boek, film en muziek

10 boeken die ik laatst las

10 boeken die ik laatst las

Sinds ik mijn account op Goodreads weer heb ontdekt, ben ik fanatiek bij gaan houden welke boeken ik gelezen heb. Nu is het jullie vast niet ontgaan dat ik vaak en veel lees, dus er valt genoeg te updaten. De afgelopen tijd las ik over Edison, een verdwenen Van Gogh en een pestuitbraak in Delft.

10 boeken die ik laatst las

De boeken in dit blog heb ik gekocht of geleend van de bibliotheek. De meeste kinderboeken las ik in het kader van de Boekenbingo. Waar mogelijk heb ik een linkje naar het boek geplaatst zodat je ‘m ook kunt kopen. Dit blog bevat affiliate links. Als je op deze link klikt en iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed mijn mening over de boeken.

Nachtblauw – Simone van der Vlugt

Nachtblauw speelt zich af in Delft in de Gouden Eeuw. Huishoudster Catrijn komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. (Een plateelfabriek is een fabriek waar servies wordt gemaakt/gebakken.) Ze overleeft een groot ongeluk én pestuitbraak en trouwt met de eigenaar van de fabriek. Samen vormen ze de grondleggers van het bekende Delfstblauwe porselein dat onder toeristen nog steeds erg populair is. Een sterk verhaal voor iedereen die van historische romans houdt.

Verschrikkelijke vrienden – Manon Sikkel

Dit boek bevat korte verhalen over enge mensen en dieren. (Wel met een knipoog geschreven natuurlijk.) Ik vind Verschrikkelijke vrienden een heel droog boek en denk dat lezers vanaf een jaar of acht hier veel lol aan gaan beleven. Leuk vind ik ook het dankwoord waarin de auteur iedereen bedankt die voor een verhaal (of deel ervan) verantwoordelijk is. Dit zijn ook veel kinderen, dus hoe tof is dat wel niet.

Code kattenkruid – Jacques Vriens 

Ik denk dat er maar twee boeken zijn waar ik ooit om heb moeten huilen en toevallig zijn die boeken allebei door Jacques Vriens geschreven. Jaren geleden kreeg ik Achtste-groepers huilen niet cadeau en daar liet ik mijn eerste boekentranen om. De tweede keer overkwam me een paar weken geleden toen ik Code kattenkruid uitlas. Dit verhaal gaat over de band tussen een kleinzoon en zijn opa. Het zijn de beste vrienden, ondanks het leeftijdsverschil. Helaas is de opa van Stijn ongeneeslijk ziek en moeten de twee binnenkort afscheid van elkaar nemen. Maar zolang opa nog puf heeft, moet er eerst een bucketlist afgevinkt worden.

De Gorgels – Jochem Myjer

Normaal gesproken weet ik niet goed wat ik van het werk van iemand moet verwachten die ik niet als auteur ken. Om de één of andere reden blijf in zo’n boek dan steeds dezelfde komiek, nieuwslezer of soapie zien en niet het verhaal zelf. Gelukkig is dat bij De Gorgels niet het geval en heb ik dit met veel plezier mogen lezen. Ik ben er echt twee avonden voor gaan zitten en volwassen of niet: ik zat helemaal in dit kinderboekverhaal.

Portiek Zeezicht – Annejan Mieras

Portiek Zeezicht gaat over Fenna die met haar schilderende moeder in een portiekwoning woont. Achter elke deur schuilt een ander verhaal: de nette mensen, de roddelaars, de studenten en op een dag komt daar ook de alleenstaande vader Benedict bij. Met zijn dochter sluit Fenna een vriendschap. De vader van Fenna is de grote afwezige in het verhaal en aan die verandering probeert Fenna te wennen.

Sterrennacht – Rachel Hore

Ik lees alles door elkaar: romans, non-fictie, young-adult literatuur. En na een aantal kinderboeken (ook heel leuk!) vond ik het tijd voor een roman. De boeken van Rachel Hore zijn altijd prettig om te lezen: vrouw laat oude leven/baan/huis achter zich, doet een interessante ontdekking en verdiept zich in het verleden van familie/buurt/huis en lost een bepaald geheim op. Nee, geen hoogstandje, maar wel fijn om vlak voor het slapen te lezen. En boeken die zich ergens op het platteland van Engeland afspelen hebben toch al een streepje voor. Goed, lang verhaal kort: Sterrennacht  moet je lezen als je van (historische) romans en familiegeheimen houdt.

Feo en de wolven – Katherine Rundell

Eén van de boeken op de Boekenbingolijst is Feo en de wolvenEen enorme aanrader voor iedereen vanaf een jaar of tien én ouder. Feo en haar moeder wonen met hun roedel wolven in de bossen van Rusland. Met haar wolven heeft Feo een speciale band. Het zijn namelijk wolven die, net als vele andere wolven, bij Feo en haar moeder zijn gebracht om weer aan het wild te leren wennen. Feo en haar moeder Marina zijn namelijk wolfverwilderaars. Als Feo’s moeder door het leger wordt opgepakt, legt Feo een barre tocht af om haar moeder weer terug te vinden. Het verhaal is zeker geen sprookje, maar een verhaal vol moed, politieke verwikkelingen en onrechtvaardigheid.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer – Jochem Myjer

Na het succes van het eerste deel besloot ik om ook het tweede deel uit de Gorgelserie te gaan lezen. Minstens net zo leuk en stiekem hoop ik op nog meer delen. In De Gorgels en het geheim van de gletsjer volgen we Melle en zijn zusje Limoni die midden in de bergen de strijd aangaan met stinkende ziektekiem verspreidende dieren. Ook weer superspannend en zeker een aanrader!

Edison, het mysterie van de muizenschat – Torben Kuhlmann

Edison, het mysterie van de muizenschat vind ik ook een grote aanrader. Aan de hand van mooie prenten en een verhaal over twee dappere muizen wordt een stuk wereldgeschiedenis uitgelegd. De muis Peter doet een ontdekking die naar een schat toe leidt. En niet zomaar een schat, maar eentje op de bodem van de Oceaan. Samen met een muizenprofessor (bekend uit een eerder deel) werkt Peter aan een uitvinding om de schat weer boven water te halen. En wat er gevonden wordt…

Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh – Sanne Rooseboom 

Oh jongens, dit vond ik ook weer zo’n tof kinderboek! In Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh gaan de vriendinnen Alfa, Nina en Ruben en mevrouw Vis samen op zoek naar een verdwenen schets van Vincent van Gogh. Dit keer krijgen ze hulp van een vriendin van mevrouw Vis, Tirza, en moeten de leden van het MvO weer hun best doen om de Zilvermannen te snel af te zijn. Gaat het Nina en de rest lukken om de verdwenen Van Goh uit 1953 weer boven water te krijgen?

Tot het volgende overzicht!

Dit artikel bevat een affiliatelink.

2 thoughts on “10 boeken die ik laatst las

  1. Wat heb je een hoop gelezen. Bij mij is de leesflow een beetje weg, wil het morgen weer gaan oppakken want het is zo fijn<3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top