De tijden van zuinig aan doen zijn weer even aangebroken! Mijn ZZP-bestaan is nog geen geoliede machine en als alle aanslagen weer op de deurmat liggen is dat toch even slikken. Wat kun je doen om net als ik zo zuinig (maar leefbaar) mogelijk te leven als dat even nodig is? Ik deel hier vandaag (mét knipoog) een aantal tips.
Wat je niet hebt..
Een paar jaar geleden had ik een vriend die zijn geld wel heel gemakkelijk uitgaf. Sterker nog: het geld was al op voor het door zijn werkgever gestort was en dat elke maand opnieuw. Kortom: de perfecte manier om constant in de min te staan en rekeningen niet meer te kunnen betalen. Je begrijpt dat ik van deze situatie alleen maar geleerd heb. Geef dus écht geen geld uit dat je niet hebt en prijs jezelf niet rijk met loon dat nog gestort moet worden. (De bijstandsuitkeringen en studiefinanciering idem dito.)
Vaste lasten
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar geld dat hier binnenkomt gaat toch als eerste aan vaste lasten op. ;) Als besparen echt nodig is, dan raad ik je aan om deze uitgaven eens op een rijtje te zetten. Als je net te duur woont qua huur, heb je misschien niet zo snel een goedkopere woning, maar op andere vaste lasten kun je gelukkig wél makkelijker besparen.
In december ben ik er eens goed voor gaan zitten en ben ik van zorgverzekering overgestapt. Voor mijzelf en de kinderen betaal ik nu ruim dertig euro minder dan het jaar ervoor. Had ik natuurlijk veel eerder moeten doen, maar ergens durfde ik dat ook weer niet. Ik liep toch steeds rond met het idee dat ik misschien over dingen heen zou lezen en een verkeerde keuze zou gaan maken.
Natuurlijk kun je het hele rijtje aan vaste lasten eens door gaan nemen. Neem bijvoorbeeld de energiemaatschappij, verzekeringen (zorg en inboedel) en abonnementen voor internet, televisie en (mobiele) telefoon. En eh, Netflix?
Mobiele telefoon
Omdat ik nog geen nieuw toestel nodig heb, maar wel minder voor mijn abonnement wil betalen, ben ik eens naar passende sim only abonnementen gaan kijken. Dit houdt in dat je alleen voor het abonnement betaalt en een eigen toestel kunt houden. (Normaal gesproken betaal je voor een toestel en abonnement, waardoor dit altijd wat duurder uitvalt.) Voor zover ik weet wordt sim only door veel kleine en grote aanbieders aangeboden, dus keuze genoeg.
Als ik het sim only abonnement van Ben eens als voorbeeld neem, zou mij dat tot wel twintig euro in kosten kunnen schelen. En dan kan ik nog steeds gebruikmaken van de gemakken als onbeperkt bellen, sms’en en een internetbundel (voor als je even geen WiFi ter beschikking hebt). Zeker iets wat ik het overstappen de moeite waard vind.
Kwijtschelding
Als het goed is, hebben de meeste huishoudens onlangs de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen ontvangen. Afhankelijk van een heleboel feitjes én het aantal personen waarmee je samenleeft, betaal je maandelijks een vast bedrag aan belastingen.
Wanneer je studeert, een uitkering ontvangt of niet fulltime werkt en dus in alle gevallen niet over een groot inkomen beschikt, kom je in aanmerking voor het aanvragen van kwijtschelding van de beide belastingen. Als je net als ik in het noorden woont, is het Noordelijk Belastingkantoor daarvoor de aangewezen online plek. Toen ik in 2018 wel werkte, maar niet fulltime, diende ik een aanvraag in. Voor dat jaar én 2017 werd een herberekening uitgevoerd en na heel wat wachten kreeg ik inderdaad terug wat ik die twee jaar afgedragen had. Een mooi spaarcentje dat ik meteen apart gezet heb (voor noodgevallen, want je weet maar nooit.)
Het nadeel is wel dat je flink wat persoonlijke documenten aan moet leveren en dus wel even aan het scannen en printen bent. Toch raad ik het iedere ‘laagverdiener’ aan om hier toch een middagje voor te gaan zitten. Het kan je namelijk écht wat opleveren.
Kies voor de fiets
Het is een cliché tip, maar als je wilt of moet bezuinigen, zou ik de auto vaker laten staan. Het overslaan van een ritje in de auto is niet alleen beter voor je portemonnee en het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Want hoe lekker is het om zon op je huid te voelen schijnen of door een frisse wind wakker geblazen te worden?
