12 juni 2017

Mijn moestuinproject #04

Geplaatst in: overig

Moestuinproject #04

Hi allemaal en een fijne maandag(morgen) toegewenst! Hebben jullie de afgelopen dagen ook van de beginnende zomer kunnen genieten? Ik zocht in ieder geval de zon in de tuin op, kocht bij een goed doel een tomatenplant en verplaatste mijn eerste lichting moestuintjes naar buiten. 

Zoals ik drie weken geleden al schreef, wilde ik pas weer een update schrijven op het moment dat ik de (eerste) planten naar m’n achtertuin verplaatst had. Eeuwig staren naar foto’s van een groene chaos op de vensterbank blijft namelijk niet voor altijd leuk. En dus wachtte ik tot de periode van IJsheiligen voorbij was en verplaatste de eerste lading tomatenplanten en mijn zonnebloemen naar buiten. (Waar ze het tot nu toe goed doen, dus #duimen.) Ook scoorde ik afgelopen week een grotere tomatenplant bij wijze van bijdrage aan een goed doel en zette deze meteen in de volle grond.

Wat ging eraan vooraf?

IMG_7652-2_zpsovedbqfy

Wil je weten waar ik de vorige keer geëindigd ben, lees dan snel update #03 door voor het een na laatste moestuinnieuws. In deze update is te zien dat de meeste klim- en kruipplanten al een groeispurt hebben gemaakt en ik ze zoveel mogelijk gescheiden in grotere potten heb gestopt.

Kijkje in mijn tuin

In het eerste jaar dat ik woonde, heb ik niet bijzonder veel aan mijn achtertuin veranderd. Het was (is!) namelijk een beste lap grond en voor iemand met een beperkt budget, betekent dat elke aanpassing in fases moet gebeuren. Daarom haalden we hier eerst zoveel mogelijk troep weg en zaaide ik een stuk met graszaad in. Pas in het tweede jaar, en dus ook de eerste echte tuinierzomer, begon ik met het verzamelen van planten en ingraven van kleine perkjes. Een terras volgde en nu er opzij van mijn huis ook geen overtollig tuinafval meer te vinden is, voelt mijn tuin eigenlijk best wel af.

Hoog op mijn wensenlijstje staan nog wel een nieuwe tuintafel, stoelkussens en ‘iets’ om tegen het lelijkste stuk schutting aan te plaatsen. Ik kijk namelijk al vier jaar tegen ijzeren palen en roodgeverfde balken aan en ik blijf het lelijk vinden. (Cadeautje van de vorige bewoner, zeg maar.) En als ik dan toch even mag dromen: een mooie zonnewering en composiet vlonderplanken zou ik ook best gaaf vinden. Maar ja, die dromen neem ik wel mee naar mijn volgende huis.

Omdat ik best pro zelf groente en fruit verbouwen ben, vind ik het leuk dat ik hier elk jaar flink wat druiven en aardbeien uit het perk kan plukken. En wanneer de tomatenplant een groeispurt heeft gemaakt, verwacht ik ook hier deze zomer flink van te kunnen oosten. Dit is iets dat ik sinds ik hier woon elke zomer doe en ook dit jaar mocht ‘ie niet ontbreken.

Kijkje in mijn (moes)tuin

Moestuinproject #04

Muntplant die de brand hier overleefd heeft. Uiteraard moet ik hier weer een leukere pot of emmer voor op de kop tikken..

12 juni 2017 - Moestuin 6

De tomatenplant die ik bij wijze van sponsoring van een goed doel kocht. Hij was een stukje kleiner in het begin en dus kan ik stellen dat ‘ie het goed is gaan doen. Ook voor dit hoekje van mijn tuin geldt dat ik er nog even met wat tuingereedschap doorheen moet rossen voor alles er naar wens uitziet.

12 juni 2017 - Moestuin 7

Vorig jaar had ‘ie even een mindere tijd, maar dit jaar is mijn aalbessenstruik sterker terug dan ooit. De plant is enorm gegroeid en als niet elke vogel in de buurt het op deze bessen gaat voorzien, kunnen we hier flink van eten. Leuk!

12 juni 2017 - Moestuin 10

Ook de aardbeien uit eigen tuin zijn elk jaar een groot succes. Toen ze het eenmaal goed begonnen te doen, konden I. en ik dagelijks aan handjevol aardbeien uit de tuin plukken.

12 juni 2017 - Moestuin 11

Het is alleen jammer dat één van mijn achterburen recentelijk met een onkruidverdelger heeft gespoten, want op dit moment zijn heel veel planten en bladeren in dit perk bruin en verbrand.. Dus veel van mijn aardbeienplanten hebben het niet overleefd. Meh.

12 juni 2017 - Moestuin 12

Weer een grote trots: de druivenstruik. Zoals je kunt zien beginnen er hier zich al kleine trosjes druiven te vormen en dat betekent dat ik net als vorig jaar flink kan oogsten. Het ging hier op een gegeven moment zo hard dat we elke dag verse druiven konden eten. En uit eigen tuin smaakt het dan toch iets beter. ;)

De AH-moestuintjes a.ka. het moestuinproject

12 juni 2017 - Moestuin 13

De zonnebloemen. Heeft iemand enig idee hoe lang of groot deze zonnebloemen gaan worden? Beloven dit echt van die lange joekels te worden of blijven ze dit formaat?

