moederschap

Een basisschool voor je kind kiezen – Tips

basisschool voor je kind kiezen

Nog even en dan vieren we I.’s vierde verjaardag. Vier jaar oud alweer! Wat vliegt de tijd toch snel. Want nu ik iemands moeder ben, begrijp ik pas écht goed wat het betekent. Het ene moment sta je er alleen voor in een zwangerschap, het andere moment heb je al vier keer een verjaardag gevierd. Die vier jaar waren alles bij elkaar: mooi, emotioneel, zwaar en ook geweldig. En nu wordt m’n kind dus alweer vier en gaat hij in januari naar de basisschool!

Hoe dan?

Ik weet nog zo goed dat ik me daar niks bij voor kon stellen: mijn baby naar school. Hoe zou ik het moment ooit overleven dat ik hem dagen los moet laten; hem niet meer in mijn kielzog bij me te hebben. Ik heb er heel veel over nagedacht op de momenten dat ik met het kleine wurm op of naast me lag. Gek genoeg wist ik na een jaar al wel waar ik hem beslist nooit naartoe zou sturen. Wat ik dan wel wilde doen, wist ik dan weer niet zo goed.

Inmiddels heb ik samen met I. een keuze gemaakt. Iets wat ik nog best lastig vond, omdat ik het allemaal voor het eerst meemaakte. Ik heb nog niet veel vrienden met kinderen of met kinderen die de leeftijd van I. hebben en dus viel er weinig te vergelijken. Op Instagram vroeg ik andere ouders naar de keuze voor hun kinderen. Ook daar merkte ik dat het door anderen ook als best lastig wordt ervaren. Er zijn zoveel schooltypen en leerstijlen bekend, dat ik ook heel goed snap dat je daar soms niks meer van begrijpt. Om jullie te helpen heb ik mijn ‘eisenpakket’ uitgewerkt tot een handige lijst met tips. Doe er je voordeel mee!

1. Observeer 

Maak voor je kind naar school toe moet eens een wandeling langs de scholen in de buurt. Doe dit op tijdstippen dat er buiten gespeeld wordt of kinderen bijna door hun ouders worden opgehaald. Zo zie je wat voor kinderen er naar deze school gaan, hoe de leerkrachten eruit zien, waar er mee gespeeld wordt, maar ook welke ouders je op deze school tegen het lijf kunt lopen. Kijk ook eens goed naar het speelplein, de toestellen en het gebouw zelf. Het zijn allemaal zaken die een bepaald gevoel bij je creëren en dat gevoel speelt natuurlijk een rol bij het maken van een keuze.

2. Online

Spreekt zo’n school je van een afstandje aan, doe dan eens research op het internet. Bezoek de website van de basisschool en like indien mogelijk de Facebook-pagina van de school. Op beide sites vind je veel informatie over de visie, de leerstijl, leerkrachten en invulling van feesten en projecten. Door de school ook op Facebook te gaan volgen, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en gebeurtenissen op ‘jouw’ school.

3. Geloof ja of nee

Voor mij was het al snel duidelijk dat ik I. niet naar een openbare basisschool wilde sturen. We hebben onze wortels in Nederland liggen en daarmee ook bij het katholieke/christelijke geloof. Mijn zoon daar op school iets meer over laten leren, leert hem ook meer over normen en waarden en het leven. Ook als hij ouder is, kan die kennis nog van pas komen. Ik had het denk ik wel heel handig gevonden voor het begrip van geschiedenislessen of literatuur in het algemeen.

Hier in Nederland hebben we dus openbare en bijzondere basisscholen. Openbare basisscholen zijn scholen waar niet vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging wordt lesgegeven. Ze zijn neutraal en in principe is iedereen hier welkom, ongeacht zijn/haar culturele of godsdienstige achtergrond.

Op een bijzondere basisschool wordt wél vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging lesgegeven. Je kunt hierbij denken aan het christelijke, gereformeerde of katholieke geloof. Ik heb niet veel vergelijkingsmateriaal achter de hand, dus ik probeer vooral uit te leggen hoe ik deze manier van lesgeven geïnterpreteerd heb. De overtuiging vormt de rode draad door het lesprogramma. Ik gok dus dat er niet meer elke dag aan bijbelstudie gedaan wordt, maar dat er wél meer aandacht wordt besteed aan verhalen uit de Bijbel, feestdagen en hun betekenis en leven en handelen volgens bepaalde geboden/geschriften. Ook zullen de meeste leerlingen van een een bijzondere basisschool minimaal één keer per jaar als ‘uitje’ naar de kerk gaan (bijvoorbeeld met Pasen of vlak voor Kerstmis.)

4. Lesgeven, materiaal en digitaal

Als er eenmaal sprake is van liefde op het eerste gezicht tussen jullie en de school, is het handig om ook de inhoud ervan te bekijken. Voor mij als docent (voortgezet onderwijs) is dat niet zo moeilijk qua termen en doelen, maar voor een ander misschien wel. Hierbij een heleboel aandachtspunten met vragen die je kunt stellen.

