15 juni 2017

De melkfabriek

Geplaatst in: boek, film en muziek

De melkfabriek

Toen ik nog van I. moest bevallen, wist ik één ding vrij snel vrij zeker: ik zou niet voor het geven van borstvoeding gaan. Want zoals jullie wellicht wel weten, stond ik er destijds alleen voor en leek het me (heel logisch!) een loodzware taak om naast het verzorgen ook het volledige voeden op me te nemen. En daarom koos ik er heel bewust voor om mijn kindje poedermelk uit een flesje toe te dienen.

Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad. Ik vind namelijk dat je alleen een goede moeder kunt zijn als je ook aan je eigen welzijn denkt. Iets wat natuurlijk gruwelijk moeilijk is als je bedenkt dat je leven ineens dag en nacht in het teken van een minmensje staat, maar toch is het wel zo.

Voor mij betekende het goede moeder zijn dat ik mezelf ook nachten van vijf uur slaap of meer moest gunnen. Nachten waarin ik me geen zorgen over nachtvoedingen hoefde te maken, omdat familie deze taak even op zich nam. En omdat kolven je in principe nog steeds afhankelijk maakt, besloot ik om dit (deze keer) ook over te slaan.

Toch ben ik niet anti-BV (borstvoeding). Ik vind het net zo goed, gezond en praktisch als de meeste moeders die voor deze manier van voeden kiezen, maar tegelijkertijd ook net zo tijdrovend, intensief en niet al-tijd ‘romantisch, zoals dat op fora of in boeken/tijdschriften genoemd wordt. Vrouwen die hun kindje op het terras of überhaupt ergens buiten de deur aan het voeden zijn, vind ik niet aanstootgevend. En vrouwen die hun kindje langer dan een halfjaar met hun borsten voeden, doen het wat mij betreft ook helemaal prima. Leef en laat leven, zou ik zeggen. Als ik maar wel zonder boze blikken mijn flesjes en AH-poedermelk uit mag stallen. ;)

Naar aanleiding van het delen van een oud bericht over het geven van voeding, werd ik door Dionne op een post op haar blog gewezen. In dit bericht bespreekt ze namelijk het boek De melkfabriek en hoewel ik nog steeds geen BV’er ben, werd ik wel gelijk getriggerd tot het willen lezen van het boek.

De melkfabriek

Heel tof vind ik het dat de ondertitel van De melkfabriek luidt: “Waarom borstvoeding te gek is (en je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt).” Want dat je je toch een partij schuldig kunt voelen als het geven van de beste manier niet lukt of naar wens gaat, kan ik me heel goed voorstellen. Op dit moment is het geven van borstvoeding namelijk wel hoe het heurt. Verloskundigen en kraamverzorgsters horen namelijk te benadrukken wat de voordelen van BV ten opzichte van poedermelk zijn en reclame voor new born zuigelingenvoeding mag niet gemaakt worden (“behalve als het opvolgmelk heet”, p. 7).

Bovendien lees lees ik online toch vaker succesverhalen of onderschriften bij foto’s van voedende moeders op Instagram. En wie er na een derde borstontsteking en voortdurend bloedende tepels nog steeds mee bezig is, zal dat misschien ook niet zo hard van de daken schreeuwen. (Maar dat laatste weet ik niet zeker natuurlijk.)

Sofie en Eva, de schrijfsters van dit boek, hebben naast hun eigen (succes)verhalen ook de ervaringen van talloze andere moeders, vaders en deskundigen in De melkfabriek opgenomen. Verhalen van moeders die inderdaad heel gemakkelijk borstvoeding konden geven, maar ook verhalen van vrouwen die helaas moesten stoppen of het (uiteindelijk) geven van een flesje poedermelk een verademing vonden. Ook de ervaringen van vaders en kraamhulpen worden niet vergeten. Het maakt de inhoud lekker divers en zorgt er dus ook echt voor dat je je NIET schuldig hoeft te voelen over de keuze die je hebt gemaakt.

