persoonlijk

Voornemens voor 2016

Wanneer ik dit blog typ weet ik eigenlijk nog niet zo goed waar ik met mijn voornemens naartoe wil gaan. Dat ze een positieve twist zullen krijgen en hopelijk ter verbetering van mijn (huidige) leven zullen dienen is één, maar de rest? Ach, zo uit de losse pols een paar doelen stellen is ook best een uitdaging.

♥ Voornemen nummer 1 – Fotoboek

Laat ik dan direct met een heel burgerlijk voornemen beginnen: het samenstellen van een fotoboek voor I. Een taak waar ik ergens in 2015 vol goede moed en zin mee begonnen ben, maar waar het helaas nooit meer van gekomen is dit project af te ronden. Met die hoeveelheid foto’s weet ik soms echt niet waar ik het zoeken moet, om over de tijd voor het inplakken maar te zwijgen. Want ja, ik plak foto’s toch liever ouderwets in, in plaats van dat ik een groot digitaal album samenstel. Hoewel ik dat best mooi vind, is zelf fröbelen ook best leuk en heb ik stiekem niet het geld voor zo’n professioneel ogend boek over. Gelukkig loop ik al een paar dagen met inplakkriebels rond, dus heel misschien kruip ik vanavond nog wel achter mijn laptop om de eerste geboortefoto’s naar huis te klikken.

♥ Voornemen nummer 2 – De tuin

Omdat ik maar samen met I. in een huisje woon en dus niet altijd een grote en sterke klusjesman bij de hand heb, liggen bepaalde sloop- en bouwprojecten hier vaak even wat langer stil dan de bedoeling is. En met een klein kind in de buurt begin je bovendien ook niet zelf even snel met hakken en zagen, waardoor mijn achtertuin er na twee jaar nog steeds niet zo mooi bij ligt als ik zou willen. Mijn wens voor dit jaar is daarom een opgeknapte tuin waar niet alleen I. veilig kan spelen en rondrennen, maar ook eentje waarin de konijnen af en toe in los zouden kunnen lopen en ik naar hartenlust mijn groente en fruit op kan kweken. En dat hoeft er echt niet allemaal zo stylish verantwoord uit te zien, maar met een klein schuurtje en ingezaaid gazon ben ik al heel tevreden. (En het weerhoudt de buren er hopelijk ook eens van hun tuinafval in die van mij te storten. Grr.)

♥ Voornemen nummer 3 – Body

Sinds een paar weken probeer ik elke dag minimaal twee uur te wandelen. Een iets haalbaarder voornemen dan het voornemen van vorig jaar. Toen was ik er namelijk nog stellig van overtuigd dat ik zes weken na de bevalling in de sportschool zou gaan staan om mijn lijf bikini-proof te trainen. Van het hele abonnement is het al nooit gekomen, het lijf werd ook wel zelf weer strak. En wandelen? Noem me een heel suffe vrouw, maar dat vind ik dus echt heel erg fijn. Bovendien slaapt I. dan lekker in de wagen of eten we onderweg een paar broodjes op. Dus veel wandelen it is. En buiten dat ik gewoon kosteloos heel gezond bezig ben, leer ik ook nog eens de mooiste oude straten van Assen kennen. En dat voor niks! Ach, en misschien dat ik ook voor de vorm wat oefeningen thuis ga doen. Rechts dankzij het optillen aan spierballen geen gebrek, nu de rest nog. Iemand nog een goede tip?

