interieur

Een avocado(boom) kweken, het kan!

Avocado kweken

Om in de tuinsferen te blijven hangen, heb ik vandaag een (soort) DIY in de aanbieding. In dit blog wil ik namelijk uitleggen hoe je zelf een avocadoboom kunt kweken (omdat het écht mogelijk is).

Toen ik in 2013 op mezelf ging wonen, maakte ik kennis met de avocado. Gevalletje goed letten op wat andere bloggers doen en kopiëren die handel. Dus ineens lagen er regelmatig (overrijpe) avocado’s op het aanrecht. Veel verder dan opensnijden, het vruchtvlees pletten en met ei op brood smeren ben ik trouwens nooit gekomen, maar he: ik at ze wel!

Avocado kweken, zo begin je

Omdat het tuinieren en kweken toen al in me zat, besloot ik om een paar pitten schoon te maken en in een bakje met een laagje water en toiletpapier te leggen. Dit is wat ik vroeger ook altijd met bonen, erwten en zonnebloempitten deed en die ontkiemden altijd snel. Dit is dan ook gelijk de eerste stap die je zelf uit kunt voeren als je net als ik van zo’n mooie avocadoplant in je huis wilt genieten.

Tip: op YouTube vind je natuurlijk ook een heleboel DIY-filmpjes over tuinieren en soorten planten kweken/kiemen. In dit filmpje wordt ook stap voor stap uitgelegd wat je moet doen om je pit in een plant te transformeren.

Ontkiemen

Zorg ervoor dat de pit onder water blijft en met een beetje mazzel zal deze binnen enkele dagen tot weken ontkiemen. Als het steeltje lang genoeg is, kun je ervoor kiezen de pit naar een kleine pot met aarde te verplaatsen. Ik kies er zelf altijd voor om de pit een stuk in te graven, maar ik zie ook voorbeelden waarbij alleen de wortels zijn ingegraven. Uit ervaring kan ik je vertellen dat de plant op die eerste manier ook gewoon in leven blijft. ;)

Nazorg

Omdat de bladeren wel gevoelig zijn, raad ik je af om de plant in direct zonlicht te plaatsen. Een vensterbank of zelfs buiten in de tuin is geen goed idee. Dit heeft mij in ieder geval verbrande bladeren opgeleverd en een plant die ik uiteindelijk in de groene container heb moeten stoppen. Een plek iets bij het raam vandaan is perfect. Diezelfde bladeren zijn trouwens een goede graadmeter voor het bewateren. Hangen ze iets slap, dan is het tijd voor een kopje water.

En van tijd tot tijd verpotten zorgt er bovendien ook voor dat je plant (of boom?) het nog beter gaat doen. Nog niet overtuigd? Kijk dan eens naar deze grote vriend in mijn woonkamer. Ik heb ‘m al jaren en hij doet het goed.

2 thoughts on “Een avocado(boom) kweken, het kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top