persoonlijk samenwerking

Leuke en educatieve activiteiten (die niet veel kosten)

leuke en educatieve activiteiten

Hi allemaal, daar ben ik weer met een moederschap-gerelateerd blog. Toen ik laatst schreef over mijn lichte voorkeur voor passief speelgoed, bedacht ik me dat ik ook andere dingen (bewust) in een passieve hoek opzoek. Uitjes voor kinderen bijvoorbeeld. Er is namelijk zoveel meer waar je een leuke tijd kunt doorbrengen en wat geen (druk) pretpark is. Benieuwd naar mijn tips voor leuke en educatieve activiteiten? Lees dan snel verder.

Een kleine noot vooraf: ik schreef en publiceerde dit blog al in november 2018. Maar nu de eerste (school)vakanties van het jaar er alweer op zitten, leek het me handig deze tips opnieuw met jullie te delen. Want zeg nou zelf: bij mooi weer is er niets fijners dan op pad te gaan, toch?

Nog even niet

Het bezoeken van indoor speeltuinen en pretparken vind ik persoonlijk nog geen must voor heel jonge kinderen. Natuurlijk is het leuk om je kinderen eens een middagje in Balorig los te laten (bij voorkeur als het regent), maar een pretpark bezoeken hoeft voor mij nog niet. Ik vind dat namelijk pas zinvol als je er met z’n allen een herinnering aan overhoudt en niet voor de leuk tientallen euro’s hebt uitgegeven.

Wat bij mij ook wel meespeelt, is dat het verwerken van indrukken hier ook wel een dingetje is. Een leuke, maar drukke dag eindigt hier standaard in een nacht vol onrust en da’s voor mij en de kinderen natuurlijk best pittig. Nu I. en G. eigenlijk nog maar heel klein zijn, vind ik dat ik die onrust moet beperken en voor hen een keuze moet maken. Als ze ouder zijn, kan er nog zoveel ingehaald worden.

De natuur

Al sinds I. klein is gaat mijn voorkeur uit naar dingen als wandelen en fietsen of het bezoeken van een kinderboerderij. Ik ben namelijk best een natuurmens en probeer die ‘liefde’ uiteraard ook op mijn kinderen over te brengen. Beide kinderen vinden buitenspelen en prutsen gelukkig geweldig en vooral G. maak ik altijd erg blij met een ritje op de fiets.

Al deze activiteiten kosten mij niks, maar bezorgen de jongens wel plezier en een fijne middag. In de zomer kun je het fietsen of wandelen nog aan een picknick koppelen; ook zoeken naar bramen blijft een succes. Door dit soort uitjes te plannen, wil ik mijn kinderen meegeven om het kleine te waarderen. Hoe leuk is het om thuis je zelf geplukte bramen op te eten? Plezier hoeft niet per se geld te kosten.

De kinderboerderij

Ik denk dat we het in een land als Nederland echt getroffen hebben met het aantal kinderboerderijen in een buurt. Hier in Assen kent zo’n beetje elke wijk wel een kinderboerderij en dat betekent dat wij nooit ver hoeven te lopen of fietsen om kippen, konijnen en geiten te bewonderen. De grootste kinderboerderij hier bevindt zich in het Asserbos, wat trouwens ook een aanrader is. Ik ga hier zelf altijd het liefst naartoe en kan er láng blijven rondlopen. Je vindt er altijd wel andere ouders met peuters en kleuters, dus je kind hoeft zich er buiten niet te vervelen. Naast een speeltuin voor de kleintjes, is er een grote stal met dieren, een dierenweide en vogeleiland op het terrein te bewonderen. Regelmatig worden er educatieve middagen georganiseerd en je kunt er in het bos ook urenlang wandelen. Ik hou van deze plek!

Naar de hunebedden

Zoals jullie deze zomer konden lezen, zijn I. en ik ook naar een hunebed in de buurt geweest. De hele geschiedenis achter het hunebed is uiteraard nog te moeilijk voor een kind van drie, maar spelen en ontdekken ging er natuurlijk wel. Zo’n hunebed leent zich uitstekend voor een spelletje als verstoppertje; het landschap eromheen voor wandelingen of spoorzoeken in de natuur. Er valt in ieder geval genoeg te ontdekken.

