moederschap persoonlijk

Zo doe ik het: actief en passief speelgoed

Actief en passief speelgoed

Wanneer het hier op het (uit)kiezen van speelgoed aankomt, heb ik toch een voorkeur voor rustig en passief speelgoed. Die voorkeur is gegroeid toen ik nog zwanger was van I. en ‘houten speelgoed’-moeders op Instagram begon te volgen. Het sprak me aan dat zij bewust voor speelgoed zonder toeters en bellen kozen en ik wilde dat ook (proberen).

Ook toen ging ik al regelmatig naar kringloopwinkels om te winkelen. En tijdens mijn uitjes zocht ik altijd naar houten speelgoed of tutpopjes in neutrale kleuren. Natuurlijk had ik het gevoel dat ik er een beetje bij moest horen, maar later begreep ik dat dit gewoon mijn eigen stijl is.

Actief speelgoed

Actief speelgoed is al het speelgoed dat op batterijen werkt en dus beweegt en licht en/of geluid produceert. Dit type speelgoed kan overigens ook echt heel erg leuk zijn, maar vind ik meer geschikt voor de wat oudere kinderen. (Kinderen van ruim een jaar of ouder, bijvoorbeeld.) Je kunt hierbij denken aan liedjesboeken, bewegende blokken en interactieve speelgoedbeesten (bijvoorbeeld die van Zoef Zoef, VTech).

Gemeenschappelijke deler van dit speelgoed is het materiaal (plastic) en het feit dat je het apparaat vaak niet veel zachter kunt zetten. Wat het speelgoed ook vaak met elkaar gemeen heeft, is dat het kind gestimuleerd wordt om iets te leren. Veel actief speelgoed is zo ingesteld dat het begint te praten en kinderen als het ware toespreekt. Op die manier leert het kind spelenderwijs taal, kleuren, vormen of liedjes. En da’s wat mij betreft ook helemaal prima, zolang ik de actieve speeltijd ervan maar kan doseren. Wij hebben hier onder andere twee liedjesboeken in huis en hoe leuk ik zingen ook vind, bepaalde liedjes wennen nooit als ze door een soort robot gezongen worden. ;)

Passief speelgoed

Het passieve speelgoed is dan het speelgoed dat niet op batterijen werkt en dus ‘stil’ is. In principe kan het wel rinkelen of knisperen, maar dat wordt als een passief geluid beschouwd. Het idee achter het aanbieden van passief speelgoed is dat het kind zelf leert te ontdekken wat het ermee kan doen. En op die manier dus zijn/haar fantasie leert te gebruiken. Online kom ik de naam Montessori-speelgoed nog wel eens tegen wanneer het over passief speelgoed gaat. Dat is dus ook speelgoed dat het kind aanmoedigt om de wereld om zich heen te gaan ontdekken.

Voorbeelden van passief speelgoed zijn blokken, vormenstoven en stapeltorens, maar ook speelgoedkeukens met toebehoren.

Hout of plastic?

Zoals ik al schreef, zocht ik in het begin bewust naar houten speelgoed. Ik vond het beter bij mijn stijl passen, maar vond het ook gewoon mooier en leuker dan het meeste speelgoed dat van plastic is gemaakt. Toch is de bult plastic speelgoed met de jaren flink gegroeid, want Duplo en Little People scoor ik ook graag tweedehands. Naast de krat met houten speelgoed en de houten trein, is Duplo en Fisher Price hier sterk vertegenwoordigd. Voor mij geldt dus dat passief speelgoed niet per se van hout hoeft te zijn.

Voor bepaalde items is het ook meer een kwestie van gevoel. Als ik nu een garage voor één van de jongens zou moeten kopen, zou ik bewust voor een houten exemplaar kiezen. Maar als ik nu een setje speelgoedauto’s voor I. moet uitzoeken, dan ga ik wel voor dat van metaal of plastic. Want hoe leuk ik houten speelgoed ook vind, ik vind wel dat een kind zich ook buiten of onder de douche met zijn speelgoed moet vermaken. En daar lenen plastic auto’s van de Action zich dan net iets beter voor. ;)

Actief en passief speelgoed

In de vier jaar moederschap heb ik welgeteld drie stukken speelgoed gekocht die je als actief kunt beschouwen. Twee liedjesboeken van VTech en een brandweerauto met geluid voor de tweede verjaardag van I. Ik zou nog steeds niet heel snel naar actief speelgoed voor baby’s grijpen, maar voor een jongen die bijna vier wordt is dat een ander verhaal. Die krijgt straks gewoon een microfoon op batterijen en dat vind ik helemaal prachtig voor hem.

