20 oktober 2017

Of bevallen bevalt..

Geplaatst in: baby, zwanger

Bevallen

Wanneer ik deze update typ, is het donderdag 5 oktober en heb ik net mijn oma met haar vijfentachtigste verjaardag gefeliciteerd. En niet alleen m’n oma heeft vandaag iets te vieren, ook mijn kleine babyman is alweer drie hele weken oud. Drie hele weken: wat vliegt de tijd!* Hoog tijd om nog eens terug te blikken op het moment dat ik zoon nummer twee voor het eerst in mijn handen hield. Of bevallen bevalt? Dat kom je snel genoeg te weten.

* Inmiddels vijf weken, want ik kom op dit moment eigenlijk niet zo heel erg aan het schrijven van blogs e.d. toe.

Hoera een broertje!

Voor wie ’t de afgelopen weken gemist heeft: op donderdag 14 september j.l. is mijn tweede zoon en het broertje van I. geboren. Het klopt inderdaad dat je hier de afgelopen maanden niets over hebt kunnen lezen, omdat ik het eigenlijk wel oké vond dit niet overal aan de grote klok te hangen. Met name in het begin was het namelijk niet zeker of alles wel goed zou blijven gaan en dat was voor mij een reden om niet (meteen) alles op social media te delen. Gelukkig is die onzekerheid nu voorbij en kunnen we met zijn allen van dit mooie mensje genieten. En dat doe ik maximaal!

Of bevallen bevalt..

Op donderdag 14 september werd ik om half vier ’s ochtends wakker van wat gerommel, krampen en gebroken vliezen. Voor mij hét signaal dat het niet lang meer zou gaan duren voordat ik mijn tweede kindje zou ontmoeten. Omdat ik inmiddels al over de 39 weken zat en het zwanger-zijn me al een tijd tegen begon te staan, was ik echt ontzettend blij te voelen dat alles begonnen was. Weg met die buik en het beperkte bewegen en hallo nieuw leven.

Toch wel erg snel

Om een lang verhaal kort te maken: in de daaropvolgende drie uur bevond ik me afwisselend op het toilet en in de badkamer om de weeën op te vangen. Gewoon alleen en lekker in het donker, omdat ik dat het prettigste vond. Achteraf heb ik het tempo van de weeën trouwens een beetje onderschat. Ik realiseerde me pas dat ze al lang en breed om de één tot twee minuten kwamen toen ik wat berichten op WhatsApp begon terug te lezen. Maar hee: da’s een weet voor de volgende keer. ;)

In tien minuten gepiept

Om half zeven stond de verloskundige voor de deur, die de slaapkamer snel bevallingsproof maakte. Ik gaf aan dat ze maar moest vertellen wat ik wanneer moest gaan doen – bevallen terwijl er een gynaecoloog tussen je benen aan een pomp staat te sjorren is natuurlijk even wat anders dan au naturel in de slaapkamer met je benen in de lucht – en na zo’n twintig minuten was het gelukkig al zo ver. En met alleen de verloskundige (de kraamhulp kwam te laat) en de – uiteraard – opgetrommelde M. in de buurt kon het feest beginnen.

Tien minuten later was alles alweer voorbij: de baby lag verfrommeld en wel op mijn buik en ik voelde me nog een beetje beduusd door het snelle tempo. In vier uur tijd van gebroken vliezen naar een baby in mijn armen: ideaal! Ook dit keer vond ik het bevallen zelf prima te doen en heb ik het wederom als pijnloos ervaren. Ik mocht dan ook snel zelfstandig douchen en stuurde twee uur na de bevalling alweer een fris en fruitige foto het wijde web op.

Bevallen

Alleen maar liefde, van alle kanten, in soorten en maten.

Zal ik foto’s maken?

Dat ik tijdens het bevallen zelf nog de instellingen van mijn spiegelreflexcamera probeerde te veranderen, was waarschijnlijk het grootste hoogtepunt. Niet heel gebruikelijk, begreep ik later. Want niet veel vrouwen zijn in staat om op het moment suprême met een kind tussen hun benen rustig op de knopjes van een camera te drukken. Dat de eerste foto’s van G. met een telefoon zijn gemaakt, vind ik stiekem wel een beetje jammer, maar hee: het was even niet anders. En die schade heb ik inmiddels ruim ingehaald hoor. Want eens een fotograaf, altijd een fotograaf. ;)

Het feit dat alles me wederom weer zo is meegevallen, is dan ook precies de reden waarom het hele bevallen mij an zich wel bevalt. Al weet ik nu dat ik in het vervolg liever tien keer thuis beval dan nog een keertje met toeters en bellen in het ziekenhuis. Ik vond het dit keer namelijk echt perfect en klein en intiem: echt een goedmakertje voor drie jaar geleden. En dat die kraamhulp het qua tijd niet wist te redden, vond ik ook geen ramp. Ik heb in de acht dagen die volgden namelijk een perfecte hulp in huis gehad en heb niet te klagen.

Maar hoewel blij met de snelle en voorspoedige bevalling, schrok ik nog wel even bij het zien van de navelstreng. Hier bleek namelijk een dikke knoop in te zitten en als de baby hier tijdens de zwangerschap aan getrokken had, had alles er voor ons beiden niet zo goed uitgezien. Toch wel naar om zo met je neus op de feiten gedrukt te worden. Dat alles lang niet zo vanzelfsprekend is ‘als het lijkt’, begrijp ik nu een stuk beter. Ik ben dan ook oprecht blij dat die negen maanden dragen voorbij zijn en dat het echte genieten kan beginnen.

Bevallen

En welkom mooi broertje van I. Let the adventure begin. ♥

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reply Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent! • daarwaseens.nl 3 maart 2018 at 14:12

  […] ik de eerste weken en maanden niet veel over de gezondheid van G. Dat ‘ie met een flinke knoop in de navelstreng op de wereld is gezet, vond ik namelijk al heftig genoeg (om met jullie te delen). Maar ook hier […]

 • Reply Post Pregnancy Tag - Over snel bevallen, kwaaltjes & gebroken nachten.. 7 november 2017 at 19:04

  […] voel je je? Ik voel me naar omstandigheden eigenlijk best goed. Het bevallen zelf ging ontzettend snel en in tegenstelling tot de vorige keer heb ik daar dit keer geen schade […]

 • Reply maup 7 november 2017 at 12:50

  ongelooflijk allemaal! inderdaad nu genieten!!

 • Reply Happy list #29 • daarwaseens.nl 6 november 2017 at 06:31

  […] herstel en een snelle bevalling om op terug te kijken. Voor de geïnteresseerden: ik schreef er nog een blog over. ♥ Slapende baby’s. En bij voorkeur een slapende baby bovenop mij. Dat gezucht en […]

 • Reply Dit was oktober '17 • daarwaseens.nl 2 november 2017 at 21:57

  […] Of bevallen bevalt, is een vraag die ik met ‘Ja’ kan beantwoorden. De thuisbevalling van mijn tweede zoon ging namelijk zo goed en snel dat ik er echt met een heel fijn gevoel op terug kan kijken. Ik weet natuurlijk wel dat elke bevalling anders ervaren wordt, maar deel ook bewust mijn verhaal om te laten zien dat ’t niet altijd lang hoeft te duren en pijnlijk of vervelend hoeft te zijn. […]

 • Reply Rianne 22 oktober 2017 at 18:08

  Wat mooi!!! Geniet er van!

 • Reply Lenneke / freelennse.nl 22 oktober 2017 at 08:44

  Ik vind het een prestatie van jewelste en dat meen ik echt.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.