boek, film en muziek interieur samenwerking

‘Happy cactus’, alles over de verzorging van cactus en vetplant

Verzorging van cactus en vetplant

Sinds de doorbraak van de groene interieurtrend, staat in menig huis de vensterbank vol groen. Op social media zie ik steeds vaker de mooiste foto’s van pilea’s, bananenplanten en diverse cactussen voorbij komen. Het kopen van planten vond ik altijd al leuk, maar sinds de urban jungle-trend ben ik helemaal om.

Van uitgeverij Van Halewyck ontving ik vorige week een mooie hardcover over het verzorgen van cactussen en vetplanten. Helemaal handig nu het houden van veel planten weer helemaal in is. In Happy cactus, geschreven door John Pilbeam, vind je alles over de verzorging van cactus en vetplant. Maar liefst 105 soorten, van flink stekelige cactus tot bladerrijke vetplant, worden in het boek besproken. En dus is de kans groot dat je na het lezen iets meer te weten bent gekomen over het verzorgen van jouw (nieuwe) aanwinst.

De verzorging van cactus en vetplant

In een avondje of twee las ik het boek van voor naar achter uit. In het eerste gedeelte besteedt Pilbeam aandacht aan (on)waarheden met betrekking tot de verzorging van cactus en vetplant. Zaken als voeding, standplaats en grootte worden daarin kort en bondig besproken, waarna je meteen weet waar je aan toe bent. Zo dacht ik bijvoorbeeld dat je een cactus beslist niet maanden zonder water kunt laten leven, maar dit blijkt dus wel te kunnen. Met name in de herfst- en wintermaanden kan een cactus prima zonder water, omdat hij dan in rust verkeerd. Weer wat geleerd dus!

In het tweede deel worden de 105 cactussen en vetplanten besproken. Bij elke soort wordt iets verteld over de herkomst en familie van de plant. Daarnaast legt Pilbeam uit hoe je alles het best kunt bewateren, voeden, verpotten en vermeerderen. Ikzelf vond dit erg nuttig, omdat ik al een paar planten met baby’s had staan. Ook van dit hoofdstuk heb ik weer wat nieuws geleerd, namelijk dat je scheuten (de nieuwe planten) beter eerst op nieuwe grond kunt laten drogen voordat je ze rechtop in een nieuwe pot kunt plaatsen. Op goed geluk ben ik aan een paar nieuwe projecten begonnen en ik hoop écht dat dit (nog) beter werkt dan wat ik altijd deed.

Verzorging van cactus en vetplant

Van dit plantje vond ik alleen familie terug in het boek. Toch kon ik genoeg met de informatie over het stekken van de plant. Even voorzichtig losscheuren- en snijden en de babyplant zat los. Binnenkort meer!

Opvallende planten

Elk stuk eindigt met een top-5 van meest opvallende planten, die je bijvoorbeeld aan iemand cadeau kunt doen of echt zelf in de woonkamer neer moet zetten.

Minpuntje

Het enige wat ik mis, is de extra uitleg bij bepaalde tips. Zo wordt er aangeraden dat je kalium aan de planten toe kunt voegen. Wát dit voor effect op je planten heeft, kan ik alleen niet direct uit het boek halen. Ook zou ik best willen weten waarom je scheuten moet laten drogen voordat je ze kunt verpotten. Misschien dat ’t ontbreekt, omdat het voor de echte plantenliefhebber al basisinformatie is, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Los hiervan kun je uit het boek over de verzorging van cactus en vetplant wel heel veel weetjes en tips halen.

Happy cactus kost € 14,99-, en is o.a. verkrijgbaar via bol.com. Ik tip ‘m in ieder geval als leuk cadeau voor de naderende feestdagen!

11 thoughts on “‘Happy cactus’, alles over de verzorging van cactus en vetplant

  1. Laten drogen vond ik ook wel ‘nieuw’ of zo, omdat ik vooral gewend ben om stekken in het water te zetten zodat er nieuwe wortels aan het plantje kunnen groeien. Gevoelsmatig gaat zo’n stek of scheut dan toch ‘dood’ als het niet meer met vocht of een grotere plant verbonden is.. (Maar heb het ook niet opgezocht, dus er is vast een logische verklaring voor.)

  2. Kan ik me helemaal voorstellen, mijn moeder heeft ook zo’n droom en als je er de ruimte voor hebt, kan het wel een heel knus kamertje worden natuurlijk. Houd dit blog in de gaten, want er komt nog meer over planten voorbij binnenkort :) X

  3. Het was ook een boeiend boekje om door te nemen. Ik miste natuurlijk wel wat antwoorden op vragen zoals je in het stuk hebt kunnen lezen, maar als je echt nog weinig ervaring hebt met het houden en verzorgen van bepaalde planten dan kom je dankzij dit boek wel een eind. Ik heb er dus echt verschillende planten door ‘leren’ verpotten en stekken en ik ben erg benieuwd of ze het over een paar maanden net zo goed doen als de grotere planten. :)

  4. Wat een leuk boek! Wel raar dat sommige dingen er niet in staan. Ik ben een groot plantenliefhebber maar zou niet weten waarom een scheut eerst moet drogen. Van dat kalium gok ik dat dat is dat de plant simpelweg gezonder wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top