18 augustus 2017

Neem me mee op reis

Geplaatst in: persoonlijk

Wishlist voor op reis

Geïnspireerd door het blog van Shirley deel ik vandaag mijn reisverlangens met jullie en blik ik terug op de landen en steden die ik de afgelopen jaren heb bezocht.

Afbeelding via Shutterstock.

Niet zo reislustig als je denkt..

Om eerlijk te bekennen valt het met dat reisvirus in mij best wel mee. Ik hoef namelijk niet per se heel ver op reis te gaan om in een tevreden mens te transformeren. Want geef me mooi weer, een fijn bed of goede stoel om in te hangen en een stapel leesvoer binnen handbereik en ik weet me prima te vermaken. Of nou ja, zo ging het er aan toe voordat ik moeder werd natuurlijk, want tegenwoordig lees ik vooral veel in mijn voortuin, terwijl ik een spelende I. in de gaten houd.

Als het over een paar jaar trouwens écht leuk wordt om er met een kind opuit te gaan, heb ik nog wel een paar wensen klaarliggen, maar ook voor mij persoonlijk staat er nog het één en ander op mijn lijstje klaar. En over die wensen wil ik je graag wat meer vertellen.

Mijn wishlist voor op reis

Venetië – Venetië is een stad die ik zonder specifieke reden op mijn wishlist geplaatst heb. Ik ken de stad alleen vanuit boeken of films en weet dat het varen in een gondel een toeristische attractie is. Maar buiten dat om sta ik blanco in dit toekomstige reisavontuur.

Wenen – Stiekem een beetje beïnvloed door de Sissi-films ben ik erg benieuwd naar Wenen. In mijn hoofd stel ik deze stad altijd erg romantisch voor: met grote oude gebouwen en veel paardenkoetsen op straat.

Wenen

Wenen – Afbeelding via Kagan Kaya // Shutterstock.com.

Dublin/Ierland – Ook voor Dublin en Ierland geldt dat ik de stad en het land (en de sfeer waarschijnlijk) alleen vanuit de vele boeken en films ken waarin stad en land een rol spelen. En waarschijnlijk daarom staan ze al een tijdje op mijn reislijst. Anders dan bijvoorbeeld Venetië en Wenen stel ik me Dublin juist heel sober voor. Kan ook niet missen, want door de vele beschrijvingen en uitbeeldingen van armoede kan dat niet anders. En is het jullie ook wel eens opgevallen dat het er in series of films AL-TIJD lijkt te regenen? Toch heeft dat misschien ook wel zijn charmes, want regen buiten biedt natuurlijk volop de mogelijkheid om binnen zoveel mogelijk pubs en eettentjes te verkennen.

Berlijn – Bruisend en modern, dat is wat ik me bij een stad als Berlijn voorstel. En uiteraard veel te groot om in een dag of vijf te verkennen, maar dat maakt de mogelijkheid tot terugkeer weer gemakkelijk. En waarom Berlijn op mijn reislijst staat? Dankzij de vele geschiedenislessen natuurlijk. Een beetje een do before you die-dingetje als je het mij vraagt.

Brandenburger Tor, Berlijn

Brandenburger Tor – Afbeelding via Shutterstock.

Aanraders

Antwerpen – In een grijs en ver verleden ben ik een keer een weekend naar Antwerpen geweest. Een stad die in de zomerperiode absoluut is aan te raden voor een (lang) weekend weg. Ik kan me nog herinneren dat ik de stad en het centrum erg mooi vond: veel winkels met restaurants en terrassen afgewisseld en bovendien ook nog een dierentuin erbij. Je kunt er dus voor kiezen om een dag aan het in- en uitlopen van de vele winkels te besteden, maar volgens mij zit het op het gebied van cultuur ook wel snor. De Antwerpse Zoo kan ik je in ieder geval aanbevelen: lekker groot en een beetje nostalgisch doordat er veel oude elementen van de oorspronkelijke dierentuin zichtbaar zijn gebleven. Hoe het zit met de parken weet ik niet, maar je kunt er beslist goed ‘chillen’ langs het water. Met wat eten en drinken op zak kun je daar dus een heel leuke avond beleven.

Wishlist voor op reis

Londen, april 2016 – Eigen beeldmateriaal.

Londen – In april 2016 bracht ik vijf dagen in Londen door en omdat ik de luxe van een local mocht ervaren, heb ik ontzettend veel van Londen en het ‘gewone’ leven kunnen zien. Ook deze stad kan ik aanbevelen op je reislijst te plaatsen als je ‘m nog niet bezocht hebt, want Londen/Engeland heeft gewoon een bepaalde charme over zich hangen. Uiteraard heb ik ook een heleboel populaire plaatsen bezocht, maar juist het bezoeken van leuke kroegen, barretjes en andere ‘lokale’ toffe dingen maken deze stad bijzonder. Aan te raden zijn: Camden Town, de musea (want: gratis) en het bewandelen van de beiden bruggen en het gebied eromheen.

