overig samenwerking

Thuisblijven, dit kun je (nog) allemaal doen

De eerste weken waarin we zo veel mogelijk moesten thuisblijven, kwamen de muren op me af en vloog ik continue tegen het plafond. Van de week schreef ik al een stuk over hoe het thuiswerken mij vergaat en kort samengevat vind ik dat best wel pittig. Uiteindelijk is het toch de combinatie van het mooie weer en (veel) schermtijd geweest die ons door die eerste weken hebben gesleept. Met de kennis van nu had ik natuurlijk bepaalde dingen anders aangepakt. Maar achteraf is altijd makkelijker praten. In dit blog daarom een aantal tips en ideeën om in een tijd van thuisblijven uit te voeren. Want al mogen de basisscholen straks voorzichtig open, we zijn er nog lang niet.

Thuisblijven

Thuisblijven vind ik in het algemeen erg fijn. Ik hoef niet per se (ver) weg om het goed te hebben. Ik woon in een kinderrijke buurt en heb mijn ouders in de buurt wonen. Op vrije momenten lees of klus ik graag en ook kan ik me urenlang met tuinieren vermaken. Bij mooi weer gaat de tuindeur open, spelen de jongens in de tuin of met leeftijdsgenoten op het speelveld voor de deur. Ik heb altijd geleerd om met eenvoud en kleine dingen tevreden te zijn. Vakantievieren in eigen tuin gaat mij daarom al jaren goed af. Van die plek heb ik met de jaren namelijk een prima vakantiebestemming gemaakt.

Ongemak

Als ik thuisblijf, geniet ik van mijn kinderen: van wie ze zijn en wat ze doen. Het is dan ook nooit het thuiszitten geweest wat ik zwaar vond, maar het thuiszitten zonder van bepaalde gemakken gebruik te kunnen maken. In vakanties, de grote en de kleine, gaan we namelijk altijd even de deur uit om ‘wat nieuws’ te scoren, verf uit te kiezen of planten op te halen. Ik miste het bezoeken van een kringloop, bouwmarkt of tuincentrum. De eerste weken heb ik, hoe erg het ook kriebelde, deze locaties bewust niet opgezocht. Ik kwam er samen met mijn kinderen natuurlijk al niet in en bovendien vond ik het lockdownen een aardig serieuze toestand. Ik heb dus eerst veel opgeruimd, weggegooid en de eerste planten uit de koopjeshoek van de supermarkt getrokken.

Onwerkelijk

Vooral in de beginperiode heb ik vaak het gevoel gehad dat ik in een film zat. Op de zeldzame momenten dat ik buiten was, keek ik alleen maar om me heen of ik niet toevallig iemand binnen 1,5 meter zou passeren. Ook was het doen van boodschappen erg vreemd. Dat mensen soms zó uit hun slof kunnen schieten, heeft me erg geraakt.

Om het thuisblijven nog even leuk te maken

Thuisblijven met jonge kinderen is anders dan thuisblijven met kinderen die elke dag een aantal opdrachten moeten uitvoeren. Er is meer structuur en houvast en dat lijkt me voor ouder en kind best prettig. Met peuters en kleuters is het elke dag improviseren.

Mijn enige naar school gaande kind is nu nog niet enorm geïnteresseerd in (zelf) lezen en schrijven. Met dit soort huiswerk hoef ik dan ook niet aan te komen zetten. Mijn peuter vindt gelukkig alles best en vermaakt zich prima met auto’s en een paar afleveringen Paw Patrol. Omdat ik voor een school heb gekozen waar niet alleen schoolvakken, maar ook ambachten centraal staan, ben ik gaan zoeken naar tips in deze hoek.

De tent in de woonkamer

Ooit las ik een jeugdboek waarin een moeder voorstelde om de tent van zolder in de woonkamer op te zetten. En het gebeurde, compleet met bevestiging aan de plafondlamp. Dat vond ik zó gek en bijzonder dat het me altijd is bijgebleven. Nu zou ik niet heel snel een vierpersoonstent in de kamer opzetten, maar zo’n uitklapbaar geval natuurlijk wel. Tijdens mijn rondje fietsen zag ik dat mensen hun vouwwagen gedeeltelijk hadden opgezet. Als je niet heel groot woont en af en toe zonder kinderen in de buurt tv wil kijken, is dat natuurlijk een leuk alternatief. Ik heb het als kind in ieder geval altijd geweldig gevonden om mijn eigen hut of tent te hebben.

