boek, film en muziek

Boekentips van Zomer en Keuning

Boekentips van Zomer en Keuning

Het is alweer een tijd geleden dat ik mijn boekentips met jullie deelde. En daarom is het zeker tijd voor het bespreken van een paar nieuwe tips. Want ik blijf natuurlijk wel gewoon doorlezen, of ik daar meer over vertel of niet. ;)

Boekentips van Zomer en Keuning

Dit keer heb ik een tweetal romans van de uitgeverij Zomer & Keuning naast me liggen. Het eerste boek, Een jaar na Milo, vroeg ik aan in het jaar dat G. geboren werd. Ik las ‘m uit met een slapende baby bovenop me, maar kwam helaas niet meer aan het bespreken ervan toe. Tot dit moment dan, gelukkig. Het tweede boek, Onder de sterren van Montpellier, las ik in januari uit. Hoog tijd om beide boeken aan jullie te presenteren!

Een jaar na Milo

In ‘Een jaar na Milo’ van Olga van der Meer gaat Janine haast kapot van verdriet nadat haar man is overleden. Maar dat verdriet slaat om in verbazing als ze ontdekt dat Milo er een heel ander leven op nahield naast hun huwelijk. Hij blijkt een zoontje te hebben bij een andere vrouw, iets wat voor Janine extra pijnlijk is omdat zijzelf onvruchtbaar is. Wat volgt is een jaar vol strijd, woede, verdriet, vernedering en twijfels, maar ook een onverwachte vriendschap en een nieuwe liefde. Olga van der Meer schreef met ‘Een jaar na Milo’ een ontroerende roman over jezelf hervinden na een dubbel trauma.

Zoals ik net schreef las ik deze roman uit met de pasgeboren G. bovenop me. En ik denk dat de aanwezigheid van een fysieke baby mijn kijk op het verhaal wel een beetje beïnvloed heeft. Zonder (eigen) kinderen had ik me namelijk niks kunnen voorstellen bij het sluiten van een vriendschap met iemand die het kind van jouw (inmiddels overleden) partner gekregen heeft, iets wat in Een jaar na Milo ongeveer de belangrijkste lijn van het boek vormt.

Hoewel de beschrijving van het boek wat truttig aandoet, valt dat met het verhaal wel mee. Ja, Janine voelt woede en onmacht, maar ik zou het verhaal zelf niet zo zwaar neerzetten. Wat ik met name van dit boek geleerd heb, is dat relaties soms al lang niet meer zijn wat je denkt te hebben, en dat het verwerken van verdriet daarom soms sneller slijt dan verwacht. En op het moment dat verdriet een plek heeft gekregen, doet zich er vaak weer ‘iets’ voor wat jouw leven opnieuw de moeite waard maakt. Hoe ‘over’ iets soms lijkt: er is altijd weer iets nieuws om opnieuw voor te leven. Kortom: een boek met een verhaallijn die gelukkig niet de mijne vormt, maar waar zeker een wijze les uit te leren valt.

Bestel Een jaar na Milo direct via Zomer & Keuning of via bol.com.

Onder de sterren van Montpellier 

Cleo wil het liefst ver weg van de roddels die haar achtervolgen. De kans om een paar maanden naar Zuid-Frankrijk te gaan, grijpt ze dan ook met twee handen aan. Ondanks haar verlangen om onzichtbaar te blijven, is een ontmoeting met de aantrekkelijke Luc onvermijdelijk: deze Fransman woont pal naast het huis waar Cleo verblijft. Ze voelt zich op haar gemak bij hem en geeft zich steeds meer bloot. Maar is haar vertrouwen in hem wel terecht?

Luc, die eigenlijk niet zit te wachten op gezelschap, schiet Cleo in nood steeds te hulp. Hiermee slaat hij een weg in die hem voor belangrijke keuzes stelt. Wat moet hij wanneer hij beseft dat hij bij Cleo geen kans zal maken als ze erachter komt wie hij daadwerkelijk is?

‘Onder de sterren van Montpellier’ van Marina Folkers is een heerlijke feelgoodroman van Nederlandse bodem.

Terwijl het buiten vroor, regende of ‘gewoon’ lekker aan het sneeuwen was, las ik dit zomerse boek uit. En eigenlijk kan ik hier gewoon heel kort over zijn: Onder de sterren van Montpellier lees je met gemak je in één ruk uit. De beschrijving van feelgoodroman past inderdaad bij de afloop van het verhaal – sterker nog: er is eigenlijk niets in het verhaal dat je niet al mijlenver van tevoren aan ziet komen

Terwijl het buiten vroor, regende of ‘gewoon’ lekker aan het sneeuwen was, las ik dit zomerse boek uit. En eigenlijk kan ik hier gewoon heel kort over zijn: Onder de sterren van Montpellier lees je met gemak je in één ruk uit. De beschrijving van feelgoodroman past inderdaad bij de afloop van het verhaal – sterker nog: er is eigenlijk niets in het verhaal dat je niet al mijlenver van tevoren aan ziet komen. Toch zou ik ‘m niet aan de gehele inhoud van het boek willen toeschrijven.

Hoewel Cleo slechts een personage uit een boek is, kon ik me een goede voorstelling van de tegenslagen in haar leven maken. Het verhaal begint met een beschrijving van een manische vader die zijn dochter uit de klas komt halen, gevolgd door de hatelijke opmerkingen van jonge klasgenoten. Een paar bladzijden later begrijp je dat dit op de jonge Cleo betrekking heeft en haar voor het leven getekend heeft. Ook uit daaropvolgende flashbacks blijkt wel dat Cleo niet overloopt van het zelfvertrouwen en niet weet wat ze met haar gevoelens voor haar Franse buurman aanmoet.

Gelukkig schreef ik net al dat je een groot deel van het verhaal prima in kunt vullen en ik kan je verklappen: het loopt écht wel goed af. Onder de sterren van Montpellier lees je met gemak in een paar uurtjes aan het zwembad uit. Een leestip voor de naderende vakantie(s)!

Bestel Onder de sterren van Montpellier direct bij Zomer & Keuning of via bol.com.

Na het lezen van wat gewone romans ben ik de laatste tijd weer volop van historische verhalen aan het genieten. Ik las de roman ‘Nachtblauw’ van Simone van der Vlugt in één ruk uit en toen ik vorige week het jeugdboek ‘Jehanne’ in de schappen van de kringloop zag staan, nam ik het mee naar huis. Dit verhaal over Jeanne d’Arc lijkt me ook erg mooi. Hebben jullie nog tips? Laat dan zeker een reactie op dit bericht achter. Veel leesplezier toegewenst!

Dit artikel bevat een affiliatelink.

One thought on “Boekentips van Zomer en Keuning

  1. Hey hoi Olga,

    Lees op het moment, Herman Koch, De greppel. Ik vind zijn manier van schrijven heel prettig, het droge en opsommende spreekt me aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top