persoonlijk

Ontspullen op zondag (I)

Ontspullen

Een nieuw jaar met nieuwe voornemens. Ook al benoem ik ze niet en voer ik er weinig uit, één van de dingen waar ik een nieuw jaar graag mee start, is het kritisch nalopen van alle spullen die ik bezit.

The Minimalism Game

Een paar dagen geleden ontdekte ik een interessant topic over ontspullen op het Forum Feminarum. Voor wie dit forum niet kent of het topic niet volgt: ontspullen is niets meer dan het wegdoen van spullen die je (toch) niet (meer) gebruikt. Dit kun je natuurlijk op veel verschillende manieren doen, maar in het topic dat ik zojuist heb aangehaald, draait alles om The Minimalism Game. 

The Minimalism Game is een soort spel (eigenlijk meer een uitdaging) waarbij je elke dag iets wegdoet. Op de eerste dag van de maand is dat één item, op de dertigste dag zijn dat er dertig. In een maand met 31 dagen doe je dus uiteindelijk 498 van je (oude) spullen weg.

Het wegdoen van spullen is trouwens een breed begrip. Weggooien, weggeven, doneren, door vriendinnen laten uitzoeken: alles mag zolang je maar blijft ontspullen.

Ontspullen

Omdat ik wel van het opruimen ben, vind ik het interessant om dit soort verhalen van een afstandje te volgen. (Ik doe dit dus ook als de kinderen ’s avonds eindelijk liggen te slapen en ik nog even op de bank kan hangen.) Naast dat ik het leuk vind om andermans verhalen te lezen, inspireert en motiveert het me ook om zelf weer aan de slag te gaan. Want vraag me niet hoe, maar al die kastjes en lades die ik recentelijk nog keurig uitgemest heb, zien er al lang niet meer zo netjes uit als toen. Ik ga me daarom in januari weer op het opruimen storten.

Op de dag dat ik dit blog typ, heb ik het begin al gemaakt. Omdat ik in mijn eigen woning niet veel grote items op kan bergen, laat ik vaak spullen op de zolder van mijn moeder staan. Handig natuurlijk, maar tegelijkertijd ook een vrijbrief om meer te ‘dumpen’ dan nodig is. Want ja, alle items waar ik niet meteen afstand van kan doen, eindigen hier nog wel eens in een tas of doos op zolder. Een geluk bij een ongeluk dat de kinderen en ik dit weekend bij m’n moeder logeerden. Ik ben dus direct op deze zondag aan de slag gegaan met het uitzoeken van mijn eigen spullen en gelukkig kan er straks al veel naar de kringloop.

De buit voor de eerste week

 • 1 januari – Reiswieg van een kinderwagencombinatie. Officieel niet mijn eigen wagen, maar natuurlijk wel voor mijn kinderen aangeschaft. Omdat de wagen alleen nog als buggy gebruikt wordt en de reiswieg gewoon veel plek in beslag neemt, mag ‘ie weg naar een volgende eigenaar.
 • 2 januari – Regenhoezen voor over de reiswieg (item 2) en buggy (item 3). Ze worden allebei niet gebruikt en kunnen dus beter naar iemand anders toe.
 • 3 januari – Kussens die niet bij het interieur passen en bij nader inzien ook niet meer door mij hergebruikt zullen worden (item 4 t/m 6).
 • 4 januari – Tuinstoelkussens (item 7 t/m 10) die ik vorig jaar al tweedehands gekocht heb en iets teveel naar mijn zin zijn verkleurd. Ik ga ze in ieder geval niet missen!
 • 5 januari – Opbergmanden van Ikea (item 11 en 12), groot kussen, lamp, speelgoedtent van I.
 • 6 januari – Hakken, laarzen, een kastje, twee emaillen borden met tekst erop, postbakje (item 16 t/m 21).

Ik ben natuurlijk nog wel langer doorgegaan, maar daarover meer in een volgend blog. Zijn er hier nog meer mensen die aan het ontspullen zijn? Deel je ervaringen als reactie.

