interieur samenwerking

Hoe kies je de ideale hoekbank? (Mijn stappenplan)

Ideale hoekbank

Toen ik op mijn drieëntwintigste uit huis ging, nam ik een aantal meubels uit mijn ouderlijk huis mee, inclusief de oude bank. Dit exemplaar is inmiddels vervangen (klik) en heeft nog een tijd bij een goede vriendin in huis gestaan. Ik kwam mijn oude bank zelfs nog op Facebook en Marktplaats tegen waar de vierde eigenaar ‘m aanbood. Een onverwoestbaar exemplaar dus. Over mijn zoektocht naar de ideale hoekbank heb ik in ieder geval heel wat blogs geschreven. Hoe ik eindelijk een keuze heb kunnen maken? Dat vertel ik hier.

Zoals ik al schreef, heeft de komst van mijn huidige bank echt lang op zich laten wachten. Ik wist eigenlijk al vrij snel wat voor model bank het moest worden en ook qua kleur zat ik vaak wel in dezelfde richting. Toch vond ik veel meubels in het echt minder mooi of stiekem toch te veel kosten voor het (beperkte) budget dat ik te besteden had. Ik ging namelijk op mezelf wonen toen ik vijfdejaars student was en zoals jullie weten kreeg ik een jaar later (alleen) mijn eerste kind. En reken maar van yes dat ik eerst een aantal andere uitgaven te doen had.

Tijdschriften en Pinterest

Als lezer duik ik vaak in een stapel tijdschriften weg. Jaren geleden, toen mijn oudste oma nog leefde, kreeg ik regelmatig een stapel tijdschriften van haar. Dit waren vaak heel dure (woon)bladen die ze zelf niet eens las. Ik heb hier heel wat uur in gelezen en ideeën voor mijn toekomst uit gehaald. Ik bewaarde een aantal tijdschriften omdat ik er toffe dingen in had zien staan. Dit is het begin voor mijn inspiratie geweest.

Ook vind ik Pinterest een fijne ‘bron’ om eens op rond te kijken. Je kunt in de zoekbalk een bepaalde term intypen en voor je het weet ben je al uren naar meubels, kasten en kleuren aan het kijken. Handig aan Pinterest is dat je er speciale borden op aan kunt maken. Hier kun je dan al je favorieten in thema bij elkaar plaatsen. Dit deed ik al voor ik een eigen huis had en ik vind het leuk om mijn oude borden terug te zien. Zo heb ik kunnen achterhalen dat ik een witte fase en een heel kleurrijke fase heb gehad.

Maak een moodboard

Voortbordurend op Pinterest: het moodboard. Je kunt je ideeën natuurlijk online bundelen, maar een avond knippen en plakken is eigenlijk ook geen gek idee. Zeker als je je tijdschriften een tijd hebt opgespaard of een paar exemplaren bij de kringloop hebt gevonden, kun je heel wat combinaties maken. De folders van woonwinkels of een Gamma of Praxis zijn trouwens ook het bewaren waard. Als je al je wensen voor je hebt liggen, kun je ook beter schuiven en proberen. Misschien staat zo’n industriële lamp ook wel tof in de slaapkamer.

Bewaar folders van woonwinkels

Ik schreef het net al: ook de folders van woonwinkels en bouwmarkten zijn het bewaren waard. Als het goed is krijg je ongeveer wekelijks een pakket met folders van alle grote ketens (in de buurt). In deze folders vind je veel voorbeelden van kamers die met de meubels en accessoires van de winkel zijn ingericht. Zo zie je direct wat qua stijl en kleur bij elkaar past en doe je bovendien direct inspiratie op voor het verder aankleden van je woonkamer. (Want geloof me: op het moment dat je de ideale hoekbank eindelijk gevonden hebt, gaat heel het interieur om!)

Ga kijken en proefzitten

Ik maak geen grap als ik zeg dat ik zeker twee jaar heb rondgekeken voor ik een bank zag staan die in orde leek. Stad en industrieterrein: ik ben er overal geweest. Ik zocht namelijk naar een grijze hoekbank op pootjes. Dit omdat ik de bank anders te lomp vind. En zo’n doorkijkje maak het iets speelser allemaal. Grijze hoekbanken zijn er natuurlijk genoeg, maar vind dan maar net die ene hoekbank die aan alle eisen voldoet.

Ga bij twijfel altijd even kijken en neem de tijd om proef te zitten. Ik weet nog dat ik een tijd lang met een heel ander type bank in mijn hoofd zat. In de winkel vond ik ‘m toch wel aan de grote kant en leek de stof me toch minder praktisch. Het ging namelijk om een leren driezits en hoe tof ik het bankstel ook vond (en vind!), leer met katten is geen goede combinatie. Deze bank viel dus af.

Stap uit je vertrouwde kader

Als laatste tip wil ik meegeven dat het handig is om een keer uit je vertrouwde kader te stappen. Ik kan me voorstellen dat veel mensen voor een budgetbank bij de Zweedse meubelgigant gaan kijken. Maar vergeet niet dat je soms via-via, tweedehands of in minder bekende winkels ook heel leuk kunt slagen. Ik vond mijn ideale hoekbank namelijk gewoon in het centrum van onze stad.

(*) Op dit artikel is een disclaimer van toepassing.

One thought on “Hoe kies je de ideale hoekbank? (Mijn stappenplan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top