7 november 2017

Post Pregnancy Tag

Geplaatst in: blogs en tags

Post Pregnancy Tag

Twee kindjes rijker en een blog waarop stukjes over het moederschap niet mogen ontbreken. Met een baby van bijna twee maanden oud vond ik het daarom de hoogste tijd de Post Pregnancy Tag in te vullen. Lezen jullie mee?

Post Pregnancy Tag

Hoe oud is je kindje nu?
M’n tweede telg is alweer bijna twee weken oud. Hij is namelijk op 14 september geboren en dat is stiekem best een tijd geleden. En als je het mij vraagt, zijn al die clichés waar hoor: de tijd vliegt!

Hoe voel je je?
Ik voel me naar omstandigheden eigenlijk best goed. Het bevallen zelf ging ontzettend snel en in tegenstelling tot de vorige keer heb ik daar dit keer geen schade aan overgehouden. (Toen minimaal hoor, maar het blijft natuurlijk altijd een fijner idee dat er niet aan je gesleuteld hoeft te worden.) Na de geboorte van I. heb ik nog wel even drie dagen vol spierpijn rondgelopen en dit keer was dat gevoel binnen no time verdwenen. Ik liep dit keer dan ook veel sneller buiten rond en deed vanaf de eerste nacht alle voedingen etc. zelf. Wel even aanpoten, maar toch voelde ik mij daar lichamelijk niet slecht onder.

Nog last van kwaaltjes?
Nee, ik voel me naar omstandigheden prima. Natuurlijk merk je als vrouw wel íets van het feit dat je (weer) een baby op de wereld hebt gezet, maar dingen als haaruitval of een blijvend slechte huid heb ik nog niet (hoeven) ervaren. Sterker nog: de huid van mijn gezicht ziet er juist nú stukken beter uit vergeleken met mijn huid van voor de bevalling.

Is je eetlust veranderd?
Nee, mijn eetlust is niet veranderd. Ik ben namelijk al lang blij als ik eens op tijd aan eten toekom. En wat er dan op mijn niet zo creatieve menu staat, gaat dan wel naar binnen. Tijdens mijn tweede zwangerschap had ik trouwens ook niet heel veel last van cravings, terwijl ik de eerste keer wel heel specifieke dingen wilde eten. Het enige dat ik wel met liters weg kon tikken, was ijsthee green (van de Lidl). Ook dat stond tijdens de zwangerschap van I. hoog op mijn zogeheten prioriteitenlijstje. ;) Wat ik trouwens enorm vies vond, was vlees. Brr..

Zwangerschapskilo’s?
Ik ben ergens op de 56 kilo blijven steken. De ene keer woog ik 55, de andere keer 56. Ook tijdens de zwangerschap van I. bleef ik rond dit gewicht hangen. In totaal ben ik nog geen tien kilo aangekomen en die tien kilo was er na de bevalling ook zo weer van af. (Al weet ik niet precies hoe het nu met mijn gewicht staat, ik heb me al een tijd niet meer gewogen.)

Post Pregnancy Tag

Oude foto, augustus 2014.

Hoe kijk je terug op je zwangerschap?
Het was lichamelijk gezien wel een rustige zwangerschap, maar niet per se eentje die ik over zou willen doen. Emotioneel gezien vond ik het best zwaar en heb ik – zeker in het begin – ook best in onzekerheid gezeten m.b.t. de gezondheid van het kindje.

Hoe kijk je terug op je bevalling?
Positief. Voor mij was het een goede, maar vooral ook leuke en leerzame ervaring en ik zou het zo nog tien keer overdoen. Het proces duurde nog geen vier uur en in precies tien minuten tijd is G. geboren. Daar teken ik voor hoor!

Liever nog zo’n zwangerschap of liever nog zo’n bevalling?
Beslist liever zo’n bevalling. Ik werk liever in vier uur ergens naartoe dan dat ik ruim negen maanden moet wachten. Bovendien ben ik niet zo’n vrouw die haar hele hebben en houden dan speciaal vast wil leggen of dat met mooie kleding accentueert. Even bevallen komt me dan beter uit dan steeds minder flexibel worden en wachten tot het eindelijk zo ver is.

Zijn er dingen die je anders had gewild?
Ik heb dit keer een stuk minder foto’s gemaakt dan tijdens de zwangerschap van I. en nu vind ik dat wel jammer. En hoewel ik net schreef dat ik er niet per se van houd speciale shoots te doen, had mij dat nu stiekem ook wel leuk gevonden. Ik vind het hebben van mooie foto’s dan wel weer fijn en dat mis ik nu een beetje. Wat ik trouwens ook heel jammer vind, is dat ik van deze (snelle) bevalling amper foto’s heb. Op het grote moment deed de camera het niet (kwestie van kaartje ontgrendelen, maar goed) en daarom heb ik daar alleen onscherpe mobielfoto’s van.

Post Pregnancy Tag

Tijdens de zwangerschap van I. Toen – gok ik – zeven maanden zwanger.

Hoe is het met jullie kindje?
Die doet het goed! In het begin heeft hij best veel last van reflux gehad, maar dat gaat nu met aanpassingen een stuk beter. Ook doet hij het veel beter sinds er een ritme voor hem gecreëerd is. Zo zie je maar: elk kindje is anders!

Hoe zijn de nachten?
Op dit moment gaan de nachten best goed. De ene keer meldt hij zich voor een laatste fles om een uur of tien en de andere keer pas om een uur of twaalf. En afhankelijk van die momenten slaapt hij (en ik dus ook) tot vier of zes uur ’s ochtends door.

