29 juni 2017

Gelezen #02

Geplaatst in: boek, film en muziek

Gelezen #02

Een paar weken geleden schreef ik over de boeken die ik recentelijk gelezen had. En omdat het met mijn leesflow en het mooie weer nog niet gedaan is, heb ik de stapel met uitgelezen boeken weer flink aan kunnen vullen. In dit blog daarom meer tips en korte samenvattingen.

Gelezen #02

De boeken, in willekeurige volgorde:

Heavy shit! – Brigiet Bluimink en Manon Abbel

Als je vader of moeder gaat worden, weet je dat dat je leven gaat veranderen. Maar hoe erg, daarvan heb je geen idee. Ouder worden vergt omschakelingstechnieken die je niet direct onder de knie hebt. Ervaringsdeskundigen Manon Abbel en Brigiet Bluiminck schreven met Heavy Shit een informatief, humoristisch hart onder de riem. Nuchter, relativerend, praktisch en openhartig. Heavy Shit, eerlijk over ouderschap geeft herkenbare steun voor jonge ouders in dat eerste heftige jaar met een baby. (Bron.)

Dit boek over opvoeding nam ik uit nieuwsgierigheid mee toen ik laatst in de bibliotheek was. De titel en beschrijving klonken wel vlot en nuchter, maar eenmaal aan het lezen geslagen, trof ik de ene na de andere populaire, sarcastische en bizarre opmerking in het boek aan.

Hoewel ik overigens prima in kan schatten wanneer je iets met een korreltje zout moet nemen, kreeg ik dit keer niet de indruk dat ik die korreltjes zout op kon eten. Opmerkingen als “Borstvoeding is iets voor jou als je geen Billie of Bessie Turf wilt hebben” en “Wissel vaak van merk flesvoeding en neem de krampen van je baby maar voor lief, want anders leert het later nooit gevarieerd eten” vond ik dus alles behalve grappig. Zoals iemand op Twitter al zei: je zal maar écht een onzekere moeder/ouder zijn en dit soort adviezen ter harte nemen. Poeh. Een dikke domper dus.

VerbrokenKarin Slaughter

Na lange tijd keert arts en lijkschouwer Sara Linton voor een vakantie terug naar haar vroegere woonplaats Grant County, waar ze geconfronteerd wordt met de verdrinkingsdood van een jonge studente. De enige verdachte in de zaak pleegt zelfmoord; in zijn cel staat met bloed IK NIET op de muur geschreven.

Sara roept hulp in van speciaal agent Will Trent. Hij treft een politieteam aan dat vastbesloten is de dood van de gevangene in de doofpot te stoppen. Ook de ondoorgrondelijke officier Lena Adams lijkt dingen voor hem te verzwijgen. Hij begint zich af te vragen of zij iets te maken heeft met de dood van Sara’s echtgenoot, de populaire politiechef Tolliver…

‘Verbroken’ is een overrompelend spannende thriller waarin Karin Slaughter opnieuw blijk geeft van een haarfijn inzicht in de donkere diepten van de mens. (Bron.)

Sinds ik de boeken van Karin Slaughter ken, ben ik fan. De situaties zijn spannend, wie wat gedaan heeft wordt nooit meteen bekend gemaakt, je gaat van personages houden en je gaat ze haten en dat het gemiddelde boek zo’n driehonderd pagina’s telt, stoort helemaal niet: je wordt immers toch kilometers met het verhaal meegesleurd. Hoewel ik de meeste boeken altijd op volgorde probeer te lezen, lukt dat hier niet vaak. Toch is dat ook geen ramp, want in principe kun je alles in willekeurige volgorde lezen. Lekker makkelijk.

Verbroken vond ik wederom zo’n meeslepend boek dat ik lekker op bed of in de deuropening in het zonnetje uit heb zitten lezen. En wie er nou daadwerkelijk schuldig was? Ik heb er echt flink voor moeten doorlezen om daar achter te kunnen komen. Het stereotiepe gedrag van enkele personages voor lief genomen, vind ik dit ook weer een aanrader voor iedereen die van (literaire) thrillers houdt.

Het geheim van mijn manLiane Moriarty

Mijn lieve Cecilia, als je dit leest, ben ik er niet meer…

Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel je voor dat die brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat. En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vindt terwijl je man nog springlevend is. (Bron.)

Het geheim van mijn man vond ik echt een fijne roman om te lezen. Het bevatte tragische en emotionele aspecten, maar ook zeker een dosis humor en herkenbaarheid waardoor ik het boek nooit te zwaar vond. Of de brief met overspel of misdaad te maken heeft, laat ik voor andere lezers nog even in het midden, maar dat het ervoor zorgt dat je graag verder leest staat vast.

Fijn vond ik de afwisseling tussen de personages, zodat je als lezer ook altijd de andere kant van het verhaal leert kennen. Hoewel dat niet bij elke roman past, vond ik het hier zeker een meerwaarde hebben. Aanrader voor iedereen die van romans en een beetje spanning houdt.

De verwarde caviaPaulien Cornelisse

Cavia werkt op de afdeling Communicatie. In korte humoristische hoofdstukken leren we haar en haar collega’s kennen. Stella van Human Resources. Ruud het enge hoofd van de afdeling Financiën. En Harm-Jan van de IT-afdeling, die al sinds 1999 een tamagotchi in leven houdt.

