10 oktober 2017

3 X Winterse soep

Geplaatst in: warme gerechten

3 X Winterse soep

Omdat ik in mijn kraamweek (en nog steeds) heel wat uur rechtop met G. in mijn armen heb doorgebracht (want: reflux), schoot het koken er écht bij in. Ik trof het dus wel met een vader die me regelmatig ’s avonds nog een bord pasta of kom soep kwam brengen. En zo kwam het dat ik voor het eerst in mijn leven pompoensoep proefde en dat beviel me best. Met Halloween voor de deur dus een prima reden om de komende tijd nog eens opnieuw om dit soepje te vragen. Maar pompoensoep is natuurlijk niet de enige soep die je deze winter lekker vaak klaar zou kunnen maken. In dit blog mijn top drie van winterse soepjes. Eet smakelijk!

Afbeelding via Anna Pustynnikova // Shutterstock.

Allereerst het recept voor de pompoensoep!

Pompoensoep, de ingrediënten:

  • 1 teen knoflook
  • 1 stuk gember zo groot als halve vinger, geschild
  • 1 grote ui (2 kleine)
  • 1 flespompoen (te koop bij o.a. Albert Heijn)
  • 3 winterwortels
  • 1 appel
  • 1 sinaasappel
  • 1 liter groentebouillon (= 1 liter water en 2 groentebouillontabletten; kippenbouillon kan eventueel ook)*
  • Salviablaadjes, spekreepjes en crème fraîche zijn opties voor een extraatje

* Omdat de soep vrij dik wordt, kun je eventueel extra water toevoegen.

Overige benodigdheden:

  • Soeppan
  • Staafmixer

Dit moet je doen:

  • Hak de knoflook en gember fijn, en snijd de ui(en) en pompoen in blokjes. Snijd ook de wortels en appel in blokjes en pers de sinaasappel uit.
  • Plaats een soeppan op het vuur en zet dit middelmatig hoog. Doe vervolgens een paar lepels olijfolie in de pan en bak de knoflook, gember en ui kort aan.
  • Voeg vervolgens de wortel en pompoen toe en schep het mengel om. Let op: het mengels moet niet zwart worden!
  • Voeg daarna de bouillon en stukjes appel toe, plaats het deksel op de pan en breng het geheel zachtjes aan de kook.
  • Laat het geheel twintig tot dertig minuten zachtjes koken.
  • Voeg vervolgens de sinaasappelsap aan de soep toe.
  • Ten slotte mix je met de staafmixer alles tot een gladde massa en kun je de soep opdienen. De salviablaadjes, (gebakken) spekreepjes en crème fraîche zijn extra opties voor een topping.

Ik begrijp als geen ander dat je bij het lezen van ‘wintersoep’ direct denkt aan soepjes als erwtensoep of bruine bonensoep. Want beide soepen behoren namelijk écht tot de winterse kost en daarom kan de welbekende snert (erwtensoep dus) niet in dit rijtje ontbreken. Voor de talloze manieren van klaarmaken verwijs ik je graag door naar een website als Smulweb.nl of AH.nl. Daar vind je zeker alles wat je nodig hebt.

3 X Winterse soep

Afbeelding via Margoe Edwards // Shutterstock.

Erwtensoep, de ingrediënten:

  • 1½ liter kraanwater
  • 1 eetlepel zout
  • 300 gram spliterwten
  • 2 schouderkarbonades
  • 1 laurierblaadje
  • 1 knolselderij
  • 2 preien (dun)
  • 25 gram selderij (vers)
  • 1 rookworst

Dit is een recept geschikt voor vier personen.

Overige benodigdheden:

  • Een flinke soeppan

Dit moet je doen:

  • Breng het water met zout, erwten, karbonades en laurier aan de kook en laat dit twintig minuten zachtjes doorkoken.
  • Snijd ondertussen de knolselderij in stukjes, de prei in dunne ringen. Snijd ook de selderij in kleine stukjes.
  • Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes. Roer het vlees, de knolselderij, prei en ¾ van de selderij door de soep. Leg de rookworst in de pan en laat het geheel nog twintig minuten zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig.
  • Haal ten slotte de rookworst uit de pan en snijd deze in plakjes. Een deel van de worst kun je weer door de soep roeren; een ander deel kun je gebruiken om de soep mooi mee op te dienen. Je kunt eventueel nog extra kruiden zoals rozemarijn of wat grof zeezout en peper over de soep strooien.

Kerriesoep maken

Eerder dit jaar deelde ik het recept voor kerriesoep met jullie. En omdat het best een pittig soepje is, vind ik dat hij ook prima in dit rijtje met ‘opwarmers’ past. Ik maakte de soep from scratch met hulp van een beschrijving die ik via Smulweb.nl had achterhaald, maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor kerriesoep uit een pakje gaan. (En zo vond ik ‘m zelf altijd het lekkerst.)

Kerriesoep, de ingrediënten:

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden, ik gebruikte meer, omdat ik van knoflook houd)
  • 1 Spaans pepertje (fijngesneden)
  • 2 eetlepel gember (vers, geraspt, ik gebruikte poeder)
  • 2 sjalotjes (ik gebruikte een grote ui, kan ook)
  • 2 eetlepels kerriepoeder Madras of Garam Massala (ik gebruikte huismerk kerriepoeder van de Albert Heijn)
  • 1 eetlepel koenjit
  • 2 eetlepels bloem (ik gebruikte uiteindelijk meer om de soep te laten binden)
  • 1½ liter warme kippenbouillon
  • 400 gram kipfilet, in blokjes
  • 2 flinke stangen prei (fijngesneden)
  • 2 deciliter kokosmelk
  • 2 eetlepels koriander (fijngesneden)
  • taugé (optioneel, deed ik wel, want: lekker)

Overige benodigdheden:

  • Grote soeppan
  • Scherp mes en plan

Dit moet je doen:

  • Voor de beschrijving van dit recept verwijs ik je door naar het blog van 3 maart 2017. Hier kun je namelijk van begin tot eind lezen wat je moet doen om deze kerriesoep na te maken.

En welke winterse soep staat er binnenkort in jouw keuken op het vuur te pruttelen?

Liefs Olga

Gesponsord bericht of ontvangen producten

Vorige post Volgende post

4 reacties

  • Reply Lenneke 15 oktober 2017 at 06:42

    Oja. Ik moet dus nog steeds een staafmixer kopen!

    • Reply Olga 20 oktober 2017 at 20:53

      Action! #TipVanFlip

  • Reply Anna Maria 11 oktober 2017 at 09:50

    Oh pompoensoep, dat is zo lekker eten wij hier tot ergernis van meneer heel vaak!

    • Reply Olga 12 oktober 2017 at 07:38

      Die houdt weer van ander eten? ;)

    Laat een reactie achter