Parijs – Mijn eerste zelf uitgestippelde reis maakte ik naar Parijs. Gewoon puur omdat de stad al heel lang op mijn wishlist stond en ik er destijds wel reisgezelschap voor had. Met een metrokaart geschikt voor een x-aantal zones (departementen?) reisden we in zo’n vijf dagen tijd ‘heel de stad’ door en ben ik nog steeds erg tevreden over het aantal hotspots en toeristische hoogtepunten die ik bekeken heb. Toch zou ik vooral deze reis nog een keer over willen doen, omdat ik het reizen met mijn gezelschap niet zo leuk vond. En als je maar met z’n tweetjes bent, is dat natuurlijk wel jammer.

Centre Pompidou

Centre Pompidou – Afbeelding via Takashi Images // Shutterstock.com.

Barcelona – Van de twee buitenlandse schoolreizen die ik op het middelbaar maakte, vond ik die naar Barcelona echt geweldig. Omdat we in de eerste week van april vertrokken, was het daar al prachtig weer en hoefden we geen dikke winterjassen met ons mee te zeulen. En dat we als scholieren van een jaar of achttien ’s avonds voldoende vrijheid kregen om uiteten te gaan en ons spaargeld in de Bershka en Zara uit te geven, was natuurlijk ook wel fijn. ;) Wat ik aan Barcelona vooral erg mooi vond, was het Parc Güell. Dit is een heel groot park voorzien van veel kleur (mozaïek), beelden, gekleurde wanden en huizen in de stijl van het snoephuis van Hans en Grietje. Het nadeel? Er wordt ZO ontzettend veel geroofd dat je heel erg op je hoede moet zijn.

En dan natuurlijk de grote vraag: waar gaat jouw volgende reis naartoe?

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reply TAG: 25 levensvragen - Over mijn antwoorden op wel 25 heel belangrijke vraagstukken • daarwaseens.nl 31 augustus 2017 at 21:55

  […] ben ik vorig jaar al eens in Engeland geweest en dat vond ik onwijs tof. Zoals je trouwens op mijn reis-wishlist hebt kunnen zien staan, ben ik ook erg benieuwd naar het buurland van Engeland: […]

 • Reply Lenneke 20 augustus 2017 at 09:58

  Ik wil heel graag naar Berlijn en Cuba. En weer naar de stad die mijn hart gestolen heeft: Barcelona.

  • Reply Olga 21 augustus 2017 at 18:36

   Barcelona vond ik heel mooi en fijn om te bezoeken. Wat vreselijk dat ‘ie nu zo in het nieuws komt he, toen ik dit blog inplande had net die aanslag in Barcelona plaatsgevonden en toen ik mijn lijst met tips bekeek, zag ik dat in bijna al die steden sinds mijn bezoek een aanslag is geweest. Supernaar- en eng :(

 • Reply Anna Maria 18 augustus 2017 at 07:01

  Wat heerlijk zeg, Berlijn wil ik ook nog wel eens naar toe, afgelopen vier jaar zijn wij naar Lefkas en Corfu geweest. Wij gaan om de twee jaar een beetje weg. Volgende reis zal in Nederland zijn of in België. Vanwege dat het eerste vakantie met de kleine meid gaat zijn. En ik super fijne vakanties vroeger heb gehad op simpele boerencampings.

  • Reply Olga 21 augustus 2017 at 18:38

   Ik was en werd vroeger veel te wagenziek om naar het buitenland op vakantie te kunnen gaan, dus gingen mijn ouders en ik ook gewoon in Nederland en in de provincie op vakantie. Heb daar ook prima herinneringen aan en vind dat je voor een klein kind trouwens niet per se heel de wereld over hoeft te reizen om het een leuke vakantie te bezorgen. Had het hier aan een lokaal strandje ook altijd prima naar mijn zin en daar heb ik niks van gemist hoor. Lokaal of buitenland: zand was zand! ;)

 • Reply evelien 18 augustus 2017 at 06:53

  Parijs, Berlijn en Barcelona staan zeker op mijn must visit lijstje.
  Voor wat grote vakanties ga ik voor de griekse eilanden, cuba, zuid afrika en Australie.
  Liefs,
  Evelien

  • Reply Olga 21 augustus 2017 at 18:39

   Zuid-Afrika leek me altijd heel mooi voor het opdoen van werkervaring (ik wilde er bijvoorbeeld les gaan geven), maar sinds ik moeder ben en me toch wat meer in de reisadviezen heb verdiept, heb ik ZA toch maar laten schieten. Ik neem liever geen risico’s meer, hoe mooi dat land ook moet zijn. :)

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.