boek, film en muziek

Handlettering en illustratie in je bullet journal

Handlettering en illustratie

Samen met het boek Happy cactus ontving ik ook twee mooie (werk)boeken over handlettering. In het ene boek vind je naast prachtige illustraties veel uitleg over het starten van een bullet journal, in het tweede boek vind je vooral niets. Hier mag je namelijk zelf in aan de slag. Benieuwd naar mijn eerste bullet journal avonturen? Lees dan snel verder.

Orde en chaos

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik helemaal niet van chaos houd. Ik ben heel erg van het opruimen, schoonmaken en spullen wegdoen. En ook probeer ik zoveel mogelijk structuur en overzicht te behouden door veel in agenda’s en boekjes te noteren. In een grijs en ver verleden zonder kinderen plande ik mezelf helemaal te pletter. Ik kon dat toen gewoon en ik denk dat ik op die kracht (of dat talent?) ook ontzettend veel bereikt heb. Nog steeds vind ik het heel knap om te zien hoe iemand vol discipline met taken aan de slag gaat. Iets wat ik heel erg ‘voel’ als ik de blogs van Cynthia en Mariska doorneem, bijvoorbeeld. Ja, ik kan dat wel echt bewonderen.

Tegenwoordig lukt het me toch minder goed om elke dag zo gestructureerd door te komen. De komst van twee kinderen heeft wat dat betreft toch wel veel in mijn leven veranderd. Om een lang verhaal kort te houden: we kennen allemaal dat voorbeeld van ergens op tijd moeten zijn, maar voor vertrek eerst een poepbroek moeten verschonen. #BeenThere #Momlife Mijn lijstjes zijn altijd lang en ik kom standaard tijd te kort.

De bullet journal

Om toch een beetje in die oude gewoonte terug te komen, heb ik besloten om me eens in het bijhouden van een bullet journal te verdiepen. Een bullet journal is in feite niets meer dan een blanco notitieboek om belangrijke zaken in op te schrijven. Het bijzondere aan de werkwijze eromheen is alleen wel dat je geen losse papiertjes en (online) agenda meer nodig hebt als je goed in dit systeem zit. En misschien ook handig om te weten: in de meeste ‘bujo’s’ zit papier met daarop heel dunne stipjes.

In diverse filmpjes op YouTube en internet vind je heel wat uitleg en beschrijvingen over hoe een bullet journal bij te houden. Sommige filmpjes gaan al heel wat jaren terug, zoals die in de link die ik hier gedeeld heb. Dit is trouwens een filmpje van Ryder Carroll, die je de grondlegger van de hele rage kunt noemen.

Het idee is dat je voor je taken, prioriteiten, behaalde en verschoven doelen/taken een symbool bedenkt en dit vervolgens in je planning gebruikt. Ryder werkt volgens mij met soorten stippen, waar je de naam bullet journal ook mee kunt verklaren.

Handlettering en illustratie

Handlettering en illustratie

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is het bijhouden van een bullet journal een heel creatief ding geworden. Ook nu vind je op YouTube hele video’s van mensen die je laten zien hoe zij hun pagina’s invullen. Ik snap trouwens best dat je hier een avond lang naar gaat zitten kijken en gelijk mee wil doen, want het ziet er oprecht geweldig uit.

Als je net als ik geen ervaring hebt met het bijhouden van een bullet journal en ook niet zo creatief bent ingesteld, is het boek van Anne Jorinde Kuiper een goede gids. In Handlettering en illustratie in je bullet journal legt ze stap voor stap uit hoe je van je lege bujo een prachtig boek kunt maken. En Anne Jorinde weet waar ze over praat, want ze heeft het ook allemaal ooit uit moeten zoeken. Je vindt er tips over het juiste schrijfgerei en mooie plaatjes, maar ook over lettertypes en kleur en diepte. In ieder geval meer dan genoeg voor een beginneling.

Dit ga ik doen

Normaal gesproken plaats ik alleen reviews als ik het boek ook écht van voor naar achter gelezen heb, maar voor Handlettering en illustratie in je bullet journal heb ik een uitzondering gemaakt. Deze week vlieg ik dus eerst nog door de rest van het handboek heen en dan is het wachten op de kerstvakantie. De kinderen lekker een volle dag naar opa en oma en eindelijk aan de slag met fröbelen.

Je vindt het handboek Handlettering en illustratie in je bullet journal voor €17,99-, o.a. bij bol.com (en bij mij in de boekenkast). Vergeet dus niet om ‘m snel op je verlanglijstje te plaatsen.

One thought on “Handlettering en illustratie in je bullet journal

  1. Oh ik ben ook zo dol op structuur! En die kinderen van mij helemaal niet! ;) Had je trouwens een mail gestuurd, weet niet of je die gelezen hebt? x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top