boek, film en muziek

Spannende boekentips (Halloween-proof)

Spannende boekentips

Ik schreef dit blog vlak na 31 oktober. Een inmiddels bekende datum, want in delen van Nederland vieren we dan Halloween. Dat is natuurlijk niet echt heel Nederlands qua traditie al zag ik wel de nodige foto’s van monsters en levende doden voorbijkomen. Gelukkig vieren we in het Noorden gewoon lekker Sint Maarten en Sinterklaas, dat vind ik net even iets gezelliger. ;) Mocht je wel erg van griezelen houden dan heb ik speciaal voor Halloween een aantal spannende boekentips op een rijtje gezet. Griezel ze!

Winterhuis Hotel (Ben Guterson)

‘WIJ ZIJN DRIE WEKEN MET VAKANTIE.
HET HUIS IS AFGESLOTEN.
IN DEZE ENVELOP ZIT EEN TREINKAARTJE.
NEEM DE TREIN NAAR HET WINTERHUIS HOTEL.’

Bij de voordeur vindt Elizabeth dit briefje, met een stapeltje kleren en wat kleingeld in een plastic tas. Noodgedwongen vertrekt ze, in haar eentje. Ze komt bij een prachtig maar raadselachtig hotel, met een snoepkeuken, een filmzaal, een meer om op te schaatsen en de grootste bibliotheek die ze ooit heeft gezien. Daar geldt maar één verbod. En daar vindt Elizabeth een oud, geheimzinnig boek waarin letters verschijnen die alleen zij kan zien. Er rust een vloek op Winterhuis Hotel en Elizabeth is misschien wel de enige die de vloek kan opheffen.

Op het Instagram-account van Juf Sanne spotte ik deze boekentip over Winterhuis Hotel. Hoewel het toen nog hartje zomer was, wist ik dat ik dit winterse boek móest gaan lezen. Ik fietste naar de boekhandel in de stad en gaf daar mijn opgespaarde boekenbonnen uit.

De 12-jarige Elisabeth brengt haar kerstvakantie in het Winterhuis Hotel door. Ze heeft geen enkel idee waarom zij hier ineens naartoe gestuurd wordt. Al snel doet ze een verrassende ontdekking in de grote bibliotheek van het hotel en sluit ze vriendschap met Freddy. Hij heeft hier al heel wat vakanties doorgebracht en werkt in zijn speciale kamer aan projecten voor de oude heer des huizes. Het huis blijkt een speciale aantrekkingskracht op Elisabeth te hebben en dus doet ze de ene ontdekking na de andere.

Voor mij valt Winterhuis Hotel in dezelfde categorie als de Harry Potter-reeks wat winterse sfeer en beschrijvingen van etentjes betreft. Wie net in de eerste delen van Harry Potter is begonnen of hier überhaupt al fan van is, kan het boek van Guterson ook zeker wel waarderen. Winterhuis Hotel is officieel een kinderboek geschikt voor lezers van 10+, maar daar prik je zo doorheen. Lang verhaal kort: koop dit boek, want je gaat er geen spijt van krijgen.

Morrigan Crow en het Wondergenootschap (Jessica Townsend)

Morrigan Crow en het Wondergenootschap is het eerste deel uit de Nevermoor-serie. Ik vind dit beslist net zo’n gaaf boek als Winterhuis Hotel en dat heeft allemaal met de sprookjesachtig beschreven sfeer te maken. De 10-jarige Morrigan Crow is een vervloekt kind. Ze is geboren op Avondstond, de ergste dag om geboren te worden. Niet alleen wordt ze beschuldigd van allerlei rampen, ze is ook gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Dit loopt echter allemaal anders als ze vlak voor haar verjaardag naar een onbekende stad wordt ontvoerd. Daar neemt haar ‘ontvoerder’, Jupiter Noord, Morrigan onder zijn hoede.

Jupiter leert haar niet alleen de magische plek Nevermoor kennen, maar laat haar ook strijden om een plek in een eveneens magisch gezelschap: het Wondergenootschap. Zonder iets van haar talent te weten, slaat ze zich door proeven heen en sluit ze vriendschap met de drakenrijder Haldorn.

Al snel ontdekt Morrigan dat er meer aan de hand is met Nevermoor en het Wondergenootschap. Er gebeuren ongelukken in de stad die niet verklaard kunnen worden, of toch wel.. En verhalen over de kracht van iemand die zich de Wondersmid noemt, doen de ronde. Wie is hij en wat heeft Morrigan met zijn kracht te maken? Het is het begin van een moeilijk op te lossen raadsel.

Truth or Dance (Chinouk Thijssen)

Truth or Dance. Zo heet de chatgroep waar India, Lisa, Nikki en Zoë opeens aan worden toegevoegd. De meiden dachten dat ze gewoon auditie konden doen om toegelaten te worden tot de balletopleiding, maar dat blijkt een vergissing. Via de app ontvangen ze allerlei rare opdrachten, die ze moeten uitvoeren om kans te maken op een plekje. Ze willen niets liever dan dansen, maar zijn ze bereid daarvoor over lijken te gaan?

Chinouk volg ik al jaren op social media. Ik weet dus ook al heel lang dat ze een (flink) aantal boeken heeft geschreven en op dit moment ben ik in Truth or Dance bezig, het eerste deel van een spannende YA-trilogie die zich in de balletwereld afspeelt.

Het verhaal begint middenin een spannende autorit met achter het stuur (waarschijnlijk) het brein achter de bizarre app-groep waar de meiden ooit aan zijn toegevoegd. Het is de proloog die zich drie jaar ‘in de tijd vooruit’ afspeelt. Wat volgt is het werkelijke verhaal, drie jaar eerder. In dit verhaal wordt de spanning rustig opgebouwd.

Dit verhaal is natuurlijk minder magisch dan de eerdergenoemde werken. Het speelt zich namelijk af in het hier en nu en wel op een balletacademie. Met veel zorg wordt een beeld van dit leven geschetst: de trainingen, lessen en het inwonen bij oud-balletdansers. Aan het begin van de thriller is een lange, verklarende woordenlijst opgenomen. Naast spannend is het boek eigenlijk ook heel informatief. En daar eindigt mijn oordeel, want ik ben namelijk nog lang niet uitgelezen!

Ik houd het dit keer bij deze drie (spannende) titels. Maar houd dit blog vooral in de gaten

Lees jij (nog) wel eens young adult literatuur? Of een kinderboek, misschien?

Dit artikel bevat een affiliatelink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top