♥ Voornemen nummer 4 – Studie en werk

Dit is waarschijnlijk het meest persoonlijke punt in deze lijst van voornemens, omdat ik er meestal met niet zo veel woorden over rep. Sinds ik van I. ben bevallen liggen beide zaken namelijk een beetje op hun gat. Na zowel mijn bachelor als master binnen vier jaar gehaald te hebben, werd het me tijdens mijn tweede master in 2013 allemaal te veel. Ik was (en ben!) er dan wel bijna, maar geestelijk was ik op. Klaar. Uitgeblust. Zoals jullie wellicht weten of begrijpen, ben ik niet zonder reden een alleenstaande moeder (geworden). En hoewel dat uiteindelijk een verstandige keuze is (geweest), betekent dat niet dat het verleden met een druk op de knop is uitgewist. Dat heeft tijd nodig gehad om te herstellen. En kort samengevat zat ik eigenlijk gewoon tegen een burn-out aan. En daar ben je mooi klaar mee, op je drie- a vierentwintigste. Natuurlijk wil ik niets liever dan ook dit laatste diploma in ontvangst te kunnen nemen, om zo een periode (symbolisch) af te kunnen sluiten. Maar om dat te kunnen doen moest ik eigenlijk weer van mezelf leren houden en rust vinden. (Zie voornemen nummer 3 en 5.) M’n werkzaamheden oppakken lukt me vaak in fases, maar ook dan kom je er uiteindelijk wel. En wanneer ik dat papiertje eindelijk op zak heb, ga ik met veel plezier op zoek naar een baan. Wat dat wordt? Ik sta voor alles open.

♥ Voornemen nummer 5 – Heb (jezelf) lief

Het is één van de grootste clichés binnen de zelfhulpverlening, maar heus: als je niet van jezelf kunt houden is het ook niet (goed) mogelijk om dat van een ander te doen. En even de onvoorwaardelijke liefde die ik voor I. voel buiten beschouwing gelaten, is het wel heel erg waar. Het afgelopen jaar plus de zwangerschapsmaanden zijn namelijk (best) zwaar geweest. Niet per se lichamelijk, maar vooral geestelijk als gevolg van uitputtende relaties en/of vriendschappen. Vinden dat je er dan óók nog wel mag zijn kan dan soms erg moeilijk zijn. Zeker als je vaak ervaart dat de mensen die je hebt vertrouwd uit je leven verdwijnen. Dat vind ik moeilijk, nog steeds. Juist het vele wandelen en het leren kennen van fijne, oprechte mensen heeft ervoor gezorgd dat ik een stuk beter in mijn vel zit. En dat wil ik in 2016 zeker nog heel lang zo houden. Daarom staat dit punt voor dit jaar tussen de voornemens voor 2016.

♥ Voornemen nummer 6 – Blog

En natuurlijk mag m’n trouwe stekkie op het wijde web dit jaar niet vergeten worden. Met dit blog in een nieuw jasje is de zin om te schrijven enorm toegenomen. Eigenlijk heb ik geen heel concrete doelen voor dit blog voor ogen, behalve dat ik deze maand en het komende jaar vooral wil bloggen als het mij uitkomt. Een groei doormaken zou heel leuk zijn, maar in feite is iedereen hier gewoon al heel welkom. Ik roep al jaren dat ik van dit domein ook mijn bedrijf wil maken, dus wie weet. Is dat iets leuks voor dit nieuwe jaar? Ik hoor ’t graag.

Nog een blanco 2016 toegewenst en maak er met z’n allen iets moois van. En vergeet niet: heb je naasten lief. Doe jij ook aan goede voornemens? Deel jouw voornemens voor 2016 dan in het reactieveld onder dit artikel.

Liefs Olga

21 thoughts on “Voornemens voor 2016

 1. Nou, zo uit de losse pols is het toch nog een aardig mooi lijstje geworden! De tuin, althans een schutting, staat hier ook al jaren op de lijst maar het komt er maar steeds niet van. Vooral omdat we liever ons geld uitgeven aan weekendjes weg en vakanties maar toch hoop ik dat we daar dit jaar ruimte voor weten te maken. Succes met je doelen en dat je er eind 2016 maar flink wat van heb mogen afstrepen!

 2. Mooie voornemens en mooi verwoord. Het gaat je vast en zeker lukken. Naast het hardlopen wandel ik ook regelmatig ik word er helemaal rustig van en het is ook nog eens goed voor je. Je blog ziet er mooi uit !