Sowieso zou ik het iedereen aanraden om in een goede (tweedehands) fiets te investeren. Dat vraagt misschien wel eerst om een investering, maar wel eentje die je eenmalig hoeft te doen. En da’s toch beter dan elke keer die kosten voor de benzine, autoverzekering en wegenbelasting te moeten maken.
Eten
Het komt vast ook niet uit de lucht vallen dat je op het doen van je boodschappen kunt besparen. Kies voor euromerken in plaats van de grote merkproducten, maar let ook op aanbiedingen en afprijzingen. Ik doe bijvoorbeeld wel vaak mijn boodschappen bij de Albert Heijn, maar koop dan alleen vlees dat al van zo’n kortingssticker is voorzien. Dat doe ik dan thuis snel in de vriezer, zodat ik weer een tijdje vooruit kan. En verder lang leve het huismerk, natuurlijk.
Kringloop
Vergeet niet: in tijden van nood is de kringloop je vriend voor alles. Wie mij al langer volgt, weet dat ik het heel leuk vind om regelmatig in kringloopwinkels rond te neuzen. Niet omdat ik dan op zoek ben naar een specifiek iets, maar omdat ik alle opties openhoud. Boeken, houten speelgoed en ‘iets’ van Cars doet het hier altijd goed. Voor mezelf slaag ik altijd wel tussen de kledingstukken.
Tips met een knipoog
Besteed soms eens wat uit. (Ja, dit is een tip met een knipoog!) Douche eens bij een ander of kijk je vader/moeder eens lief aan. Toevallig heb ik een moeder die van tijd tot tijd onze was wel eens overneemt. Vooral na een dag bedden verschonen vind ik het heel lief aangeboden dat ik deze grote stukken bij haar in de was mag stoppen en alles opgevouwen en wel weer mee naar huis kan nemen.
Als je nog studeert en in het weekend met een volle tas vuil wasgoed op het station staat, weet ik wel zeker dat er iemand die was voor je doet, maar ook als je een eigen huishouden runt, wil dat nog wel eens gemakkelijk zijn.
En nu ik het toch over de gemakken van thuis heb: duik eens in de voorraadkast! Als je ouders hebt die elk weekend de weekboodschappen halen, dan kun je vast een keer wat drinken en ingeblikte groente mee naar huis nemen. (Of toiletpapier, als je weer eens te laat hebt ontdekt dat je aan je laatste rol bent begonnen..)
Hoe luidt jouw ultieme bespaartip?
Goedendag,
Waarschijnlijk ontvang je een hoop ongewenste berichten via je contactformulier. Dit komt omdat deze niet beveiligd is en iedereen (inclusief robots) berichten naar je kunnen sturen.
Ik kan dit eenvoudig voor je oplossen en beveiligen, waardoor je nagenoeg geen ongewenste berichten meer zult ontvangen.
Mag ik je hiermee helpen?
Groet,
Theo Voorn
contact@socialleader.eu
Hoi Irene!
Ik weet eigenlijk niet beter dat je een mobiel + abonnement afsluit, omdat het ‘zogenaamd’ voordeliger is. Maar ja, mensen verkijken zich toch op de kosten, want in feite betaal je je telefoon in 1 tot 2 jaar af en is het toestel pas daarna echt van jou. En als je blijft suffen betaal je later nog teveel door ook, terwijl je de kosten voor het toestel er al lang uit hebt. (Ik dus!)
Ik heb geluk dat ik nu een abonnement en een telefoon van mijn werk heb, net zoals een abonnement voor het openbaar vervoer. Dat zou me anders toch ook heel veel kosten per maand! Ik vind het wel grappig eigenlijk hoe dat in Nederland zit met die telefoonabonnementen. Ik heb de indruk dat het in België net heel normaal is om een abo zonder telefoon te nemen en dat eentje met telefoon iets ‘apart’ is. Maar misschien ligt dat ook aan mij. Ik heb dat nooit gedaan en had hiervoor altijd een herlaadkaart, wat nog voordeliger is dan een abonnement.
Wij besparen vaak op onze weekboodschappen door met een weekmenu en een lijstje te gaan winkelen en af en toe eens een week alleen maar uit onze vriezer te eten waardoor we enkel wat basics als yoghurt en fruit moeten kopen. En aangezien wij twee meters hebben, zetten wij ons wasmachien en de vaatwasser eigenlijk altijd na 21u op of in het weekend.