boek, film en muziek

Summer Reading Recap: Galgenmeid

Galgenmeid

Van Uitgeverij Davidsfonds ontving ik het heerlijk dikke boek Galgenmeid. De roman gaat over het weesmeisje Gitte Niemandsdochter dat van de galg wordt gered en in opdracht van haar redders in Spanje bij een hertog moet spioneren. Maar dan gooit liefde.. roet in het eten.

Foto gemaakt door Madelon // Waymadi.nl. 

Deze zomer las ik een flinke stapel boeken weg. Eigenlijk wilde ik alles in een groot overzicht plaatsen, maar omdat het overzicht te groot werd heb ik die blogs in een serie kleinere blogs opgesplitst. Daarom kun je de komende maand in een Summer Reading Recap alsnog bekijken wat ik allemaal gelezen heb. Een leestip voor in de kerstvakantie kan geen kwaad, toch? Lees je mee? 

Achtergelaten en wees

Als meisje van vijf jaar is Gitte door haar moeder bij een weeshuis achtergelaten met niets meer dan een halssieraad. Het sieraad speelt een belangrijke rol in het leven van Gitte: het zou namelijk een geschenk zijn van haar vader, een belangrijke hertog uit Spanje. Terwijl Gitte op allerlei manieren het hoofd boven water probeert te houden, wordt zij op een winterdag betrapt op het plegen van diefstal. Omdat het haar helaas niet lukt de politie van zich af te schudden, wordt zij gepakt en veroordeeld. Het vonnis is niet mild, want Gitte wordt namelijk ter dood veroordeeld: ophanging.

Galgenmeid

Zoals eerder aangegeven speelt de hanger een belangrijke rol in het leven van Gitte. Het geeft haar namelijk een reden om te blijven geloven (en verkondigen) dat zij de dochter van de Spaanse hertog van Almendraje is, de rechterhand van de hertog van Alva. Omdat op dat moment de Tachtigjarige Oorlog in volle gang is, ziet men in dat een verloren dochter wel eens van pas zou kunnen komen. Gitte wordt van de strop gered en naar Spanje gestuurd.

Terwijl de Nederlanden en Spanje met elkaar in oorlog verwikkeld zijn, wordt Gitte klaargestoomd voor een reis naar Spanje. Het hoofddoel van de reis? Het ontfutselen van informatie én de belangrijke zeekaarten die de hertog bezit. Want vanaf nu spioneert Gitte voor de Prins van Oranje, voor volk en vaderland.

De liefde

Eenmaal in Sevilla gewend, begint Gitte steeds meer van de stad te houden. En niet alleen van de stad, maar ook van haar vermeende vader, diens vrouw en neef Don Domingo. Een heftige liefde maakt het haar niet gemakkelijk. En dan wordt Gitte ook nog eens verraden. Blut en beurs begint Gitte aan een lange en gevaarlijke weg terug naar Antwerpen. Maar zal het haar na de moord op Willem van Oranje nog wel lukken om ‘haar’ Antwerpen veilig te bereiken?

Hoewel ik vorig jaar zomer al in dit geweldige boek begonnen was, lukte het me pas dit jaar om hem helemaal uit te lezen. Ik heb oprecht genoten van het spannende verhaal en de geschiedenis die beschreven werd. Die 500 bladzijden waren dan ook een kleine moeite. Officieel is ‘Galgenmeid’ voor lezers van 15+ bedoeld, maar ik als ‘ouwetje’ werd ook helemaal in het verhaal meegezogen. Dikke aanrader voor iedereen die van historische romans en/of dikke pillen houdt. Koop het boek dan ook snel via bol.com of in de lokale boekhandel.

Gesponsord bericht of ontvangen producten

5 thoughts on “Summer Reading Recap: Galgenmeid

  1. Moet je echt doen! Ik moest er heel even inkomen, maar heb hem daarna echt in een ruk uitgelezen. Het is een verhaal waar je helemaal in wordt meegetrokken. X

  2. Ik had al op je blog gelezen (toch?) dat je ‘m gekocht/gekregen had. Ben ook al ergens de beschrijving tegengekomen en het lijkt me een heel spannend boek! Ben benieuwd naar je recensie en of ik ‘m dan inderdaad nog steeds eens wil lezen. :) Fijne zondag!

  3. Fijn dat je zo van het boek hebt genoten! Ik heb zelf net Het meisje in ijs uit, binnenkort even een recensie van maken :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top