Informeer naar de grootte van de klas. Is er sprake van een grote klas? Hoe gaat de docent dan om met verschillen tussen leerlingen: leerlingen die extra uitleg nodig hebben raken al snel ondergesneeuwd in een klas met dertig kinderen. Geeft de docent veel klassikaal les of wordt er al een beroep gedaan op de zelfstandigheid van de leerling. Werk je individueel of bewust in groepjes? Past jouw kind wel of niet in een grote groep? Denk ook na over de voordelen van ‘klein’ onderwijs: klassen met maximaal 15 leerlingen.

Stel vragen over het materiaal waarmee gewerkt wordt: papier of digitaal? Indien papier: is het nog ‘ouderwets’ uit een boek met je schrift erbij of maakt de docent al het materiaal zelf? En hoe wordt er met digitale middelen omgegaan? Sommige scholen doen al veel op de iPad en werken met een digibord. Als dat niet zo jouw ding is, kun je natuurlijk beter even verder kijken.

Vraag door over leerproblemen en het oplossen ervan: lesgeven op niveau (als je wel/niet met het gemiddelde niveau van de klas mee kunt komen), omgaan met dyslexie etc.

Denk ook na over welke manier van toetsen jij fijn vindt: papier, digitaal? Wat doet de school met CITO en hoe wordt het eindniveau van de leerling bepaald? Krijg je nog een rapport of moet je als ouder ook alles al via de computer gaan volgen?

Het lijkt misschien nog ver weg, maar tussen groep 1 en groep 3 zitten ‘maar’ twee leerjaren. Wat ik nu allemaal beschrijf, komt sneller dan je denkt aan bod. (Mail me gerust voor meer tekst en uitleg, ik kan hier echt heel lang over blijven praten. ;))

5. Pestprotocol

Voor mij is het oplossen van problemen en aanpakken van ongewenst gedrag ook een belangrijke eis op dit lijstje geweest. Als klein kind ben ik namelijk erg gepest en heb ik nooit het idee gekregen dat er in het belang van mij gehandeld werd. Vraag naar het zogeheten ‘pestprotocol’ om te achterhalen welke stappen de school zet om ongewenst gedrag naar iets positiefs om te zetten. (Doe trouwens niet alsof jouw kind al het slachtoffer is, maar wek de indruk dat je wilt weten waar je in beide gevallen aan toe bent.)

6. Schoolreis en groep 8

Ik heb goede herinneringen aan de schoolreisjes en eindmusical van groep 8. Om die reden gun ik mijn kinderen dat natuurlijk ook. Vraag naar de reisjes en uitjes en of die goeie oude eindmusical nog uit het stof getrokken wordt. Je komt op deze manier ook snel te weten wat ze als schoolbestuur van jou als ouder(s) verwachten.

7. Sinterklaas en welke Piet?

Ja echt waar. Toen ik in september op gesprek ging, heb ik op de valreep nog even gevraagd hoe het nou precies met de Sinterklaasviering zat. De school die ik bezocht, volgde bijvoorbeeld de grote jaarlijkse intocht in de stad, om zo verwarring onder jonge leerlingen te voorkomen. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat sommige scholen geen Pieten meer laten zien of hier een eigen invulling aan geven. Het lijkt heel vreemd om hier in een kennismakingsgesprek over te beginnen, maar stel dat de visie van de school zo haaks op je eigen visie staat, dan moet je dit wel in je keuze mee laten wegen.

8. Vertrouw op je gevoel

Het is heel cliché om mee te eindigen, maar vertrouw op je gevoel. Je kunt een plein en praatje nog zo inspirerend vinden, maar op het moment dat je niet met een wauw-gevoel een klas binnenstapt, moet je dat gevoel wel volgen. Ga in dat geval nog even verder op zoek en kijk desnoods bij de scholen die je eerst niet op je lijst had staan. (Het grappige is dus dat ik laatst in de openbare basisschool was en ‘m echt onwijs leuk vond vanbinnen. Veel leuker dan de scholen die ik wel met mijn zoon bezocht heb voor ik een definitieve keuze maakte. Gevoel gebaseerd op één ding is ook niet alles.) Vergeet ook niet dat positieve en negatieve ervaringen van een ander niet jouw ervaringen hoeven te worden. Wees in ieder geval altijd eerlijk en neem de zoektocht serieus!

Binnenkort meer over dit basisschoolavontuur!

6 thoughts on “Een basisschool voor je kind kiezen – Tips

  1. Ik ben ook op zoek naar een basisschool in Rotterdam voor mijn dochtertje. In het multiculturele klimaat alhier speelt de Pietendiscussie niet zo erg. Wel vind ik het belangrijk dat de school zowel digitaal is ingericht als ook met papier werkt. Ik heb een school op het oog waar mijn dochtertje zelf geheel gecharmeerd was van het creatief ingerichte speelplein.

  2. Interessant artikel! Het duurt nog even voordat mijn kind naar de basisschool gaat, maar we kijken wel al naar scholen. Er zijn er best veel hier in de buurt en dat maakt het best overweldigend om er een uit te zoeken. Bedankt voor je tips!

  3. Indrukwekkend complete lijst. Mijn zoon gaat sinds zijn 2.5-de naar school en nu pas kom ik eraan toe de vragen te stellen die jij zo netjes op voorhand al stelde. Erg benieuwd naar je uiteindelijke keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top