boek, film en muziek

Waarom ik van lezen houd // Tips om het lezen leuker te maken

Lezen leuker maken

Zolang ik me kan herinneren spelen boeken een rol in mijn leven. Ik ben opgegroeid in een huis waar lang twee grote witte Billy’s (die van Ikea, ja) vol boeken stonden en herinner me twee lezende ouders in bed of voor de tent als we op vakantie waren. In ons gezin werden boeken gekocht of aan elkaar cadeau gegeven, dus dat lezen voor plezier zorgde (en ook wel ‘gewoon’ belangrijk was), is mij al vroeg duidelijk gemaakt. Enne, niet geheel onbelangrijk: zien lezen doet lezen en dat geldt natuurlijk ook voor mij.

Oude boeken

Als klein meisje had ik een eigen plank in de boekenkast van mijn ouders. Op die plank stonden mijn eigen leesboekjes: nieuwe exemplaren, maar ook veel boeken die mijn moeder op rommelmarkten scoorde. Ook lagen er een paar boeken uit haar eigen kindertijd tussen. Ik ben bijvoorbeeld uit een stokoud sprookjesboek en boek over Jip en Janneke voorgelezen die zij allebei van vroeger heeft bewaard.

Voorlezen

Met mijn voorlezende ouders heb ik het trouwens ook getroffen. Want voorlezen is namelijk hartstikke goed voor de talige ontwikkeling van een klein kind! Uit onderzoek is meermaals gebleken dat kinderen die voorgelezen worden een flink puntje voor hebben op hun talige ontwikkeling vergeleken met kindjes die niet of niet vaak voorgelezen worden. Voorlezen zorgt niet alleen voor een stukje rust en momentje samen, maar ook voor een groei in woordenschat (ook bij het voorlezen van prentenboeken) en kennis van de wereld. Want zo ben ik bijvoorbeeld nog nooit in Artis geweest, maar dankzij Pinkeltje weet ik toch echt zeker dat deze dierentuin bestaat!

Waarom ik van lezen houd?

Lezen is voor mij altijd een manier geweest om me te ontspannen. Ik heb heel wat uren zittend of liggend doorgebracht met een boek en bakje chips binnen handbereik. Heerlijk vond ik dat en ik kan daar, ondanks mijn beperkingen qua tijd en rust, nog steeds heel erg van genieten.

Als tiener heb ik heel veel series verslonden. Ik noem de boeken over Chantal en Inge, Cindy (dat meisje dat op ballet ging), Floortje Bellefleur, De Droomvriendinnen en natuurlijk De babysittersclub. En in mijn paardenfase las ik heel wat over Romana en Ragebol en Bianca (van Yvonne Brill) uit. Wie op de zolder van mijn ouderlijk huis kijkt, vindt daar nog steeds de rijen met boeken in de kast staan. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen alles weg te doen.

Leren over mezelf en de wereld om me heen

Natuurlijk koos ik altijd voor boeken met een inhoud die ik herkenbaar vond: paardrijden, lastige vriendinnenkwesties. En toen ik ouder werd, kwamen daar natuurlijk als eerste titels over de Tweede Wereldoorlog tussen te staan. De inhoud van de boeken veranderde en ik leerde om niet alleen over de hoofdpersoon, maar ook over het handelen en de geschiedenis na te denken. Lezen werd behalve een vorm van ontspannen ook een vorm van ‘fijn’ leren over mensen en de maatschappij om je heen. Nog steeds vind ik dat wel lekker hoor, even meeleven met een romanfiguur om vervolgens toch langer over zaken na te denken.

