31 maart 2019

Throwback tag!

Geplaatst in: blogs en tags, persoonlijk

Throwback tag

Ik groeide op in de jaren 90: de tijd van de Spice Girls, plateauzolen, kleine tv’s, cassettebandjes en trainingspakken in pastelkleuren. Mijn kindertijd was een goede zonder zorgen en daar blik ik vandaag in de throwback tag op terug!

Noot vooraf: ik deed inspiratie voor dit blog op toen ik op cynthia.nl rondkeek. Voel je vrij om de vragen over te nemen!

1. In welk jaar ben je geboren?
Ik ben geboren in het jaar 1990, op 1 april om precies te zijn. Dat betekent dat ik bijna jarig ben!

2. Heb je foto’s van jezelf van toen je jonger was? Zo ja, laat eens zien.
Er zijn albums vol met foto’s van mij als klein kind, maar daar heb ik er niet veel van op mijn laptop of telefoon staan. Op de foto links ben ik zo’n anderhalf tot twee jaar oud en liep ik met een pak kattenbrokken rond te sjouwen. Mijn vader of moeder betrapte me precies op het goede moment, zoals je kunt zien. Op de foto rechts zie je een kaptafel die ik voor Sinterklaas kreeg. Ik ben volgens mij vier jaar oud.

Throwback tag

3. Welke tv-shows keek je als kind?
Ik keek vrij weinig naar de echte shows op tv, omdat ik dat niet leuk vond. Programma’s als Telekids en Pittige Tijden vond ik helemaal niet interessant; ik ben ook pas later naar dingen als De Droomshow en Mini Playbackshow gaan kijken. Ik was eigenlijk meer een meisje dat ’s ochtends naar Kindernet (voorloper van Kindertijd op Z@pp) keek en op woensdagmiddag Villa Achterwerk aan had staan.

4. Wat wilde je vroeger worden als je later groot was? En wil je dat nog steeds worden?
Het zijn vermoedens, maar ik denk dat ik mijn moeder vroeger in liet vullen dat ik prinses wilde worden. Aan de huidige bezetting van het koningshuis te zien is het me alleen niet gelukt om ook écht tot prinses gekroond te worden. Het lijkt me trouwens een te groot offer om mijn huidige leven voor een gecontroleerd leven in te ruilen, dus nee: ik heb niet langer de wens om prinses te worden. Wel moet ik erbij vertellen dat je me niet hoort klagen als een man mij een beetje op handen en voeten draagt en mij als zijn prinsesje durft te behandelen. Maar dat laatste moet kunnen, toch? ;)

5. Laat een filmpje zien van jezelf toen je jonger was.
Mijn ouders hebben nooit beeldmateriaal van mij gemaakt toen ik jonger was. De filmpjes die ik nog heb, zijn van later en bevatten beelden van eh.. mijzelf dronken op de fiets. Met het oog op toekomstige werkgevers én leerlingen die tegenwoordig heel veel via social media kunnen achterhalen, deel ik die beelden maar niet.

6. Wat was je favoriete speelgoed toen je een kind was?
Ik heb tot ‘vrij laat’ nog met Barbies gespeeld en kan daar geen afstand van doen. Barbies waren wel het speelgoed waar ik me uren mee kon vermaken: ik had een flinke collectie poppen, kleding en een poppenhuis dat mijn vader ooit eens voor me gemaakt had. Hele verhalen speelde ik na en mocht ik ooit nog een dochter krijgen, dan hoop ik dat zij hier ook zo van gaat genieten.

Daarnaast heb ik veel met gewone poppen gespeeld en was mijn Baby Born mijn favoriet. Ik herinner me nog dat ik deze pop ‘eindelijk’ van Sinterklaas kreeg. Hoe blij zijn de foto’s van dat moment!?

7. Wat is het meest gênante dat je ooit gedaan hebt als kind?
Ik schijn vroeger het liefste bloot rond te hebben gelopen en moet wel eens zo naar de buren zijn gelopen. Ik kan het me in ieder geval niet herinneren, maar weet wel dat ik vroeger het liefst zonder badpak aan op een zandstrandje wilde spelen. Maar dan hebben we het wel over 1993, het jaar waarin ik pas drie jaar oud was natuurlijk. (Ik vind het eigenlijk niet heel erg gênant, want mijn kinderen doen op dit moment precies hetzelfde.)

8. Lees iets voor dat je geschreven hebt toen je een kleuter was?
Dat heb ik niet fysiek bij de hand, maar ja-ren geleden kwam ik tijdens het opruimen van oude schoolspullen een blaadje tegen met een heleboel miauws erop geschreven. Ik denk dat ik toen net een beetje kon schrijven en misschien de gedachten van de kat probeerde te verwoorden? ;)

9. Drie liedjes die je als kind geweldig vond.
Barbie Girl van Aqua (ik heb een tijdje geleden speciaal hun album uit een bak bij de kringloop gevist, zodat ik dit nummer nog eens hard tijdens het autorijden af kan spelen), de nummers van de Spice Girls en Last Christmas van Wham (kerstliefhebster hier!).

10. Wat was het grappigste waar je je ooit als verkleed hebt met Carnaval/Halloween?
Waar ik ben opgegroeid vierden we alleen Sint Maarten als bijzondere dag. Ik heb me als kind alleen verkleed voor feestjes op school en ik ging natuurlijk het liefst als prinses of goede fee.