Passief speelgoed blijft mijn grote favoriet. Ik word zelf ontzettend vrolijk van het meespelen met de houten trein en het inrichten van het station. Ik bouw lekker met Duplo en blokken en geniet van een plastic broodje hamburger uit de speelgoedkeuken. En die verhalen die beginnen te ontstaan, zijn natuurlijk helemaal geweldig.

Sinterklaasinkopen doen

Voor I. en G. ga ik dit jaar op zoek naar actief en passief speelgoed, waarbij de nadruk op het passieve speelgoed ligt. Houten doe-speelgoed, boekjes, Duplo en uitbreiding voor de trein staan hier hoog op mijn lijst of heb ik al aangeschaft. Maar het allerleukste van de hele avond is vast niet het speelgoed dat uitgepakt mag worden, maar zijn die meters inpakpapier…  En daar moet je het mee doen. ;)

Actief of passief speelgoed, wat voor type ouder ben jij?

6 thoughts on “Zo doe ik het: actief en passief speelgoed

 1. @Sheila, ik ben ook inderdaad van mening dat je (inter)actief speelgoed het beste zelf door de ouder kunt laten kopen, want zij moeten er toch ook een groot deel van de dag mee doorbrengen. Cadeau doen doe ik het in ieder geval niet, behalve als een vader/moeder het expliciet vermeldt dat het oké is om te geven. Ik geef verder altijd iets rustigs of een klein boekje, daar zit je ook altijd wel goed mee.

  Plastic speelgoed van vroeger houdt het hier best lang vol. Mijn zoons spelen met lego dat van mij en mijn neef is geweest en nu al ±35 jaar oud is. Ze spelen met het oude lego van mijn vader dat hij kreeg toen hij drie jaar werd (hij is volgens mij nu 63). Playmobil en FP idem. We kopen vooral FP ook vintage, omdat het zo leuk is. Maar ook het modernere vind ik daar wel prima speelgoed van. Dat zit een beetje tussen passief en actief in, omdat het speelgoed van nu soms wel knoppen met dierengeluiden heeft, maar als je dat niet ‘weet’ – want batterij verstopt – leent het zich ook prima voor het passieve spelen.

  Het enige wat ik niet wil, is dat mijn kinderen later door mij in een hoekje gedrukt worden en er alleen maar gespeeld mag worden met wat ik leuk vind. Dus ik gok dat er hier later echt wel een spelcomputer of iets dergelijks in huis komt, want het blijven wel kinderen natuurlijk. ;)

 2. Dat is ook wel hoe ik ermee probeer om te gaan. Bij een eerste kind heb je dat nog wel redelijk onder controle, maar ik heb ook een jongen van bijna 4 rondlopen en die vind ander speelgoed ook interessant. Dus ik probeer daar een middenweg in te vinden, want ik hoef niet per se een moeder die worden en te zijn die AL het speelgoed dat geluid maakt uit huis bant, maar omdat je er als volwassene ook mee moet kunnen dealen, vind ik dat je er wel bepaalde regels aan mag verbinden. Ook wat cadeaus door anderen laten geven betreft. En iets wat al heel lang meegaat, zoals die auto van jullie, dat zie ik dan nog wel door te vingers. Daar heb je het geld en speelplezier na 4 keer gebruiken ook al lang uitgehaald. X

 3. In mijn familie is het bekend dat ik geen plastic actief speelgoed wil hebben, behalve zo’n wagen waar onze dochter op een knop kan drukken en daarna op de muziek gaat dansen zie ik enkel even door de vingers. Deze is nu ook al vierdehans. Verder is alles nog altijd hout of stof en zonder batterijen.

  Ik hoop dit nog langer vast te kunnen houden, al ben ik mijzelf er degen van bewust dat dit lastig gaat zijn hoe ouder zij wordt. Ze moet het immers ook wel leuk blijven vinden!

 4. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar hout (omdat ik dat gewoon veel mooier en rustiger vind) en passief (omdat het geen geluid geeft en actief niet echt samen gaat met hout). Maar goed, ik kom er uiteraard niet altijd mee weg, omdat Oz gewoon ook actief speelgoed wil. En ik merk voor Zola dat het soms ook echt meer stimuleert om actief speelgoed te hebben. Dus tja… dan moet het soms maar even. Maar dan koop ik het liever zelf, want dan kan ik het minst opzichtige kiezen ;).

  Dat plastic minder duurzaam is, vind ik ergens onzin. Want je kan dat ook tweedehands kopen of generaties doorgeven. Kijk maar naar Duplo of playmobil bijvoorbeeld. En die vintage Fisherprice vind ik dus ook geweldig. Dat speelgoed waar ik zelf mee speelde, dus niet de retro versies (die opnieuw op de markt zijn gebracht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top