persoonlijk

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

mezelf willen veranderen

Als iets willen (of kunnen) veranderen altijd eenvoudig zou zijn, wat zou ik dan aan mezelf willen veranderen en waarom?

Tevreden?

Als ik in de spiegel kijk zie ik daar een gewone vrouw van ergens in de twintig met af en toe een pukkel of wat moeilijk weg te werken wallen, maar ook een vrouw die er met of zonder make-up op prima uitziet. Ik loop gerust in mijn pyjama of huispak over straat om de container op te halen en ga ook al lang niet meer vol in de make-up naar de winkel of school toe. Ik hoef er ook niet meer altijd op mijn best uit te zien om me goed te voelen of me een goed mens te voelen. Wat dat betreft ben ik heel blij dat ik een groot deel van mijn onzekerheid achter me heb gelaten.

Ja, tevreden

Laat ik even vooropstellen dat ik eigenlijk heel tevreden mag zijn met wie ik ben. Ik verkeer in goede gezondheid, gebruik geen medicijnen en leef niet met een beperking of aanpassing in mijn leven. Goed, zonder bril of lenzen zie ik niet veel en als ik naast je in de auto zit, bestaat er een kans dat ik (vreselijk) misselijk word, maar dat is het dan ook wel. (Nee echt, laat mij maar zelf rijden, met mijn bril op of mijn lenzen in. Wordt de reis voor de ander ook een stuk plezieriger van.)

Maar dat ik dus heel tevreden mag zijn met wie ik ben, betekent niet dat ik nooit over (tijdelijke) veranderingen nadenk. Ik kan namelijk best een aantal dingen benoemen die ik aan mezelf zou willen veranderen. Aan de ene kant zijn er dingen die ik zou willen veranderen, omdat ik het mooier vind; aan de andere kant zijn er dingen die ik misschien wel móet veranderen om er innerlijk beter van te worden. Benieuwd naar wat ik op mijn denkbeeldige lijstje heb staan? Lees dan snel verder voor de ontknoping.

Uiterlijke verandering

Om met het meest oppervlakkige te beginnen: ik zou best een keer hair extensions en/of nep nagels willen laten zetten. Ook ben ik best benieuwd naar het proces van je tanden laten bleken.

Met je haar, tanden en handen laat je bij een eerste ontmoeting een goede of slechte indruk op iemand achter. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat ik me terughoudend opstel als ik het gesprek met iemand aanga die er niet zo verzorgd uitziet.

Met mijn eigen verzorging zit het wel goed, maar het neemt niet weg dat ik wel eens fantaseer over een dikke bos haar, vlammende nep nagels en een stralend wit gebit. Ik geef toe dat ik me in deze ideeën behoorlijk laat leiden door wat online influencers allemaal naar buiten brengen, maar aan de andere kant vind ik zo’n tandpasta smile en perfect gelakte nagels ook gewoon mooi en verzorgd, dus waarom niet?

De extensions en nep nagels zou ik in principe nog wel eens laten zetten – het is toch maar voor tijdelijk – maar voor het bleken van tanden pas ik toch. Mijn gebit en ik kennen een lange geschiedenis vol pijn en omdat ik huiverig ben voor straling (en nog meer pijn), houd ik het toch maar bij een goede tandpasta. En met al die filters op Instagram kom je er tegenwoordig ook wel. ;)

Iets wat ik nog meer aan mijn uiterlijk zou willen veranderen, maar dan omdat ik het soms mis, is mijn boezem. Of eigenlijk het huidige gebrek aan boezem vergeleken met wat ik tien jaar geleden had. Toen ik afgelopen zomer weer in bikini verscheen, viel het me pas op hoe plat ik geworden ben. En toen ik diezelfde zomer naar een nieuwe bikini op zoek ging, werd dat nog eens benadrukt toen ik nul passende bovenstukjes vinden kon.

Lang verhaal kort: ik heb te vaak op mijn reserves geteerd en op de plaatsen waar ik nog een klein beetje (gezond) vet had groeien, is dat er allemaal af gesleten. Ik had ook liever een beetje bilvet willen missen, maar het is niet anders.

De boel cosmetisch laten veranderen, gaat me nog te ver, maar hopelijk kom ik met het eten van meer gezonde vetten en vezels ook een eind.

Ten slotte zou ik het niet verkeerd vinden om in lengte en in schoenmaat een beetje te groeien. Ik ben smal, kort en draag schoenmaat 35/36, waardoor ik het kopen van kleding en schoenen meestal niet zo leuk vind. Doe mij maar een lengte van 1.70 en schoenmaat 37 en ik sta nooit meer chagrijnig in een winkel. ;)

Innerlijke verandering

Vergeleken met een uiterlijk is het veranderen van een innerlijk veel lastiger. Je innerlijk, en dus ook je karakter, heb je namelijk op basis van jarenlange ‘ervaring’ gevormd. Die eigenschappen vormen wie je bent en dat kun je niet zomaar veranderen. Ik heb het namelijk écht wel eens geprobeerd en het is verdomd lastig.

Wat ik qua innerlijk aan mezelf zou willen veranderen, is dat ik moet leren om net zo goed voor mezelf te zorgen als ik (ook) voor anderen doe. Ik ben een mensenmens, een gevoelsmens en weet uit ervaring dat ik niet gemakkelijk stop met ‘geven’.

Maar altijd blijven geven, schept de verwachting dat het ook ontvangen kan worden op momenten dat je het zelf (hard) nodig hebt en helaas blijkt dat niet zo te zijn. Ik heb al heel wat keren met mijn mond vol tanden gestaan, om nog maar te zwijgen over het aantal keer dat er nog net geen grote vraagtekens boven mijn hoofd uitstaken. Superjammer en vermoeiend tegelijk.

In 2019 ga ik er dus hard aan werken vaker nee te zeggen en liever voor mezelf te zijn. Want heel soms is jezelf belangrijk maken helemaal niet egoïstisch. Ik blijf namelijk ook gewoon de vrouw van ergens in de twintig met soms een pukkel en wallen op het gezicht.

Als jij iets aan jezelf zou kunnen veranderen, wat zou dit dan zijn en waarom?

One thought on “Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

  1. Haha, ik had nooit gedacht dat je zo klein was! Zelf zou ik graag nog wat kilo’s kwijt willen, maar verder ben ik hartstikke tevreden. Alhoewel ik extensions ook wel eens zou willen proberen, maar ik heb er eigenlijk het geld niet voor over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top