 3. Volgens mij ben je vooral heel realistisch in je doelstellingen, en dat is verstandig. Zo’n kleine hummel moet je rekening mee houden. Ten aanzien van je blog: ik vond je blogtempo dit jaar heerlijk. Niet te hoog en goed bij te houden.

 4. Wat een mooie voornemens, ik herken er heel veel in. Dat van de foto’s printen en inplakken moet ik ook dringend eens doen :-/ Ik heb nu enkel foto’s hangen om mijn kale muur aan te kleden. Ach, het komt er allemaal wel eens van, eerst maar goed voor onszelf zorgen (denk ik dan maar….) Ik wens je een wonderlijk 2016!

 5. Dankjewel :) Ik ga er dit jaar gewoon het beste van maken. Geen hoge verwachtingen hebben van wanneer wat moet gebeuren, want dat stelt teleur. En vaker patatjes eten met jullie en kleine Z. :)

 6. Ha Anne, dat wandelen komt wel weer hoor. Als je net moeders bent geworden ziet je leven er gewoon anders uit en moet je wennen aan het andere slapen dat je kunt doen. Deed ik in het begin ook niet hoor, maar vorig jaar was het eigenlijk ook gewoon te koud om zo even twee uur achter elkaar te gaan wandelen met een baby van een paar weken oud in de kinderwagen. Komt bij jullie ook echt wel weer in orde. En straks als J. een beetje meer van de buitenwereld mee kan krijgen is het alweer lente. Dan ga je er vast een stuk sneller een uurtje op uit. Veel plezier en nog bedankt voor je lieve complimentje! X

 7. Ah lief, dankjewel. Ik ben gelukkig met een behulpzame moeder gezegend, die mij ook elke week wel helpt. Want als ik echt alles alleen zou doen, dan kom ik niet aan studeren of iets simpels als goed schoonmaken toe (dus echt even alles soppen en dweilen, omdat ik dat wel frisser vind nu I. rondkruipt en zo). En ja, zodra ’t weer voorjaar is ga ik met de eerste dingen in de tuin beginnen. Ik heb daar dus echt heel veel zin in, al is het eerst even wachten op de behulpzame mensen in mijn omgeving. Want grond afgraven wordt me een beetje te gortig in mijn eentje. :’) X

 8. Hoi Floor, leuk dat je op m’n blog reageert! Ik denk dat ik er vanavond maar eens aan ga geloven, aan het nabestellen van een aantal foto’s. Dat zijn er al zoveel dat ik toch niet in een week tijd klaar ben met plakken en bewerken als het zo ver is. Op hoeveel foto’s zit jij al? :)

 9. Wat mooi beschreven. Ik heb nog steeds heel veel respect hoe jij het alleen voor elkaar bokst met die kleine en daarnaast ook nog eens weer je studie in stukjes kan oppakken. Ik hoop dat je dit jaar een heel mooi jaar met I mag beleven!

  En natuurlijk gun ik je die mooie tuin en heel veel droog weer om buiten te wandelen ;)!

 10. Wat een fijne doelen heb je jezelf gesteld. Heel erg veel succes ermee het komende jaar. Ik ben zelf ook thuis begonnen met sporten sinds een aantal dagen, heerlijk!

  Ik wil je trouwens (nu mag het nog wel toch?!) een fantastisch 2016 wensen met kleine I.

 11. Wat een prachtige voornemens! Heb lief en heb jezelf lief vind ik een hele mooie. Je mag ook best wel eens liever zijn voor jezelf, ik vergeet mijzelf soms.

 12. Wat ziet je blog er mooi uit, Olga! En ik ben helemaal onder de indruk van je voornemen om elke dag twee uur te gaan wandelen, haha. Ik ben al blij als een half uurtje per dag lukt! Al vind ik dan ook nog van mijzelf dat ik drie keer in de week moet hardlopen, maar goed.. Ik gun mezelf ook regelmatig vakantie van mijn hardloop-avonturen ;).

 13. Wat een mooie voornemens en mooi verwoord! Ik hoop voor je dat het allemaal goed terecht komt en zeker met je psychische gezondheid. Die gaat natuurlijk altijd voor :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top