persoonlijk

Een terugblik op.. de lockdown-dagen

Net als veel gezinnen in Nederland (en de rest van Europa) heb ik de afgelopen tijd thuis doorgebracht. De eerste weken waren best pittig, maar naarmate het weer beter werd en de kindjes met een buurjongen mochten spelen, werd de sfeer een stuk beter. In dit blog deel ik een terugblik op de lockdown-dagen van de afgelopen zes weken. Als je zin hebt in een fotoblog, blijf dan vooral even hangen, want dat heb ik vandaag voor je klaargezet.

Op de allereerste lockdown-dag doe ik nog een dappere poging tot school nabootsen, maar dat levert uiteindelijk alleen irritatie en ongemak op. Wel zitten we met zijn drietjes even een halfuurtje aan tafel te kleuren.

Op de vrijeschool neemt de seizoenstafel een belangrijke plek in in de klas. Ik maakte er zelf snel eentje van een kaarsenplateau en de eerste vilten pop die ik afgelopen winter in elkaar zette. Na mijn poging om regenbogen te tekenen, werd de schermtijd ingeschakeld. I. kijkt hier naar een aflevering van Sinbad de Zeeman, wat is dat alweer lang geleden!

In februari ben ik begonnen met het opknappen van de hal boven. Ik werkte steeds tussen de school- en slaaptijden door, dus heel snel ging het niet. Een paar weken geleden legde mijn vader deze vloer terug. Ik vind ‘m zo mooi geworden, echt een hele verandering!

Thuisblijven en minder boodschappen doen, betekent creatief omspringen met lunch en restjes eten. Met bladerdeeg en een blik knakworsten is een snelle lunch zo gemaakt.

De afgelopen weken heb ik heel veel pogingen gedaan tot het opruimen van elke kamer en de bovenverdieping. Maar zodra ik ergens mijn hielen had gelicht, werd er weer net zo hard gerommeld. Veel van mijn dagen zagen er dus een beetje ontploft uit, met kleden, tenten en dozen all over the place.

Vooral in het begin vond ik het erg lastig om te bepalen waar ik even met mijn kinderen naartoe zou wandelen of fietsen. Want na twee weken thuisblijven, is een achtertuin ook niet zo heel leuk meer. Zoals ik al eens eerder schreef, wandel ik graag en woon ik in de buurt van een groot bos. We hebben dus een paar keer de fiets gepakt en dronken een flesje sap leeg in het bos. Uiteraard wel op voldoende afstand van andere mensen en niet op drukbezochte locaties zoals de eendenvijver.

Het perk in mijn achtertuin wordt bewoond door tientallen lieveheersbeestjes. Ik maak er steeds opnieuw weer foto’s van.

Van mijn werk krijg ik deze mooie bos bloemen.

De magnolia in mijn achtertuin bloeit weer zo mooi. Het is eigenlijk zonde dat ‘ie maar zo kort bloeit, want dat roze geeft wel een boost aan de achtertuin. Met de eerste bakken viooltjes (op de foto rechts) heb ik de eerste lente weer naar de tuin gehaald. Ik benoem het wel vaker, maar ik ben dus echt een tuinmens. Geef mij wat tuingereedschap, een bezem of wat planten en ik ben uren zoet.

Omdat ik dit jaar waarschijnlijk nog meer tijd in de tuin door zal brengen, heb ik alle kleine meubels uit de voortuin naar de achtertuin verplaatst. Nu weet ik niet alleen dat er ook niets meer te jatten valt (ja, dat gebeurt en dat is jammer), maar ook dat ik hier met een goed gevoel kan vertoeven. Misschien dat ik hier en daar nog wat op ga schuren of ga poetsen, want echte tuinstoelen voor in de winter heb ik niet. En dat zie je er na zo’n zes tot zeven jaar wel aan af.

Ik klus deze weken niet alleen in mijn eigen huis, maar help ook een vriend een handje. Wel op gepaste afstand uiteraard, maar dat lukt prima gezien het feit dat ik hier met een stoffige schuurmachine aan het werk was.

Nog meer lieveheersbeestjes! Ik sla trouwens ook veel aan het lezen. En hoe ouder ik word, hoe leuker ik het vind om kinder- en jeugdboeken te lezen. Dit doe ik voor het grootste deel voor mijn eigen plezier, al vind ik het ook leuk om zo boekentips voor mijn leerlingen te ontdekken. De magische apotheek-reeks vind ik nu al een aanrader.

Ook las ik veel in het zonnetje voor de deur. Ik zit hier wel vaker en ondanks het feit dat ik op de grond in de deuropening zit, is dit echt een fijn plekje. Parel heb ik met veel plezier uitgelezen, het vijfde deel uit deze serie ligt hier ook al op me te wachten. De boeken op rechts kreeg ik een tijd geleden van een vriendin cadeau. Zij werkt op dit moment voor deze uitgeverij en moest bij Volg me aan mij denken. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ben erg benieuwd!

De afgelopen weken ben ik dus veel in de kamers boven aan het werk. Ik heb een muur in mijn slaapkamer geverfd, alle meubels verplaatst en een nieuwe kledingkast besteld. Mijn katten zijn erg tevreden over deze aankoop, omdat ze graag tussen de kleren liggen te slapen.

De foto links maak ik na mijn eerste digitale les thuis. Net als veel andere docenten werk ik met Teams om het contact met leerlingen en collega’s aan te houden. Zo’n videoles is stiekem best spannend, maar op wat kleine probleempjes na ging het gewoon goed. Na de meivakantie blijven we hier in ieder geval nog even mee doorgaan, ik heb dus nog genoeg tijd om alles bij te schaven.

Behalve opruimen en minderen, ben ik deze weken ook veel (meer) aan het schoonmaken. Lang leve de groene zeep! Ik maak steeds lijsten met dingen die ik per week wil doen. Ook een soort houvast nu veel vertrouwde handelingen nog steeds niet zo uitgevoerd kunnen worden.

Komen jullie deze laatste weken nog door? En verandert er straks veel als de jonge kinderen weer terug naar school mogen?Keep you posted, tot het volgende overzicht!

(*) Op dit artikel is een disclaimer van toepassing.

One thought on “Een terugblik op.. de lockdown-dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top