5 september 2017

Zindelijk worden, hoe pakken ‘wij’ dat aan?

Geplaatst in: moederschap

Zindelijk worden

Zindelijk worden, nu I. de leeftijd van ruim twee (bijna drie) heeft bereikt, is ook hier het stukje ‘potty training’ in volle gang gezet. In dit blog trouwens geen foto’s van behaalde resultaten, enkel het verslag van een moeder die hier thuis niet zo snel met iemand over kan sparren. ;)

Afbeelding via Shutterstock.

Elk kind is anders en is op een ander moment klaar om zindelijk te worden. Lichamelijk zou een kind van 1,5 jaar al klaar zijn om te beginnen met zindelijk worden. De meeste kinderen krijgen pas interesse voor zindelijkheid tussen de 2 en de 3 jaar. Rond de 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk en rond de 7 jaar ook ‘s nachts. (Bron: opvoeden.nl.)

Zindelijk worden – Het begin

Als ik aan de zomer van 2016 terugdenk, denk ik niet alleen aan de relaxte middagen met I. in de achtertuin en het leren kennen van ‘nieuwe’ mensen, maar ook aan mijn eerste pogingen om I. zindelijk te maken. Want de combinatie van mooi weer, een kinderbadje binnen handbereik en de luxe om ongegeneerd in je blootje rond te mogen lopen (hij dan, niet ik), maakten van de omstandigheden gewoon iets heel ideaals om met mijn eerste poging tot potty training te beginnen.

Omdat I. toen een redelijk vast ritme had wat voeding, verschoning en slapen betreft, kon ik hem met een gerust hart luierloos rond laten lopen. Het potje plantte ik ergens op het terras in het zicht en over eventuele ongelukjes heb ik eigenlijk nooit moeilijk gedaan. Met een maatbeker water en eventueel wat bleek konden die sporen namelijk ook wel weer snel uitgewist worden. (En eh, ik vond dat ik toch maar ‘ergens’ met die zindelijkheidstraining moest beginnen.)

Ik kan me trouwens best voorstellen dat je dit als ouder van meerdere jonge kinderen wellicht anders aanpakt, omdat je niet constant op plasjes en poepjes bedacht kunt zijn, maar voor ons werkte deze ‘terug naar de natuur’-methode eigenlijk prima. Ik werd bovendien vaak genoeg om een doekje gevraagd om iets mee op te dweilen, dus dat zo’n natte plas op de grond niet helemaal oké was, snapte I. gelukkig ook zelf wel. ;)

Pauze ingelast

Toch moest ik mijn pogingen om I. zindelijk te maken even staken. In september vorig jaar kregen we hier namelijk allemaal een nieuw toilet en nieuwe badkamer toegewezen en dat betekende ruim twee weken lang niet kunnen douchen en van zeven tot vijf uur verschillende werklieden in en om het huis. En omdat m’n tuin tegelijkertijd werd aangepakt, was het met het blote rondlopen snel gedaan. Want iets met privacy en zo.

Het vervolg

Ergens begin dit jaar besloot ik om maar weer eens met het welbekende potje op de proppen te komen. Ook dit keer koos ik ervoor om I. regelmatig zonder luier om rond te laten lopen en wees ‘m natuurlijk vaak op de aanwezigheid van het blauwe plastic potje in de kamer. En uiteraard viel het kwartje op een gegeven moment en dus #HappyMom.

Natuurlijk ging dit vervolg aan training met dweilbeurten, droogdepsessies en extra was gepaard, maar ben ik gelukkig nooit tegen grote problemen aangelopen. Ik bedoel: ik was (ben!) al lang blij dat mijn kind nooit besloten heeft om met zijn eigen materiaal kunstwerken op de muur te maken, en die verhalen ken(de) ik toevallig OOK..

Wat hier trouwens heel erg geholpen heeft, is het creëren van een eigen plekje dat als toilet kan dienen. In mijn geval dus de badkamer waar het potje tegenwoordig staat en het geen ramp is als er wel eens naast het blauwe gevaarte gemikt wordt. Want die paar tegeltjes spoel ik wel weer schoon als ik aan het eind van de ochtend onder de douche stap en mijn kind verkleed heb.

Het idee achter het zindelijk worden vormt voor mij namelijk dat een kind begrijpt dat het niet eeuwig in een luier kan plassen en poepen en leert en aangeboden krijgt waar dit WEL kan en mag. En voor mij geldt dat dit echt niet meteen het toilet voor ‘grote mensen’ hoeft te zijn waar een wc-brilverkleiner en opstapje van Ikea klaarliggen om het toilet mee op te vrolijken.

Want over een paar maanden hebben we dat punt OOK wel bereikt, omdat nieuwe interesse is gewekt. Dat ‘ie voorlopig bij mooi weer de plantjes in het perk mag bewateren of de badkamer voor zichzelf heeft, vind ik dus een prima alternatief. Het gaat mij namelijk in de eerste plaats om het creëren van de bewustwording en het kunnen aangeven dat hij iets moet doen. En dat ik daar als moeder op leer in te spelen, is net zo belangrijk. Want zindelijk worden is natuurlijk een combinatie van signalen afgeven en ze allebei weer op te pikken.

Ik zal mijn kind(eren) overigens nooit straffen voor een ongelukje: samen schoonmaken is een beter alternatief. En wat betreft mijn woordkeuze ben ik ook wel voorzichtig. Ik leg dus liever uit dat grote mannen (lees: opa) naar de grote wc gaan, dan dat ik vertel dat luiers alleen door baby’s gedragen worden. Laat het kind maar naar iemand opkijken in plaats van dat het zich minder voelt. Een stukje positieve psychologie, zullen we maar zeggen.

Met een zoon die zijn opa een redelijk grote held vindt, zit het met mijn voorbeeld trouwens wel snor. Al heb ik onlangs wel de vraag gekregen of opa ook een luier draagt als hij fietst. Maar goed, wie zal het zeggen. ;)

En over fietsen gesproken: binnenkort fietsen we als onderdeel van de potty training gewoon een keertje luierloos naar oma toe. Gaat ’t goed, dan is dat supermooi en bij pech kan er natuurlijk snel verschoond worden. En verder? Time will tell & no pressure.

Over dertien jaar snapt ‘ie namelijk heus wel hoe je je volle blaas het beste kunt legen als je net je eerste biertjes gedronken hebt. ;)

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reply Dit was september '17 • daarwaseens.nl 2 oktober 2017 at 22:07

  […] meer persoonlijks verscheen er op 5 en 15 september. Ik schreef namelijk een persoonlijk stuk over mijn kijk op het zindelijk worden en hoe ‘wij’ dat hier aangepakt hebben én kondigde natuurlijk de geboorte van […]

 • Reply Anna Maria 6 september 2017 at 19:12

  Wat een fijn blogje om te lezen, over een tijd moeten wij hier natuurlijk zelf ook aan de slag. Gelukkig is ons meisje nog even lekker baby

  • Reply Olga 6 september 2017 at 20:24

   Dankjewel voor je reactie :) Wat je ‘training’ betreft: doe gewoon wat voor jou/jullie werkt en houd het positief. Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal en alternatieven gehad hebt, succes straks! :)

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.