Een cavia die in een kantoortuin tussen de mensen werkt: het klinkt wat onwaarschijnlijk, maar iedereen die ook maar een blauwe maandag op een kantoor heeft gewerkt, zal de avonturen van de verwarde cavia herkennen. Van een symbiotische relatie met het koffiezetapparaat tot passief-agressieve e-mails en duizelingwekkende perikelen rond de lief- en leedpot.

‘De verwarde cavia’ is een grappig en ontroerend boek, onmisbaar voor iedereen die wel eens collega’s heeft gehad, of ze misschien nog steeds wel heeft. (Bron.)

Omdat ik de eerdere twee boeken van Paulien Cornelisse al met plezier gelezen had toen ik dit exemplaar in de bibliotheek spotte, nam ik ‘m om die reden mee naar huis. In de eerste instantie oogt het verhaal wat verwarrend, want: is de hoofdpersoon nou wel of geen cavia, maar los daarvan is de inhoud prima te volgen en humoristisch geschreven. Aanrader voor als je zin hebt in wat luchtigs.

Voor jouJojo Moyes

Louisa en Will zijn absolute tegenpolen. Als Lou wordt aangenomen om voor Will te zorgen, die sinds een ongeluk in een rolstoel zit, botsen hun karakters ook onmiddellijk. Maar als ze ontdekt wat hij voor ogen heeft, besluit ze alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Alleen, hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

De auteur, Jojo Moyes, werd door haar werk aan de verfilming van ‘Voor jou’ zo geïnspireerd dat ze een vervolg op Lou’s verhaal geschreven heeft, ‘Een leven na jou’! (Bron.)

Nieuwsgierig naar het boek achter de film (die ik nog niet bekeken heb), nam ik ook dit exemplaar mee uit de bibliotheek. Ik denk dat ik de roman in één ruk uitgelezen heb, want het is er eentje die geheel in mijn stijl geschreven is: een beetje tragisch, een beetje hoop en natuurlijk een dosis liefde en lessen om van te leren. Wel een boek met een onverwacht einde, maar desondanks een aanrader. (Misschien ook wel door het verrassende einde!)

De melkfabriekSofie van den Enk en Eva Munnik

Boeken over borstvoeding zijn er zat. Maar boeken over borstvoeding met zowel humor, relativering als respect voor de fles zijn schaars. Daarom schreef tv-presentator Sofie van den Enk samen met Eva Munnik De melkfabriek: een handboek over borstvoeding met alles wat je als (aanstaande) moeder moet weten over het voeden van je baby.

Met ervaringsverhalen van onbekende en bekende ouders als Hadewych Minis, Susan Smit en Jim Bakkum, een hoofdstuk voor je partner én eentje over de fles, waarnaar je te allen tijde zónder enig schuldgevoel mag doorbladeren. Want hoe mooi borstvoeding ook is, flesvoeding is ook helemaal goed. Doe vooral waar je je als moeder het best bij voelt – dat is de boodschap van ‘De melkfabriek’. (Bron.)

Een tijd geleden sprak ik al vol lof over dit informatieve en toffe boek over borstvoeding. Hoewel ik zelf helemaal niet van het borstvoeden ben en met veel plezier flesjes poedermelk aan I. gegeven heb, vond ik het lezen over andermans ervaringen alles behalve naar of vol verwijten. Best prettig als je nagaat dat het geven van de borst behoorlijk de norm lijkt te zijn geworden.

Ik kan dit boek elke moeder (en zelfs vader) aanraden die voor het geven van BV wil gaan, er uit nieuwsgierigheid eens van alles over wil lezen of meer informatie over ‘kunstvoeding’ tot zich wil nemen. Want extra tof aan de inhoud van dit boek is toch wel dat  er ook wordt uitgelegd wat er goed én voordelig aan het geven van poedermelk is. Aanrader!

Omdat ik de afgelopen weken flink wat recensie-exemplaren ontvangen heb, verwacht ik over een tijdje weer een nieuwe editie van ‘Gelezen’ te kunnen publiceren. Maar eerst.. flink doorlezen en genieten van de (nu nog ontbrekende) zon! 

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Instagram #28 • daarwaseens.nl 27 november 2017 at 14:04

  […] geintje houden, maar verder dus een prima boek. // Het geheim van mijn man is een mooie, maar treurige roman waarin romantiek en drama elkaar afwisselen. Ik nam dit boek mee uit de bibliotheek en las ‘m […]

 • Reply Dit was juni '17 • daarwaseens.nl 27 juli 2017 at 11:58

  […] Ik deelde een aantal leestips met jullie en natuurlijk zullen er nog veel meer volgen. Lees ook update twee over een aantal boeken die ik deze zomer gelezen […]

 • Reply annouska 4 juli 2017 at 10:00

  Oeh ik ben sinds een half jaar helemaal weg van de boeken van Karin Slaughter. Dit boek heb ik nog niet gelezen, wel toevallig het allernieuwste boek van haar, maar deze staat ook zeker nog op mijn lijstje.

 • Reply Madelon 2 juli 2017 at 12:04

  Wat een fijn overzicht! Ik ben wel heel benieuwd naar het boek Voor Jou, misschien dat ik die binnenkort ga lezen. Ik ben benieuwd naar je volgende overzicht met boeken :)

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.