Mochten we er volgend jaar zomer nog eens naartoe gaan kunnen we vast en zeker bramen plukken. Voor een volgende keer zou ik nog een emmer en een schepje meenemen voor alle stenen en vondsten die kinderen in de bosjes en het zandpad kunnen scoren. Neem ook gerust eigen eten en drinken mee, want je kunt er ook picknicken.

Appels plukken

Zo’n twee jaar geleden ontdekten we een open veld met fruitbomen in de buurt. Zodra het fruit geoogst kan worden, mogen de bewoners van de buurt dit doen. Aan het eind van de zomer nam ik de kinderen ’s avonds mee uit wandelen en ontdekten we dat er alweer geplukt kon worden. Ik haalde G. uit de kinderwagen en liet I. met een stuk prutsen. Een tijd later lag er een flinke voorraad appels onderin de kinderwagenbak. Omdat dit gewoon ‘goede’ appels zijn, kun je ze later prima tot appelmoes, appeltaart of lekkere appelflappen verwerken en dat hebben we later ook gedaan.

Samen bakken

Ook dit is weer ontzettend leuk en leerzaam om samen met je kinderen te doen. Samen de keuken in om de appels te wassen, te schillen en te snijden. Taken die ook al een zekere verantwoordelijkheid met zich meebrengen en die best beloond mogen worden. Zelf doe ik dat gewoon met complimenten, maar ik ken ook ouders die gebruikmaken van een vel papier waar kinderen stickers op mogen plakken. Die stickers kun je natuurlijk gewoon bij de Action kopen, maar als je echt goed uit wilt pakken, doe je dit online. Uitgeverij Stam b.v. kent bijvoorbeeld een groot assortiment aan beloningsstickers – van gezichtjes tot Sinterklaas! Met deze Stammetjes kun je dus een heel wat witte vellen volplakken.

De bibliotheek

Als neerlandica heb ik uiteraard een lichte voorkeur voor het voorlezen en kopen van kinderboeken. Toen I. ruim anderhalf was, heb ik hem bij de bibliotheek aangemeld en sindsdien lenen we daar wel eens boeken. Vroeger vond ik de lokale bibliotheek al heel wat, maar sinds er in ons centrum een heel groot exemplaar is opgezet, kom ik er eigenlijk best vaak. Ook boekverkoopdagen vind ik trouwens erg leuk.

Omdat een bieb tegenwoordig meer is dan alleen de plek om boeken te lenen, kun je er kleine kinderen ook prima mee naartoe nemen. In onze bibliotheek zit een grote speelhoek met een huis en trap om te beklimmen. En omdat ik nooit de enige moeder ben die ’s middags met haar kinderen naar de bibliotheek gaat, valt er altijd wat te spelen.

Nu I. de leeftijd heeft dat hij ook mee kan beslissen over zijn boekkeuze wordt het trouwens nog leuker. En om heel eerlijk te zijn is het voor mij als (jonge) moeder ook best leerzaam om zo eens tussen de prentenboeken te neuzen. Boeken over voertuigen, het heelal en dieren leren mij natuurlijk ook nieuwe dingen!

Blote voetenpad

Nog nooit uitgeprobeerd, maar ik denk dat het voor ouders met kleine kinderen erg leuk is: wandelen op je blote voeten door de natuur. In Nederland vind je op diverse locaties blote voetenpaden, voor ons in het noorden zit er eentje in Appelscha, net over de grens met Drenthe/Friesland.

Het idee van zo’n pad is dat je dichter bij de natuur komt door alles op je blote voeten uit te lopen. Superleuk om met kinderen te doen die wel van een beetje blubber en kliederen houden. (En vast ook wel leuk voor de volwassenen, toch?) Los van de blubber valt er natuurlijk ook nog genoeg aan de natuur te ontdekken: bomen, blaadjes, beestjes. Iets waar mijn oudste zoon in ieder geval erg blij van wordt.

Lijkt zo’n wandeling door de blubber jou wat? Laat het weten in de comments! En wat voor leuke en educatieve activiteiten onderneem jij zoal met je kinderen? Tips zijn altijd welkom.

Liefs Olga

(*) Op dit artikel is een disclaimer van toepassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top