Ten slotte lees ik ook om kennis over de wereld om me heen te vergaren. Zo kocht ik een paar jaar geleden het boek van Hans Jaap Melissen, dat hij schreef over de opmars van IS en alles daar omheen. Aanrader! Aan de andere kant lees ik net zo graag over de natuur (katten!), het opkweken van cactussen en het bijhouden van een bujo, dus wat dat betreft ben ik breed georiënteerd.

lezen leuker maken

Lezen leuker maken

Misschien een gevaarlijke uitspraak, maar ik geloof dat er voor iedereen een manier bestaat om lezen leuker te maken. Als (toekomstig) docent Nederlands krijg ik natuurlijk vaak te maken met leerlingen die niet weten wat en hoe ze moeten lezen. En leerlingen die het vakken vullen bij de Albert Heijn verkiezen boven het lezen van een boek (voor het SE literatuur, verdorie, welteverstaan!) zijn er ook genoeg. Het is alleen een kwestie van ontdekken, proberen en loslaten. Want ook dat moet ik met elk boek doen.

Zo kom je aan een boek

  • Vraag twee tot drie vrienden/vriendinnen naar hun drie favoriete boeken. Gewapend met een lijstje titels kun je best een avondje op bol.com rondstruinen. Groot voordeel hiervan is dat je meteen een stuk over de inhoud van het boek en enkele beoordelingen kunt lezen. De boeken die jou wat lijken, kun je vervolgens gelijk bij je vriend/vriendin te leen vragen. Handig!
  • Laat je in de bibliotheek of boekhandel informeren naar titels die bij jouw onderwerpsvoorkeur passen. In zowel de bibliotheek als een boekhandel als Bruna vind je tafels met thema’s (in de bibliotheek zag ik laatst alles over schaatsen, sport en de winter liggen). Koop je liever een boek, richt je dan op de pockets: voor €5-7-, vind je midprice edities van bekende titels. Over zo’n bedrag zal je niet struikelen.
  • Vraag om een boekenbon als je jarig bent of een speciale feestdag viert.
  • Voor de studenten onder ons: maak tijdens je studietijd dankbaar gebruik van de universiteits- of letterenblibliotheek. Ik verkeek me er al die tijd op, maar naast talloze naslagwerken en onderzoeken vind je ‘natuurlijk’ ook een heleboel (recente) literatuur in die rekken!

Zo maak je lezen leuker!

  • Haal wat lekkers in huis of uit je keukenkast en zet een potje thee (of iets anders, maar meestal wordt het lezen van een boek met thee en koekjes geassocieerd).
  • Installeer jezelf op een plek waar je lekker kunt hangen. Denk dan aan een fijn hoekje op de bank, een gemakkelijke stoel of gewoon je bed. (Ik kies zelf ook altijd voor speciale hangkleding, want ik chill niet zo prettig in een spijkerbroek.) Zorg voor kussens, plaids en misschien een tafeltje waar je het eten en drinken op neer kunt zetten.
  • Zet radio en tv uit (en het liefst ook je telefoon, maar da’s vaak moeilijk ;)) en zorg voor goede verlichting (als je ’s avonds wilt gaan lezen).
  • Belangrijk: stop met lezen als je na twintig bladzijden denkt dat je nooit door het boek heen zult komen. Je houdt lezen alleen leuk als het boek je plezier bezorgt. Een boek waar je echt doorheen moet ploegen, zal jou dat gevoel nooit bezorgen.
  • Lees het liefst elke dag een stukje in het boek dat je hebt uitgekozen. Op die manier raak je nooit de draad van het verhaal kwijt. En bovendien is elke dag kort lezen óók lezen en daar gaat het om.

Ben jij een lezer? Wat is je favoriete boek en welke serie moet ik volgens jou beslist gelezen hebben?

In dit blog heb ik een affiliatelink opgenomen.

One thought on “Waarom ik van lezen houd // Tips om het lezen leuker te maken

  1. Ik lees ook graag! Heb het ook van m’n ouders denk ik ;) Ik probeer mijn collectie fysieke boeken wat te beperken en koop vooral e-books. Wat ik echt een heel fijne serie vind is de Frieda Klein serie van Nicci French. En de boeken rond Wallander van Henning Mankell zijn ook fijn als je van spannende boeken houdt. In hetzelfde genre vind ik ook Lars Kepler een aanrader! Maar ik ben ook groot fan van Eva Daeleman als schrijfster en zelfhulpboeken. Als ik een boek koop, zijn het ook meestal zo’n exemplaren omdat ik zo’n boek er sneller een tweede keer bij zou nemen dan een verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top