22 mei 2017 - Moestuinproject 1_zpstcinekt8

Met de rest van de bloemen uit m’n moestuincollectie gaat ’t iets minder goed. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik deze planten ook behoorlijk verwaarloosd heb. Op mijn to do-list voor deze week staat dan ook het verpotten van deze kleine exemplaren. Want hee: ik ben natuurlijk wel benieuwd naar het bloemenfestijn dat straks tevoorschijn komt..

12 juni 2017 - Moestuin 4

Voor de komkommer- courgette- en augurkenplant vond (vind!) ik het vinden van ‘passende woonruimte’ een stuk lastiger. Ik weet dat het grote planten worden en om deze stuk voor stuk over het terras te laten kruipen, is met het oog op I. natuurlijk niet zo handig. Ik denk dat ik ze daarom eerst maar even van een grotere pot ga voorzien en op zoek ga naar grote manden.

12 juni 2017 - Moestuin 3

Volgens mij is dit de augurkenplant en aan de hoeveelheid bloemen te zien, doet hij het prima.

12 juni 2017 - Moestuin 5

Close-up van zo’n bloem.

12 juni 2017 - Moestuin 8

Deel van de paksoi die ik gezaaid heb. Eigenlijk kom ik enorm ruimte tekort, maar voor dit jaar is het even niet anders. (En dan de sla. Mensen, ik heb nog nooit zoveel slaplanten bij elkaar gezien en ik moet eerlijk bekennen dat ik gewoon NIET MEER WEET waar ik ze laten moet. In de tuin uitzetten vind ik geen optie, omdat het hier stikt van de katten die mijn perk als kattenbak beschouwen, maar wat wél een optie is, weet ik (nog) niet. Lastig.)

12 juni 2017 - Moestuin 1

Goudsbloem (die het van de bloemen dan wel weer goed doet) en een klein komkommerstekje. Blijkbaar vonden deze planten het zo gezellig op mijn vensterbank, dat er baby’s geboren werden.

12 juni 2017 - Moestuin 9

Dit is de komkommer- of courgetteplant. (Ik heb geen zin om buiten op het labeltje te spieken.) Een beste klimmer en voor nu lijkt dit mij de beste optie qua planten. En dan is het afwachten geblazen! In mijn voortuin heb ik trouwens ook een aantal cherry tomatenplanten uitgezaaid. Het is hier namelijk lekker zonnig en dat belooft dus veel goeds deze zomer.

Zo, dat was mijn portie groen weer voor deze week. Over een paar weken hopelijk foto’s van een eerste oogst! Wie trouwens tips heeft voor goede bakken, mini kasjes of andere zaken, mag dit uiteraard met me delen. Ik heb ongetwijfeld wel een paar lezers met groene vingers tussen mijn fanbase zitten. ;)

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reply Dit was juni '17 • daarwaseens.nl 29 juli 2017 at 19:42

  […] schreef een voorlaatste update over mijn moestuinproject van dit jaar. Inmiddels staan alle planten die het overleefd hebben buiten en heb ik al wat sla, […]

 • Reply GEWOON SHER 12 juni 2017 at 23:07

  Ohhh ik wil ook een moestuintje! Maar ik ben zo’n iemand die nog niet eens een kaktus kan onderhouden. :( N.a.v. ons Twittergesprek mis ik alleen nog wel de frambozen hoor.

  • Reply Olga 27 juni 2017 at 07:58

   Haha, die frambozenstruik heb ik al wel, maar moet ik nog ophalen. Die staat namelijk nog bij mijn moeder in een pot in de tuin. Maar of ik er nu echt zoveel fruit van ga oogsten dat ik er lekkere vla van kan maken, weet ik niet hoor. ;)

 • Reply Anna Maria 12 juni 2017 at 15:48

  Oh wat ziet dat er goed uit, ik heb twee buren die helemaal niks aan de tuin doen… Ook een nadeel maar daarvan gaan mijn plantjes gelukkig niet dood.

  • Reply Olga 27 juni 2017 at 08:01

   Oh dat lijkt me wel heel vervelend. Mijn handen gaan dan altijd jeuken, want dan wil ik er zelf wel iets mee gaan doen. Ik vind werken in de tuin namelijk wel leuk en je hoeft echt niet veel geld uit te geven aan tuinspullen om er een leuke plek van te kunnen maken. Hier ook vrijwel alles tweedehands of gratis weten te scoren en ik vind dat prima. Veel planten heb ik gekregen of uit tuinen van lege huizen geschept (toch zonde als er niks mee mee gedaan wordt) en bijna alle tegels heb ik van kennissen en buren of MP/FB. Beetje een ratjetoe, maar omdat het wel in een patroon ligt, staat het niet slecht :) Moet dit jaar nog een klein stukje laten betegelen en dan wil ik nog een klein afdakje hebben en dan vind ik het wel mooi voor dit jaar. :D

  Laat een reactie achter