Wijsheden op een rij

 • In moedermelk zitten antistoffen die niet in poedermelk zitten. MAAR deze antistoffen geeft de moeder alleen in de eerste weken aan het kindje door.
 • Langvoeden is niet per se beter. De eerste drie maanden borstvoeden is eigenlijk al supergoed. Ik heb begrepen dat je dus (helaas) geen wonderkind creëert door het tot zijn vijfde borstvoeding te geven.
 • Wat de moeder eet, is bepalend voor de kwaliteit van de moedermelk. Daarom voldoet eigenlijk 90% van de moedermelk niet aan de samenstelling van wat je ideale moedermelk zou noemen. Bij poedermelk heb je die zekerheid wel. Dit is namelijk precies afgemeten. (Dus eigenlijk is borstvoeding niet duizend keer beter dan kunstvoeding.)
 • MAAR: poedermelk kun je dan weer niet onbeperkt blijven toedienen en je borsten wel. (Lastig!)
 • Van het geven van borstvoeding krijg je niet automatisch sneller de bikinibody van een model. Dit heeft helaas gewoon met je genen, bouw en andere zaken te maken. (Ik gaf bijvoorbeeld de fles en was na een maand ook weer gewoon slank en op gewicht.)
 • Pijnloos voeden is gewoon mogelijk. Lactatiedeskundigen bieden in zo’n geval uitkomst. (Maar dankzij dit boek weet ik ook dat de LD’s soms fanatiekelingen kunnen zijn waar je je niet per se beter door gaat voelen.)
 • Zwicht dus niet onder druk van anderen: begin niet aan iets wat je niet prettig vindt en ga niet door met iets waar je niet achter staat. Je hoeft je niet als koe of machine te laten behandelen.
 • Geef partner en omgeving duidelijke instructies. Steun is belangrijk en meteen opgeven niet nodig, maar dat er iemand op je let en ervoor zorgt dat je niet bezwijkt of depressief wordt, is wel zo prettig.

Als poedermoeder heb ik dit boek met veel plezier gelezen. Ik heb er veel van opgestoken zonder me inderdaad schuldig te hoeven voelen. Want wat je ook geeft: het is gewoon goed. Waar jij je het beste bij voelt, moet gewoon de norm zijn. En ik voel me het beste bij een redelijke nachtrust, stukje vrijheid en borsten die toch stiekem helemaal van mezelf mogen zijn. ;)

Mijn petje af voor de borstvoedende moeders, maar evengoed hulde voor de moeders en vaders die om beurten voor een lekker babyflesje Nutrilon, Hero of AH-huismerk hun bed verlaten. Keep up the good work! En ongeacht je keuze: lees dit boek. Ik raad het je aan.

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Effe kletsen #05 • daarwaseens.nl 1 januari 2018 at 19:59

  […] juni dit jaar schreef ik een stukje over het boek De melkfabriek. Ik was op dat moment natuurlijk nog zwanger en wist dat ik ook dit keer geen borstvoeding wilde […]

 • Reply Eva 17 oktober 2017 at 20:31

  Lieve Olga, dankjewel! Heel groot compliment dat een ‘poedermoeder’ ons boek met plezier leest en exact onze intentie: een boek maken dat alle moeders een goed gevoel geeft. Eva, co-auteur van De melkfabriek

 • Reply Gelezen #02 2 juli 2017 at 11:18

  […] tijd geleden sprak ik al vol lof over dit informatieve en toffe boek over borstvoeding. Hoewel ik zelf helemaal niet van het […]

 • Reply Happy list #27 • daarwaseens.nl 23 juni 2017 at 12:32

  […] het gemak en plezier van boeken lenen uit de lokale bibliotheek en leende er onder andere het boek De melkfabriek. Ik leende er zes boeken en las er reeds vier uit. En dus kan ik spoedig weer een nieuwe set […]

 • Laat een reactie achter