11. Vertel iets grappigs wat je hebt meegemaakt als kind.
Grappige dingen zijn pas echt leuk als je er zelf bij bent geweest. Ik denk niet dat ik de lol van alles echt over kan brengen, maar ik ga het proberen. ;) Wat ik als kind heel grappig vond, was de chemie tussen mij en mijn buurmeisje en onze moeders. We waren ooit een keer met zijn vieren op pad geweest en fietsten ’s avonds terug naar huis door een fietstunnel heen. Op de weg naar beneden deden we net alsof we op een paard zaten en op de weg naar boven moesten onze moeders echt heel hard trappen, omdat we nog steeds in die rol van ruiters zaten. Totaal niet grappig als ik het zo uitschrijf, maar ik herinner me het plezier nog wel goed.

Met die vriendin heb ik trouwens een speciale band. Ik kan letterlijk alles bij haar kwijt, maar kan ook letterlijk om alles lachen als zij begint te praten.

12. Zijn er speciale dingen die je bewaard hebt van toen je een kind was?
Ja, mijn moeder heeft mijn babyspeelgoed bewaard en een heleboel boekjes en werkjes van mijn basisschool. Ook liggen en dozen met Barbies en poppen op zolder en heb ik heel veel van de boeken en tijdschriften die ik vroeger las, niet weggegooid. Mijn poppenhuis staat trouwens ook nog in een hoekje van de zolder. Ik heb nog altijd het plan ‘m eens op te knappen zodat mijn zoons er misschien later nog mee kunnen spelen. Een huis voor Spiderman moet ook kunnen.

13. Wat is iets geks dat je altijd deed als kind?
Ik weet niet of het heel gek is, maar ik werd tot ongeveer mijn tiende elke nacht wakker en kroop dan tussen mijn ouders in om verder te slapen. Toen ik zelf een kind was, dacht ik altijd dat dit heel raar en gek was, maar nu ik zelf kinderen heb vind ik het totaal geen probleem dat mijn kind(eren) bij mamma in bed willen slapen. Gaat wel weer over, toch?

14. Wat is het engste dat je je kunt herinneren wat je meegemaakt hebt als kind?
Dingen die ik vroeger zelf heel eng vond, zijn spinnen en clowns. Ik herinner me nog dat we als leerlingen van de kleuterschool naar een voorstelling met clowns mochten kijken en ik vond dat natuurlijk helemaal niks. Mijn moeder heeft hier toen nog speciaal met de juf contact over opgenomen, want ik zag echt heel erg tegen die voorstelling op. Ik vind voorstellingen met clowns en andere verklede figuren nog steeds niet tof, maar gelukkig hoef ik dan ook nooit meer naar een voorstelling of circus toe.

Een andere gebeurtenis die vooral veel indruk heeft gemaakt is de verdwijning van een meisje hier in de buurt. Eind jaren 90 verdween er in de zomervakantie een meisje van mijn leeftijd in een ander deel van de stad. Ze bleek door een buurman te zijn meegelokt en om het leven te zijn gebracht. Het heeft me nooit helemaal losgelaten en er gaat ook nooit een jaar voorbij waarin ik me de naam van dit meisje niet even herinner.

15. In welk opzicht is de wereld nu anders vergeleken met toen je een kind was?
Ik ben opgegroeid in de vroege en late jaren 90 en stam uit het tijdperk van de kleine tv’s en cassettebandjes om muziek mee op te kunnen nemen. Vergeleken met de jeugd van mijn ouders heel modern, maar vergeleken met wat kleine kinderen nu kunnen en mogen was mijn jeugd ook best sober. Ik herinner me dat ik vooral veel speelde, zowel binnen als buiten. Er was geen ruimte voor games en computers, want ik was mezelf altijd wel aan het vermaken. Ik had weinig actief en druk speelgoed en speelde ook heel veel buiten.

Als ik nu kijk naar wat kinderen van vijf tot zes jaar al doen/kennen/kunnen is dat veel meer. Ze groeien op in een omgeving met heel veel prikkels en hebben tv’s in hun slaapkamer staan die mijn moeder niet eens in haar woonkamer heeft staan. Heel veel kinderen hebben last van iets en worden als druk bestempeld. Kinderen weten hoe ze mobieltjes en internet moeten gebruiken en weten hoe een iPad werkt. Ook ik maak me daar wel een beetje schuldig aan hoor, want mijn oudste zoon mag ’s ochtends ook wel eens een filmpje bekijken als hij voor de wekker wakker is. Maar als ik kritisch naar dit alles kijk, vind ik het ook maar gek dat mijn zoon van vier begrijpt hoe hij een op zo’n schermpje naar het volgende filmpje van Cars door kan klikken.

Ik vind de wereld nu dus veel drukker en voller met (druk) materiaal vergeleken met vroeger. Dat speelde ook wel mee in mijn keuze voor een basisschool, zoals jullie hier hebben kunnen lezen. Ik wil(de) helemaal niet dat mijn kleuter in een kleuterklas vol computers, tablets en digiborden ‘kleutert’, maar gewoon in een klas waarin het kind en speelgoed centraal staan. Noem me ouderwets, maar ik mis die rust van toen wel een beetje. Niet dat ik de gemakken van internet en mijn mobieltje niet enorm waardeer, maar het idee dat men daar steeds jonger iets mee moet doen, staat me wel tegen. Ik mis het dus om rust en eenvoud om me heen te hebben en dat vind ik ook het grootste verschil met vroeger.

Wat wilde jij worden toen je klein was? Is dat ook gelukt?

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reply Villasappho 16 juni 2019 at 19:51

    Wat een mooie jeugd heb je gehad en wat een heerlijke foto van die met de kattenbrokken. EN ja die laatste vraag en je antwoord dus, daar kan ik me helemaal in vinden.

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.