Als je niet zelf over een tent beschikt, kun je er natuurlijk ook gewoon eentje maken. Met stukken stof (denk aan: slaapzakken, dekzeil boot, de tuinstoelkussens of oude gordijnen), een paar stoelen en een mand knijpers kom je dan al een heel eind. Op school maken de kinderen regelmatig eigen hutten van slechts een paar items. Dit prikkelt en stimuleert de fantasie enorm en ze kunnen er gerust een uur zoet mee zijn. En daar hou ik van.

Broodjes bakken

Het is de meeste dagen best mooi weer geweest. En aan de geur van houtskool te ruiken, ben ik niet de enige geweest die dat vond. Het barbecuecijfer scoorde hoog. Op school bij I. bakken de kleuters op een vaste dag in de week hun eigen broodje. Dit gebeurt dus regelmatig en toen ik vorige week pizza’s ging bakken met I. merkte ik ineens hoe goed hem dit al afgaat.

Broodjes bakken is niet alleen leuk voor het prutsgehalte, maar ook voor het eindresultaat. Wij bakken onze pizza’s natuurlijk in de oven af, maar als je buiten de ruimte hebt voor een vuurkorf of oventje, is dit ook hartstikke leuk. Bovendien past het een beetje bij het kampeergevoel. (Ik heb overigens al bananenbroden, pizza’s en appelflappen gemaakt.)

Klussen

Ik weet van een hoop mensen dat ze hun tijd de afgelopen weken aan opruimen, ontspullen en klussen hebben besteed. Ook ik probeer dat een paar keer per week te doen. Niet elke klus in huis vraagt om de hulp van kinderhanden, maar het bij het verven van een muur of losscheuren van oud behang kun je best je kinderen even inzetten. Mijn jongens vinden dat in ieder geval leuk en dankbaar werk.

Ook leuk

Bestel een viltpakket (of twee) van Atelier Pippilotta. Deze kleurrijke groothandel uit Assen ontwerpt verschillende antroposofische pakketten waarmee je zelf vilten poppen en kabouters voor op je seizoenstafel kunt ontwerpen. ♥ Maak vlinders van ijsstokjes en wol. ♥ Ga op zoek naar kikkerdril en laat de kikkervisjes onder het toeziend oog van je kind(eren) tot kleine kikkers uitgroeien. (Dit mag overigens alleen voor educatieve doeleinden gebruikt worden, want het dril is in principe beschermd.) ♥ Pluk bloemen en maak een eigen droogbloemschilderij. ♥ Plant een moestuin. Je hebt hier maar een klein hoekje van je tuin of balkon voor nodig en kinderen zijn er uren mee bezig. ♥ Knutsel een garage of stal van hout (of een doos). Het bouwproces alleen zorgt al voor uren plezier. ♥ Maak een mozaïek met stoepkrijtpoeder. Dit is leuk op een stoep bij de voordeur of op de zijmuur van een huis. Ik heb deze vorm van kleuren ook al op ramen gespot. Dan maak je de tekening natuurlijk met verf. ♥ Begin een (privé)blog voor de familie. Opa’s en oma’s en andere familieleden die je tijdelijk niet kunt zien, kun je via een gezinsblog op de hoogte houden. Extra leuk is het om iedereen steeds een stuk te laten schrijven. ♥ Bouw met boeken. (Maar alleen als het mag.)

Veel doe-plezier!

(*) Op dit artikel is een disclaimer van toepassing.

One thought on “Thuisblijven, dit kun je (nog) allemaal doen

  1. Helemaal eens met dit lijstje! :-) Balen dat we niet veel buiten de deur kunnen doen, maar met een beetje creativiteit binnenhuis kom je er ook wel, vind ik. Die tent in de woonkamer, super leuk! En de privéblog voor familie, briljant idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top