingen doet om het gezin bij elkaar te houden.

Terri verscheen in de deuropening en had een verwarde en behoedzame uitdrukking op haar gezicht. ‘Wat issur met jou?’
Krystal kokhalsde de woorden eruit: ‘Hij heb… hij heb me net genaaid.’
‘Watte?’ zei Terri.
‘Obbo… Hij heb me net…’
‘Dat zoudie nooit doen.’ Het was de werktuiglijke ontkenning waarmee Terri het hele leven tegemoet trad. Hij zou nooit, nee, ik zou nooit, nee, ik heb nie.
Krystal vloog op haar af en duwde haar opzij. Terri was zo uitgemergeld dat ze krijsend en vloekend achterover de gang in kukelde. Krystal rende naar de deur die ze net op slot had gedaan, morrelde dat weer open en rende het huis uit.

Een oude bekende?

Eén van de locaties waar de roman zich afspeelt, is het eethuis The Copper Kettle, of wat wij de koperen ketel zouden noemen. Opvallend genoeg wordt in de Harry Potterreeks ook heel wat afgeketeld, en daarom zou de oplettende lezer deze naam in Een goede raad best als een klein eerbetoon aan het grote succes van Rowling kunnen opvatten.

Spoken?

Na tien jaar magie en duistere krachten te hebben aangevoerd, is het moeilijk om dit zomaar de rug toe te keren. Ondanks het feit dat in Rowlings eerste literaire roman mensen van vlees en bloed de hoofdrol spelen, lijkt er toch een klein beetje ruimte gereserveerd te zijn om de dark side toe te laten. De ‘Geest Van…’ komt zo nu en dan om de hoek kijken om het dorp van kopzorgen (en wat goede raad?) te voorzien.

Maar over wie dat is en wat er precies gebeurt, kan ik niet te veel zeggen, behalve: may the best man win…

J.K. Rowling – Een goede raad
De Boekerij | ISBN 978 90 225 6430 1
Koop ‘m voor € 19.95 in de locale boekhandel of bestel ‘m direct hier.

Deze recensie verscheen eerder op Nadelunch.com en is speciaal voor dit blog aangepast en opnieuw gepubliceerd. Hoewel ik tegenwoordig niet meer voor deze schrijf, kun je in het Nadelunch-archief nog enkele recensies terugvinden die ik toen geschreven heb. Bij interesse zal ik meer van deze stukken in een nieuw jasje steken. Ik hoor het graag!

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reply Dit was week 19 (Mooi weer, plantenmarkt en klusjes doen) 14 juli 2017 at 19:21

  […] leukste recensie die ik in mijn NDL-periode schreef, is die over Een goede raad (2012). Na het Harry Pottertijdperk was het namelijk tijd voor weer iets nieuws en ik keek dus […]

 • Reply Dit was mei '17 5 juni 2017 at 06:31

  […] het archief: Een goede raad. Een ontroerend verhaal over een gemeenschap in Engeland. Na alles over Harry Potter het eerste […]

 • Reply Jessica 22 december 2012 at 15:11

  Ik ben er al in begonnen, maar heb het boek al snel weer aan de kant gelegd.
  Op de een of andere manier spreekt het me echt niet aan.
  Terwijl ik een enorme Harry Potter-fan ben en blijf.

  • Reply Olga 22 december 2012 at 16:25

   Je zou het boek toch nog eens op moeten pakken hoor, misschien is het een beetje suf in het begin, maar als je eenmaal op gang bent, is het toch een heel mooi boek!

   • Reply Jessica 26 december 2012 at 18:53

    Ik zal wel moeten, want ik kreeg het gisteren als kerstcadeau.
    Mama had het boek blijkbaar al weken geleden voor me gekocht.
    En was in paniek toen ik het van de bieb meebracht.
    Maar nu heb ik het boek zelf en kan ik het lezen als ik er zin en tijd voor heb.

  Laat een reactie achter