Genietmomentjes?
Eerlijk? Ik geniet van elk moment: het voeden, het douchen, het verkleden, de lachjes, de huiltjes. En waar ik ook naar uitgekeken heb en wat nu ein-de-lijk kan, is het samen slapen en wakker worden. Ik schreef al eens eerder over het slaapritme van I. en dat hij eigenlijk altijd naast me in bed verder slaapt en daar is de aanwezigheid van de tweede telg ook aan toegevoegd. Echt super om ’s ochtends met twee drinkende kindjes op bed te liggen (uit een fles, geen borstvoeding) en dan rustig wakker te worden.

Bevallen

Samen op bed. 

De grootste verandering?
Omdat ik het met I. echt getroffen had qua slapen en ritme, heb ik dit keer echt even om moeten schakelen. Ik heb in het begin vooral veel en lang met een baby op de arm rondgelopen of met hem op bed gelegen. En dan niet gewoon liggen met een baby naast me, maar juist urenlang met hem bovenop me. Gelukkig had ik vrij snel door dat er iets meer dan ‘moederhonger’ in het spel was en dat bleek dus de reflux te zijn. Van bloggen, studeren of ‘gewoon’ wat doen komt overdag niet heel veel terecht. (Maar dat gaat wel weer de goede kant op, gelukkig.)

Aan het werk?
Ja en nee. Ik werk natuurlijk voor en aan mijn blog en ben ook weer met een stukje studie begonnen. Maar echt hardcore werken zit er nog even niet in. Afgelopen zomer heb ik het afronden van een studievak weer opgepakt en daar ben ik twee weken geleden na een lange pauze weer mee begonnen. Voor nu is dat écht het belangrijkste naast de zorg voor de jongens en katten. Ik verveel me in ieder geval niet zullen we maar zeggen. ;)

Jouw tip voor (aanstaande) moeders?
Als het je eerste kindje wordt en je weet (nog) niet zo goed wat je van het hele bevallen moet vinden, klik dan eens door tussen de reacties op mammablogs. Op deze sites vind je vaak veel ervaringen en wellicht helpt het je qua voorbereiden. Ik deed dit toen ik nog van I. moest bevallen en wist op die manier een klein beetje wat me eventueel te wachten stond.

Tip: hoe de geboorte van mijn tweede kindje ging, kun je in dit blog teruglezen.

Verder zou ik willen zeggen/tippen dat JOUW gevoel in principe klopt. Dus ga op je strepen staan als je voelt/vindt dat er iets niet in orde is met je lichaam of kindje of als je nog niet toe bent aan een bepaalde mate van bezoek. Volg ook je hart in het voeden en doe niks onder druk. (Maar laat ook iedereen in z’n waarde als je voor het één of ander kiest.)

Tip: een interessant boek over borstvoeding én waarom er niks mis is met flesvoeding is het boek De melkfabriekIk schreef er een lovend stukje over en dat is hier terug te lezen.

En ten slotte zou ik je adviseren dingen bij twijfel eerst wel te doen. Iets als het maken van foto’s kun je namelijk maar één keer doen en doe je het bij twijfel niet, dan kun je dit onmogelijk herstellen. Baby’s groeien als kool en voor je het weet ben je drie fases in de ontwikkeling verder. Dus leg die buik vast, plan een bescheiden shoot en klik er tijdens de bevalling en kraamtijd op los. Je kunt alles altijd nog voor jezelf houden. ;)

Post Pregnancy Tag

Foto van afgelopen zomer, één van de weinige..

Zijn er dingen die jij tijdens je zwangerschap of bevalling anders had willen doen? Enne, schroom je niet om deze Post Pregnancy Tag ook over te nemen en in te vullen!

Liefs Olga

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reply Anna Maria 9 november 2017 at 20:32

  Wat super leuk om weer te lezen!!!

  • Reply Olga 10 november 2017 at 21:32

   En wat leuk dat je altijd reageert! :) Dankjewel daarvoor! X

 • Reply annouska 9 november 2017 at 10:58

  Oeh wat een leuke tag om meer te weten te komen over jouw gezinsleven. Het lijkt mij trouwens best lastig om een studie af te ronden als je in je eentje twee kinderen op voed. Respect voor jou dus! Netjes trouwens dat je zo weer op gewicht zat, ik ben helaas 5 kilo extra blijven wegen ;)

 • Reply merel 8 november 2017 at 18:22

  Wauw wat ben je mooi zwanger en wat ben je stoer! Knap hoe je het allemaal doet, ookal is moeder liefde zo’n energie-opwekker. Bijzonder. Ik had ook achteraf een mooie shoot willen doen, maar het idee van een laken in een bos stond mij een beetje tegen. De volgende keer ga ik dat zeker wel doen, al is het alleen voor in een album :-).

  • Reply Olga 8 november 2017 at 20:45

   Ja ik was/ben ook niet helemaal het type van ‘verliefd in de camera met handje op je buik’, dus dat heb ik beide keren niet gedaan. Maar gewoon iemand wat mooie en goede foto’s laten nemen over de hele periode heeft wel een meerwaarde vind ik dan. Maar goed, dat was er dit keer niet en ik maak het maar gewoon goed met mezelf door NU veel op beeld vast te leggen. Vind het maken en vullen van albums namelijk wel erg leuk, dus met die foto’s komt het wel goed. Bedankt voor je berichtje! Hopelijk tot de volgende keer! X

  Laat een reactie achter