8 thoughts on “Ontspullen op zondag (I)

 1. Mocht je nog niet helemaal weten wat je met je ‘onspulde spullen’ moet doen, grijp dan nu je kans en geef je op voor de ING Koningsdag pre-sale!

  Aanstaande vrijdag 26 april zenden wij uit vanuit Desmet studio’s in Amsterdam Oost. Middels een heuse Facebook livestream heb je de mogelijkheid een grote groep kopers aan te spreken. Je krijgt drie minuten om je product aan te prijzen en vragen te beantwoorden. Tijdens deze drie minuten zullen potentiële kopers via de comments hun bod uitbrengen. Na afloop wordt het hoogste bod met je gedeeld, en kan jij bepalen of je hiermee akkoord gaat. Ga je akkoord? Dan staan wij garant voor de financiële afhandeling.

  Interesse? Meld je dan nu aan via onderstaand formulier en je hoort zo snel mogelijk van ons!

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNVeDIz5-pHFRz_u4VfusPtLfYSNvVkrFihsPtAI2Gn4g8Yw/viewform?usp=sf_link

 2. Duurzamer bezig zijn is ook wel een goede. Ik wil proberen om zoveel mogelijk op plastic te besparen en herbruikbare zakjes aan te schaffen. Daar betaal je bij een AH toch maar 60 cent voor en uiteindelijk kun je er veel langer mee doen dan met een wegwerpzakje.

 3. Hoi Lenneke! Nou om je vraag eerlijk te beantwoorden: ik heb pas één fotoalbum gemaakt en daar staan alleen foto’s van de geboorte van G. in en van de drie maanden erna. Mijn oudste zoon heeft bergen foto’s (online), maar ik kom er al zeker vier jaar niet aan toe alles rustig uit te zoeken en digitaal in te plakken. Ik wil het trouwens uiteindelijk wel gaan doen, want ik ben zelf ook erg blij met de fotoalbums die ik zelf heb. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn eigen albums gemaakt heb en daar ook nog altijd niet mee klaar ben. Ik vond/vind het mooier om alles in hetzelfde boek te hebben staan en moest eerst door een heleboel mapjes heen om alles te sorteren. Vond dat altijd wel lekker en therapeutisch, maar het was dan ook in een tijd waarin ik nog geen kinderen had en gerust de hele vrije middag tussen knip- en plakspullen op de grond door kon brengen. Als ik jou was zou ik mijn albums niet gelijk weggooien, ook al hecht je er nu zelf niet veel waarde (meer) aan. Stel dat je kinderen krijgt en zij willen jouw ‘roots’ leren kennen, dan heb je zo weinig tastbare dingen om te overhandigen. :)

 4. Ontspullen is zo zo zo fijn. Ik heb al heel veel weggegooid met de verhuizing, maar alles wat ik nu weer een jaar niet aanraak, gooi ik sowieso weg. Misschien een stomme vraag, maar maak jij in dit digitale tijdperk ook echt nog fotoalbums voor je kinderen? Ik ben dan wellicht een ondankbare geit, maar ik sleep die albums elke keer mee naar een nieuw huis en hecht er eigenlijk helemaal geen waarde aan. Is voor iedereen verschillend natuurlijk, maar ben benieuwd hoe ouders van nu dat eigenlijk doen. :-)

 5. Hier ben ik er al langzaam 7 jaar mee bezig ofzo. Maar niet enkel dan ontspullen maar ook duurzamere producten in huis, zowel meubels, spullen als keuken. Ik vind het een heel fijn iets.

 6. Ah, ontspullen vind ik een mooie term! Ik ben dat eigenlijk ook aan het doen, misschien iets minder bewust dan jij. Ik ben in ieder geval bewust bezig wel met wat ik in huis haal.. en de laatste tijd betrap ik mezelf er op dat ik ook steeds meer aan het uitzoeken en opruimen ben wat er al is. Zeker omdat ik echt niet goed in mijn vel zit, helpt dat wel een beetje om wat meer rust te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back To Top